Blogg, Tone svarar

Hur ska en fitta se ut?

Tone svarar om sexleksaker

Fråga

Hej!
Jag är en ung kvinna som älskar sex. Men jag känner att jag begränsas av att jag ogillar utseendet på min slida, i synnerhet de inre blygdläpparna. Jag tycker de är långa och fula. Vid oralsex tänker jag alltid på det och kan inte riktigt slappna av.

Har du något tips på hur jag kan komma över detta? Jag har försökt intala och övertala mig själv om att alla könsorgan ser olika ut och det finns inget rätt och fel, men det hjälper mig inte. Jag blir inte tröstad av det.

Jag trivs så himla bra med min kropp i övrigt och är trygg i den.

 

Svar

Hej och tack för din fråga!

Först och främst – vad bra att du trivs med din kropp! Att vara nöjd och trygg med sig själv är inte alla förunnat, men viktigt och ofta nödvändigt för att man skall kunna ge sig hän sexuellt. Vad skönt därför att du till stor del tycker om din kropp som den är.
Många personer, framförallt unga tjejer, lider dock av kroppsliga komplex. Vi matas varje dag med normer för hur våra kroppar skall se ut och underhållas, vilket leder till att nästintill ouppnåeliga ideal skapas. Dessa ideal gäller alltifrån näsor till bröst, men har under de senaste åren allt mer kommit att omfatta de mer intima delarna. Bakgrunden till detta har säkerligen många källor, men porrindustin och den plastikkirurigska marknadens intressen kan tänkas vara två av dem.

Precis som du skriver är könsorganens variationsrikedom stor, faktiskt lika stor som variationen mellan olika ansikten. De yttre könsdelarna har som funktion att skydda de inre, men också att ge njutning och tillfredsställelse. De inre blygdläpparna är slemhinneveck fulla med känsliga nervändar, blodkärl och svällkroppsvävnad. Vid upphetsning blodfylls dessa och kan öka flerdubbelt i storlek. Runt klitoris bildar de inre blygdläpparna en kappa eller förhud som kan föras över klitoris ollon för att uppnå orgasm. Klitoris är dock mer än den knopp som synligt sticker fram. Den är flera centimeter lång och sträcker sig ned bakom de inre blygläpparna i skänklar. Många tycker därför att det är skönt med stimuli längs med de inre blygdläpparna vid onani eller annan sexuell aktivitet.

De flesta kvinnor har blygläppar som skiftar i färg och storlek och det är snarare regel än undantag att blygdläpparna har olika form. På många platser är stora, hängande blygläppar åtråvärt och i vissa kulturer ägnar sig kvinnor åt att töja ut de inre blygläpparna. I andra kulturer, som i Sverige, är idealet ofta det motsatta och kan liknas vid ett outvecklat, förpubertalt blygdläppsideal. Det är också den typen av inre blygdläppar som ofta förekommer inom pornografin och därför blir till norm för många tjejer. Många kvinnor som är aktiva inom porrindustrin har dock låtit operera sina blygdläppar för att passa in i detta ideal och är därför inte representativa för de allra flesta kvinnors utseende.

Jag vet att det är svårt att ändra på hur man ser på sig själv. Det kan ta lång tid. Prata gärna med den eller de personer du har sex med och berätta hur du känner. Om du längtar efter att ha oralsex kan det vara bra att pröva även om du till en början känner dig lite obekväm. En partner kan vara till stor hjälp att få dig att slappna av genom att ge bekräftelse och uppmuntran. Ofta är komplex någonting som andra har svårt att se eller ens förstå. Där man själv fastnar vid små detaljer ser andra en helhet och en person som är mer än bara en hudflik eller kroppsdel. Det kan också vara bra att prata med vänner om hur du känner eftersom många med dig delar dessa tankar.

Jag skulle också råda dig till att söka efter andra bilder på könsorgan för att väga upp de som mainstreamkulturen matar oss med. Undersök även ditt eget underliv med spegel och tänk på vilken bra kropp du har som är både unik och lustgivande. Fundera över funktionen hos dina blygläppar och vilken typ av njutning de kan skänka dig. Utforska din kropp ännu mer och lär känna den ordentligt, på egen hand och tillsammans med andra. Det är ofta lättare att förlika sig med eller till och med börja älska sina olika kroppsdelar när man ser dem som en del av sig själv och vet vad de kan göra för en.

Jag gissar även att du undersökt möjligheten att låta operera dig. Den finns så klart, men är mycket kostsam om man inte får remiss från en läkare. Jag skulle dock starkt avråda dig ifrån detta då en operation i underlivet kan ge ärrbildning och förlorad känsel. Du ska dock ta detta problem på allvar och vända dig till en kurator eller barnmorska på ungdomsmottagningen om ditt lidande växer sig alltför starkt. Alla har vi rätt att njuta av och älska våra kroppar, precis som de är, men ibland kan man behöva lite hjälp på traven.

Ta hand om dig och dina blygdläppar – de är fantasiska!

Med vänlig hälsning,
Tone Persdotter

[ooe_tone_author_footer]
[oeshare]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.