Inlägget gjort

Svårt att få orgasm

Tone svarar om sexleksaker

Fråga

Jag har varit tillsammans med min tjej i ett halvår och vi har bra sex, men hon har aldrig fått orgasm när vi är med varandra. Hon säger att hon kan få det på egen hand, men inte ens om hon smeker sig själv när vi har sex går det för henne.

Enligt henne spelar det inte så stor roll och hon säger att det är skönt ändå, men det har blivit ett stort problem för mig. Jag vill ju att hon ska ha det lika skönt som jag.

Vi är öppna runt sex och kan prata om det. Vi har surfat runt efter vuxenleksaker tillsammans och ska förmodligen köpa något vid nästa löning. Vad är bäst att börja med? Har du något annat tips på vad vi kan testa? Ställningar? Tekniker?

Tack på förhand!

Svar

Hej Toni!
Först och främst vill jag bara säga: er situation är inte ovanlig. Även om ett halvår kan kännas som en lång period tar det i många fall längre tid än så att hitta varandra sexuellt. Att få njuta tillsammans och kunna tillfredsställa sin partner är för de allra flesta en central del av en relation, varför det är helt riktigt av dig att gå vidare med detta. Det är ofta lika frustrerande för den som t.ex. inte kan uppnå orgasm som för den andra personen (ibland till och mer ännu mer frustrerande), precis som du skriver. Detta kan lätt bli en källa till otillräcklighetskänslor och stress, men misströsta icke. Det finns många lösningar på hur ni båda till fullo skall kunna njuta av varandras och era egna kroppar.

Eftersom du skriver att din partner får orgasm på egen hand kan eventuella fysiologiska orsaker definitivt uteslutas. Inte heller tekniska okunskaper kopplade till att hon själv inte vet hur hon skall gå tillväga för att nå klimax verkar vara orsaken. I mina öron låter det därför som att hennes oförmåga att få orgasm snarare härrör till situationer där andra personer är inblandade. Dessa slutsatser har du säkert redan själv dragit, men det är ändå viktigt att klargöra. Din partner kan alltså få orgasm och hon har tekniker för det, vilket är två väldigt bra förutsättningar för att hon även skall kunna få det tillsammans med dig. Du berättar att ni har en god kommunikation och kan prata öppet kring sex, vilket även det är a och o för att ni skall kunna komma vidare. Du skriver inte om hon med andra partners kunnat få orgasm, men om det känns bekvämt för er att tala om kan det finnas lärdomar att dra utifrån dessa erfarenheter.

Jag tycker att ni till en början skall backa bandet. Stress och press (medveten men ibland även omedveten sådan) är två faktorer som ofta bidrar till den här typen av problematik. Ett första steg är alltså att undersöka dessa två aspekter av problemet. Även om jag förstår att du gärna vill att hon skall uppleva det du själv känner kan ett alltför stort orgasmfokus ibland bli blockerande. Ett sätt ni kan gå tillväga är därför att medvetet gå in för att inte få orgasm. Krama, kyss och smek varandra, men låt det stanna vid det och sträva aktivt mot att inte nå klimax. Penetrativt sex kan därför vara bra att vänta med ett tag, eftersom det för många är kopplat till orgasmen som mål.

Populära sexleksaker för smeksex

Ett annan viktig del är också att du tar ett steg tillbaka och låter henne vara den som tar initiativ till sex. Låt henne helt och hållet styra över när och på vilket sätt ni skall vara intima med varandra (men självklart inte vid tillfällen då du inte vill eller känner lust). På så vis får hon utrymme att känna när hon verkligen är kåt, vilket i det långa loppet är nyckeln till orgasm. Många upplever också att de har lättare att få orgasm då de är avslappnade. Långa varma bad, massage eller träning är bra för att få spänningar att släppa, fysiska som mentala.

Men som sagt, se orgasmen som som ett sekundärt projekt och börja med att eliminera eventuella stressfaktorier som kan vara orsaken till problemet.

Vidare är det bra om hon kan beskriva eller visa för dig hur hon gör när hon onanerar. Till en början kan hon smeka sig själv till orgasm i din närhet, sedan kan ni gå vidare till att du försöker tillfredsställa henne på det sätt som hon visat. Detta för att hon skall känna sig helt avslappnad sexuellt tillsammans med dig och för att du bättre skall lära känna hur hennes kropp fungerar. Applicera även detta på oralsex om det är någonting hon tycker om. Blanda då både tunga och fingrar (eller andra hjälpmedel) när du tillfredsställer henne.

Populära sexleksaker för par

När ni sedan känner er redo att ha andra typer av sex, till exempel vaginalt samlag, finns det olika ställningar som underlättar för att du eller din partner samtidigt skall kunna stimulera klitoris. Hon kan till exempel rida dig eller stå på alla fyra framför dig (”doggy style”). Ni kan också pröva en missionärsställning där du håller upp din överkropp med armarna så att hon lätt kan komma åt att smeka sig själv. Ni kan också använda er av samma traditionella position fast där hon har ett eller båda benen upp mot dina axlar. Hon kan också ligga på rygg och du bredvid henne på sidan. En annan position är då hon ligger exempelvis på sängen med rumpan vid kanten och benen utanför samtidigt som du står nedanför på knä.

Vad vi i dagligt tal kallar förspel är alltid väldigt viktigt, så ägna er gärna åt andra typer av sex innan ni eventuellt har någon typ av penetrerande/omslutande sex. Många ser ju just det som själva slutmomentet i en sexakt, varför känslor av press kopplat till orgasm som tidigare nämnt ofta förekommer vid samlag. Pröva istället att variera mellan oral-, smek och vaginalsex (eller vad ni nu gillar) och pausa emellanåt. Ett annat tips är att först se till att ni båda nästan nått klimax, till exempel genom att ni smeker er själva, och inte förrän då övergå till vaginalsex.

Självklart finns det även redskap och hjälpmedel att använda sig av. We-Vibe och LELOs Noa Deep Rose är två vuxenleksaker som stimulerar både mannen och kvinnan under samlag. Även G-punktsstavar, vibrerande ägg och andra klitorisvibratorer kan vara bra verktyg för att ytterligare öka stimuleringen av de känsligaste punkterna vid sex. Investera i någonting ni tycker verka tilltalande och pröva er fram. Det kan dock vara bra om din partner till en början använder sexhjälpmedlen på egen hand så att hon i lugn och ro kan hitta sina preferenser.

Bästsäljande orgasmleksaker

Ta det lugnt, var rädda om varandra och ha tålamod. Det kan vara lite som med triss – plötsligt händer det.

Jag önskar er båda ett hjärtligt lycka till!

Med vänlig hälsning,
Tone Persdotter


Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *