Blogg, Tone svarar

Kan jag använda sexleksaker utan att förlora oskulden?

Tone svarar om sexleksaker

Fråga

Hej Tone!

Jag har en väldigt pinsam fråga som jag undrat över länge och som jag hoppas du kan svara på.

Jo det är så att jag uppfödd och lever i en väldigt troende familj och är upplärd att ingen har sex innan dom är gifta. Samtidigt är jag ju kille och har även kompisar utanför vår kyrka och dom har alla varit med tjejer och pratar mycket om det och så.

Jag både vill och inte vill behålla min oskuld tills jag är gift om du förstår? Jag har funderat länge på det här och när jag nu hittade sidan så såg jag den här Vagina & Anal Replika. Så nu undrar jag, om jag liksom övar mig på den så har jag väl min oskuld kvar eller????
Tacksam för svar
/Orolig

 

Svar

Hej Orolig!

Tack för intressanta och viktiga frågeställningar. Många unga med dig bär på dessa funderingar, kanske särskilt de som också har en tro att förhålla sig till.

Oskuldens vara eller inte vara är en fråga som kräver att begreppen sex, oskuld och sexdebut först definieras. Detta är tre ganska mångtydiga begrepp. Sex kan för en person betyda att smeka, gnida eller på andra sätt tillsammans med en annan person interagera på ett skönt sätt. Somliga tycker att onani och användning av sexleksaker är sex, medan sex för andra är synonymt med samlag. Vad en person anser vara sex är alltså högst personligt och någonting som hela tiden kan förändras.

Ordet oskuld är ett ålderdomligt ord som har sin betydelse inbakat i ordet – alltså att vara ”utan skuld”. Detta ger indirekt en negativ klang till själva sexbegreppet, vilket många anser vara problematiskt. Sex är ju (för det mesta) trevligt och roligt, inte någonting som per definition är kopplat till skuld och skam. Det syns inte heller utanpå om du haft sex eller inte, alltså ”förlorat oskulden”. Varken hos män eller kvinnor finns det någonting, psykiskt eller fysiskt, som visar på att de någon gång ägnat sig åt sexuell aktivitet, vare sig det är onani eller samlag. Detta är saker du har rätt att hålla privat och inte behöver berätta om du inte vill.

Viktigt är alltså att du funderar över hur du själv ser på saker och ting, oavsett vad kompisar utanför kyrkan berättar eller vad värderingar från det samfund du tillhör säger. Många troende personer jag kommit i kontakt med har ägnat sig åt olika typer av smek-, gnid- och oralsex innan de gift sig. De anser att det just är det penetrerande vaginala samlaget som definierar sex för dem, och det är också vad man traditionellt sett inom kyrkan och samhället i övrigt använt som definition. Idag är sex som sagt ett mycket vidare begrepp som inbegriper i princip det som individen själv anser vara sex. Det medför också att sexdebuten definieras utifrån detta och att oskuldsbegreppet alltmer håller på att suddas ut. Jag kan därför inte svara på om du genom att använda en replika förlorar din oskuld eller inte, dels för att jag inte anser att människor har någon skuld att förlora. Dels för att det i så fall är någonting du själv får avgöra. Utifrån en traditionell uppfattning skulle jag dock säga att du inte gör det.

Jag tänker istället att det viktigaste är att ta hand om sin egen kropp och andras. Utan att vara expert på varken historia eller religionsvetenskap kan jag tänka mig att dessa regler inom många religioner för hur människor skall förhålla sig till varandra sexuellt skapades som skydd mot oönskade graviditeter och könssjukdomar. Lust och längtan efter närhet har alltid varit starka drivkrafter inom oss och en tro kan därför vara till hjälp för människor att tygla dessa drifter, särskilt i tider då avhållsamhet varit enda sättet att skydda sig. Nuförtiden finns det ju som tur är preventivmedel att ta tillhanda, vilket gör att vi idag har fler valmöjligheter än vad man förr hade.

Som jag läser ditt brev är det kanske främst den känslomässiga aspekten som är central för dig. Vissa värderingar runt dig säger att du skall vänta och andra berättar om erfarenheter som låter lustfyllda och lockande. Jag tror att gud i de flesta religioner vill att människor skall ha de bra och vara rädda om sig själva. Det gör man bäst genom att känna efter och lyssna på sin magkänsla.

Jag tycker därför absolut att du skall pröva dig fram på de sätt som tilltalar dig. En vaginal- och analreplika kan vara ett alternativ för att få testa på känslan av penetrativt sex utan att göra det med en annan person. Ett annat är att ägna sig åt de former av sex man tycker är ok och vänta med andra. Skulle du känna att någonting du prövar inte känns bra är det bara att sluta eller testa något annat. Kanske känns det bra vid ett senare tillfälle? På så sätt lär du känna dina gränser och genom det även dig själv.

Om du vill vänta tills du gifter dig är det inte heller så att du måste ha sex direkt, det kanske dröjer innan du känner dig redo. Det är alltid nervöst att ha sex med en annan person för första gången, särskilt om det sedan länge är bestämt precis när det ska ske (t.ex. på bröllopsnatten). Du har dock alltid rätt att bestämma över din egen kropp, oavsett om du är gift eller inte.
Avslutningsvis vill jag också säga att sex är någonting man lär sig genom praktik och ett stort mått av lyhördhet – både för sig själv och andra. Ingen är expert från början, men tillsammans kan man lära!

Hoppas att du blev klokare av detta svar och lycka till framöver!

Med vänlig hälsning,
Tone Persdotter

[ooe_tone_author_footer]

[oeshare]

Back to list

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.