Inlägget gjort

För tidig utlösning

Tone svarar om sexleksaker

Fråga

Hej, jag har köpt många fördröjande medel för att hålla mig men inget som funkar. Vad rekommenderar du mig?

/Anonym

 

Svar

Hej!

Jag tolkar din fråga som att du upplever att din utlösning kommer för snabbt och att detta är ett problem för dig. Nu antar jag att du är man, eftersom det här är någonting som vanligtvis kopplas till pojkar och män, men även många kvinnor kan komma väldigt hastigt med rätt stimuli. Detta brukar dock inte beskrivas som ett problem i samma utsträckning, men åtgärderna för att fördröja orgasmen är i stort sett desamma. Med åren brukar de flesta dock uppleva att de i högre grad kan styra över sin orgasm och utlösning, men ibland förekommer det ändå upp i högre åldrar. Särskilt i situationer kopplat till nervositet och nya sexpartners.

Populära fördröjningsspray

Att inte vara nervös eller spänd inför sex med en annan person är dock lättare sagt än gjort. De flesta känner att de vill duga inför sin partner och många, särskilt killar, känner press på sig att vara uthålliga och ”leverera” i sängen. Om du kan prata med din sexpartner om ditt problem skulle jag rekommendera dig att göra det. Då kan ni tillsammans avdramatisera frågan och du får chans att berätta för någon om hur du känner. Det är inte säkert att den du har sex med upplever detta som ett problem på samma sätt som du. Han eller hon kanske istället ser det som ett uttryck för att du är attraherad och tänd, vilket ju i sig är någonting fint och bra. När man pratat om saker känns det för det mesta lite bättre och lättare sedan.

Jag gissar dock att du vill ha lite konkreta tips på hur du skall gå tillväga. Ofta ses sex som synonymt med samlag, men sex kan vara så mycket mer än bara det. Om du fått utlösning och blivit slak kan du fortfarande stimulera din partner oralt eller med fingrarna. Om ni ändå vill ha penetrerande sex kan ni vänta en stund och sedan ta vid igen. Ett annat sätt är att du onanerar innan, eftersom det ofta upplevs som lite svårare att komma igen då man redan fått utlösning. Att använda en lite tjockare kondom är också någonting som för många fungerar bra. Pröva även att stanna upp när du början närma dig klimax och fortsätt sedan när du känner att orgasmen inte är lika nära. Under tiden kan du stimulera din sexpartner med fingrar eller tunga.

Fördröjningskrämer mot tidig utlösning

Det är dock svårt att säga vad som är för tidig utlösning och inte. Vår bild är vanligtvis att sex skall innehålla penetration som pågår länge utan paus. I realiteten kommer de flesta män efter ca 1-2 minuters penetration eller mer. Att variera tempo och tekniker är dels ett sätt att skjuta upp orgasmen på, men också någonting som i många fall upplevs som mer njutningsfullt. Ett långdraget, enbart vaginalt penetrerande samlag kan dessutom vara slitsamt för slemhinnorna i kvinnans slida, även om den är rikt lubrikerad. Viktigt att nämna är att det inte finns någon skillnad mellan mäns och kvinnors förmåga att uppnå orgasm, förutsatt att de blir stimulerade på rätt sätt. För män innebär detta i de flesta fall att ollonet stimuleras och för kvinnor klitoris.

Sedan är det så att vissa har mer känsligt ollon än andra. Detta är ju egentligen inte något negativt – det blir lättare att känna njutning och enklare för en partner att stimulera den andre till orgasm. För vissa kan detta dock leda till stora personliga problem och det är då viktigt att man får hjälp. Psykoterapi eller parterapi tillsammans med ens partner har ofta väldigt god effekt. Det finns även preparat som är godkända i Sverige mot för tidig utlösning, men det ser jag som ett sistahandsalternativ då det i första hand handlar om att lära känna sin kropp och bli trygg i den sexuella situationen.

Bästsäljande fördröjningsmedel

Mitt råd till dig är alltså att ta det lugnt, variera tekniker och pausa emellanåt. Om du ändå känner att problemet kvarstår och blir ett hinder för dig tycker jag att du skall ta kontakt med en vårdcentral, ungdomsmottagning eller annan sexualhälsomottagning.

Ta hand om dig!

Med vänlig hälsning,
Tone Persdotter

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *