Blogg, Tone svarar

Hur smittar HIV?

Tone svarar om sexleksaker

Fråga

Hej Tone!

För någon vecka sedan hade jag oskyddat sex med en kille efter en kväll ute. Jag brukar alltid vara noga med att killen ska använda kondom men den här gången hade vi ingen och då blev det tyvärr så här.

Nu är jag jätteorolig över att ha fått någon könssjukdom. Hur stor är egentligen risken att bli smittad (framförallt med HIV) vid oskyddat samlag. Han kom aldrig i mig, minskar risken då eller är det samma?

Tacksam för svar!

/Orolig

 

Svar

Hej orolig!

Tack för din fråga. Vad bra att du för det mesta ser till att använda kondom men vad synd att det inte blev så den här gången. Många har funderingar kring smittorisker för sexuellt överförbara sjukdomar och jag tänkte därför försöka redogöra lite mer ingående kring detta.

Olika könssjukdomar smittar olika lätt. Generellt brukar man säga att kontakt mellan slemhinnor är den största riskfaktorn. Slemhinnor finns i slidan, på de inre blygdläpparna, runt urinrörsmynningen, på förhuden och ollonet. De finns också i analen, munnen, halsen och ögonen. Kontakt mellan blod, slidsekret eller sperma och slemhinnor eller sår är också en riskfaktor för överföringen av vissa könssjukdomar. För herpes och kondylom krävs det dock bara hudkontakt för att smitta skall överföras. Klamydia, som är den vanligaste sexuellt överförbara sjukdomen i Sverige idag, är mycket smittsamt vid kontakt mellan slemhinnor. Även gonorré överförs på detta vis.

För att HIV skall kunna överföras krävs dock att blod, sperma eller slidsekret kommer i kontakt med slemhinnor eller sår. I ditt fall skulle jag tro att risken är mycket låg för att du skall ha blivit smittad, inte minst då HIV är relativt ovanligt i Sverige. För att stilla din oro råder jag dig dock att gå och testa dig på en ungdomsmottagning, RFSU-klinik, vårdcentral eller hud- och könsmottagning. De flesta sexuellt överförbara infektioner ger inga eller mycket små besvär. Det är lätt att blockeras av sin rädsla för sjukdomar efter oskyddat sex och tänka att ingenting finns att göra, men att testa sig efteråt är också ett sätt att skydda både sig och kommande sexpartners. Ett HIV-test kan dock inte göras tidigare än tre veckor efter sextillfället och för klamydia är inkubationstiden på mellan en till tre veckor. Under denna tid bör du undvika sexuellt umgänge med andra personer för att inte föra en eventuell smitta vidare.

De allra flesta könssjukdomar är lätta att behandla, men detta bör göras snarast då bärandet av en infektion ökar risken för att smittas av en annan. Vid provtagning är det viktigt att testet tas på den del av kroppen där infektionen kan ha kommit in, t.ex. mun, slida eller anal. Testet för HIV görs genom blodprov och för klamydia genom urinprov eller topsning. Provtagning för klamydia, gonorré, hiv, syfilis, hepatit B och C är gratis och regleras i smittskyddslagen.

För att i framtiden bespara dig själv från oro kan det vara bra att fundera över vilken typ av sex du vill ha i olika situationer. Med en tillfällig partner kan det kanske kännas tryggare med säkrare former av sex så som smeksex, gnidsex eller oralsex. Vill man ändå ha vaginal- eller analsex är det viktigt att förse sig med kondomer och alltid ha dem lättillgängliga. När intim kontakt mellan minst två personer förekommit föreligger dock alltid en risk för smittoöverföring, varför det är viktigt att regelbundet testa sig.

Ta hand om dig, testa dig och se till att du i framtiden skyddar dig på olika sätt som gör att du inte behöver känna denna typ av oro igen!

[ooe_tone_author_footer]

[oeshare]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *