Inlägget gjort

Varför gör det ont när jag har sex?

Tone svarar om sexleksaker

Fråga

Hej Tone!

Jag är en tjej på 20 år. Jag började utforska min kropp vid 11 och började onanera ”på riktigt” vid 13, och har sedan dess gjort det regelbundet ett par gånger i veckan. Jag har då i princip bara stimulerat klitoris, då jag snabbt upptäckte att det gör ont för mig att föra in någonting i slidan som är bredare än mitt pekfinger – och det fann jag inte mycket nöje med.

Jag trodde att detta var för att jag inte haft sex förut och jag hade hört att ”det GÖR ont första gången”, men nu de senaste åren har jag istället hört från många att det absolut inte ska göra ont om man är tillräckligt upphetsad. Dock oavsett hur våt jag är (vilket vissa gånger är mycket) och hur mycket jag än försöker slappna av så gör det ändå ont. Vad skulle det kunna bero på? Fortsätter det så här vet jag inte om jag någonsin kommer vilja ha penetrerande sex…
/A

 

Svar

Hej A!
Vad bra att du sedan många år tillbaka har utforskat din kropp och lärt känna dess signaler på vad som är skönt och inte för just dig. Jag förstår att din situation är jobbig och att du har farhågor för att smärtan även i framtiden skall hindra dig från vissa sexuella praktiker, men jag kan förhoppningsvis ge dig lite bakgrund till symtomen och några råd på vägen för att avhjälpa dessa.

Precis som du fått höra under senare år är det, för de allra flesta, inte smärtsamt att föra in något i slidan då de är tillräckligt upphetsade och våta. Men för vissa kan det tyvärr göra väldigt ont. Detta beror i många fall vad som kliniskt kallas vaginism, eller slidkramp, och orsakas av ofrivilliga muskelsammandragningar i slidan. Spänningen uppkommer då någonting förs in i slidan, men även vid tankar på att någonting skall föras in. Bakgrunden till spänningarna kan vara många, men är ofta av psykologisk karaktär. Kanske har någonting varit skrämmande eller smärtsamt och därför orsakat en spänning.

Du skriver inte om du kunnat genomföra gynekologiska undersökningar eller använder tampong, men för många med vaginism är detta svårt eller till och med omöjligt. Att ha penetrerande/omslutande vaginalt sex är i många fall även det mycket svårt och smärtsamt, varför många i din situation hellre ägnar sig åt smeksex och oralsex. Det är så klart ett bra alternativ, eftersom det inte är meningen att det skall smärta vid sex, men många vill ändå kunna välja vilket typ av sex de skall kunna ägna sig åt. Som tur är finns många bra metoder för att behandla vaginism och jag skall därför ge dig några tips. Grunden är att kroppen skall avvänjas vid att spänna sig då något förs in i slidan, men detta kräver både tid och tålamod.

1. Ett första steg är att ta kontroll över muskelsammandragningarna och göra knipövningar. Det är alltid lättare att känna att en muskel är avslappnad efter att man spänt den riktigt mycket. Håll spänningen några sekunder och slappna sedan av. Gör detta några gånger om dagen en period och lägg märke till hur det spända och avslappnade läget känns.

2. När du sedan känner dig redo kan du börja föra in något litet, t.ex. ditt pekfinger, när du onanerar. Det är mycket viktigt att du har rikligt med glidmedel och att det inte gör ont. Andas ut, slappna av och för succesivt in en liten den i taget. Kanske kommer du bara en liten bit första gången. Upprepa detta dagligen eller så ofta du kan, men se till att det inte smärtar. Precis i början kan det kännas lite obehagligt, men efter ett tag går det över. Tänk på att låta det ta tid och vara försiktig, men arbeta målmedvetet framåt.

3.När det känns ok att föra in ett finger och inte längre smärtar kan du prova att föra in en mycket liten dildo med vibrator. Detta skall även ske långsamt och stegvis med en liten och snäll vibrator som inte är större än 2 cm i bredd (t.ex. BCute Curve). För in vibratorn och håll den inne i slidan ca 10-15 minuter. Spänn och slappna av för att hjälpa kroppen att ta kontroll över muskelspänningarna och signalera att föremålet inte är farligt. Du kan sedan gradvis öka storleken på omfånget om du vill, men gör detta litegrand i taget.

Utgångspunkten är att ingenting skall göra ont. Vaginism är en medicinsk diagnos som kan botas genom övningar av slaget som jag beskrivit ovan, men har du möjlighet att vända dig till en specialist eller vulvamottagning bör du göra det för att säkerställa diagnosen och få ett anpassat behandlingsschema för just dig. Det kan vara skönt att dela med sig av problemet och få kontinuerlig stöttning av någon.

Jag hoppas att det nu känns lite mer hoppfullt för dig. Du är inte ensam om dina upplevelser och det finns sätt att behandla den här typen av problem. Det krävs bara tid och tålamod och att du är fortsatt rädd om din kropp. Ingen skall behöva ha ont vid sex!

Med vänlig hälsning,
Tone Persdotter


Inlägget gjort

Hur får man orgasm?

Fråga

Hej!
Jag är kvinna 38 år som undrar över orgasmer. Jag har fått det ibland i sömnen och undrar hur det är möjligt? Jag lyckas inte få det i vaket tillstånd, därav min fråga. Försökt stimulera mig själv utan framgång. Finns det något hjälpmedel som är ”säkert”? Jag skulle så gärna själv kunna göra det. (Ej par).
Med vänlig hälsning Helena

 

Svar

Hej Helena,

Nocturnal orgasm, alltså att orgasmera i sömnen, är någonting som både kvinnor och män kan uppleva. Studier har visat att knappt var tionde dröm en kvinna drömmer är en sexrelaterad sådan och av dessa leder ca 5 % till orgasm. Orsakerna till och prevalensen av nattlig orgasm är dock inte helt klara. Vissa studier visar att de är vanliga under tonåren, andra att de ökar med stigande ålder eller sexuell inaktivitet. Detta skiljer sig även åt mellan kvinnor och män. Eftersom ämnet, liksom det mesta inom områden kopplade till kvinnlig sexualitet, är otillräckligt utforskat kan jag bara ge dig de hypoteser som för närvarande finns.

Anledningen till att det är möjligt att få orgasm under sömnen (utan egentlig genital stimuli) är för att processen i hjärnan vid upphetsning liknar den process som sker då vi sover. Vid sexuell upphetsning sänder hjärnan ut signaler om att öka blodflöde i klitoris och vagina, men även i den omkringliggande pelvismuskulaturen. Det är även så att vissa delar av hjärnan stängs ned när man orgasmerar (till exempel delar som bearbetar utifrånkommande information eller motorisk aktivitet).

Under natten, särskilt under REM-sömnen, sker detta alltså i hjärnan på liknande sätt. Vissa delar stängs ned och information lagras in och sorteras i hjärnan. Detta ger även upphov till drömmar, ibland av sexuell art och dessa kan göra att genitalierna blodfylls och personen upplever upphetsning. Blodflödet i genitalierna ökar också spontant några gånger under natten, även utan sexuella drömmar. Man kan alltså säga att den nocturnala orgasmens förekomst är en kombination av att vissa delar av hjärnan inaktiveras, känsliga delar av kroppen blodfylls och att man har nattliga sexuella drömma (vissa uppger dock att de inte måste drömma för att orgasmera nattetid).

Produkter för dig som har svårt att få orgasm

Med detta sagt blir det kanske ännu tydligare att förmågan att få orgasm i ditt fall verkligen finns där och att steget till att själv stimulera fram och uppnå orgasm därför inte är särskilt långt. Sexuell njutning och stress är dock inte helt välförenat, vilket jag först skulle se till att eliminera om det finns någon. Tänk också på att det här får ta den tid det tar och försök att inte lägga alltför stort fokus på själva klimax, snarare vägen dit. Jag antar att du redan har provat alla möjliga knep för att på egen hand uppnå orgasm, utan några hjälpmedel, men jag vill ändå skicka med dig några tips som jag tror att du kan ha hjälp av.

Pröva att grunda med relativt hård fysiskt träning så att kroppen blir rejält avslappnad och trött. Simning är till exempel en aktivitet som verkligen tröttar ut hela kroppen. Du kan också ta ett långt varmt bad eller dusch för att komma ned i varv. Se sedan till att få igång hela din kropp. Ta på dig själv över armar, bröst lår, ansikte etc. och tänk på vilken fantastisk kropp du har som är bra till så många saker. Gå sedan över till att smeka innanlår, mage och närma dig med försiktiga steg ditt mest erogena område – klitoris. När du sedan smeker klitoris tycker många att alltför stor friktion till en början är obehagligt. Använd dig därför av rikligt med saliv eller glidmedel för att undvika detta. Känslan som uppstår när du stimulerar dig på ett sätt som för dig närmare orgasm är ofta varm och lite brännande.

Även om du inte uppnår klimax första gången är det viktigt att undersöka just din kropps preferenser och triggerpunkter. Detta även om du sedan helt går över till att använda dig av sexleksaker. Försök att notera precis vad som är skönast för dig och tänk på att inte stimulera alltför hårt eller snabbt till en början. Att ta en paus på några sekunder eller längre lite då och då är också en god rekommendation.

De produkter som vi på Oliver & Eva brukar säga har ”orgasmgaranti” är Magic Wands. Det är vibratorer som från början lanserades som massageapparater, men som senare har visat sig varat mer populära för andra ändamål. Kanske är det därför de inte på något vis är estetiskt tilltalande (och dessutom har många sladdkontakt), men har vibratorer starka som inga andra.

Annars skulle jag rekommendera dig att köpa ett vibrerande ägg av något slag eller en klitorisvibrator, eftersom det först och främst kan vara bra att lära känna klitoris funktion. Vill du ha en produkt som både stimulerar klitoris och g-punkten föreslår jag att du investerar i den populära vibrerande g-punktsrabbiten. Se till att använda mycket vattenbaserat glidmedel tillsammans med sexleksaker eftersom det ger mesta möjliga njutning, särskilt då du för in något vaginalt.

Produkter för både invändig och utvändig stimulans

Jag önskar dig varmt lycka till och hoppas att du får uppleva mycket njutning framöver!

Med vänlig hälsning,
Tone Persdotter


Inlägget gjort

Varför har min penis krymt?

Tone svarar om sexleksaker

Fråga

Hej Tone,

Min kuk har krympt i erigerat tillstånd från 13 cm till 9 cm. Hur mycket kan den krympa egentligen?

 

Svar

Hej!

Att din penis krympt vid erigerat tillstånd är något du bör låta en urolog undersöka. Jag kan inte utifrån det du skriver dra några slutsatser, men det skulle kunna röra sig om en åkomma som kallas Peyronies syndrom. Detta är en något outforskad åkomma som man inte känner till orsaken, men som man tror är delvis ärftlig.

Du skriver inte om din förmåga till erektion även försämrats, men det är något som dessa patienter ofta upplever. Sjukdomen är orsakad av en förändring i delar svällkropparnas vägg och gör dessa delar mindre elastiska. Därför blodfylls inte svällkropparna ordentligt vid upphetsning vilket gör att penis kan få en förändrad längd och form.
Behandlingen av Peyronies syndrom består oftast av att kortison injiceras. Hjälper inte detta kan en operation behöva genomföras. För det mesta påverkas inte känseln av detta, men däremot återfår penis sin ursprungliga form och funktion.

Det är dock på inget sätt säkert att du lider av detta syndrom, men du bör ändå så snart som möjligt söka hjälp eftersom detta är någonting som i så fall lätt kan åtgärdas.

Med vänlig hälsning,
Tone Persdotter


Inlägget gjort

Var finns det gayklubbar i Kristianstad?

Tone svarar om sexleksaker

Fråga

Hej där!

Vad bra att du bejakar din nyfikenhet och gör det som du tycker känns rätt för dig! Precis som du skriver kan det vara lite svårt att veta var man skall vända sig, men att besöka en pub som du gjort är ett alldeles ypperligt sätt att bredda sitt kontaktnät. Tyvärr är utbudet på uteställen med HBTQ-inriktning inte så stort i mindre städer (liksom uteställen överlag). I Kristianstad är det bara RFSL Kristianstad som ordnar pub på lördagar, i övrigt finns inga andra officiella mötesplatser.

Jag skulle därför rekommendera dig att ta kontakt med RFSL Kristianstad för att se om det finns andra nätverk du kan bli delaktig i. Annars är det internet som de allra flesta idag använder sig av för att knyta nya bekantskaper. Till exempel på QXs GayMap kan du söka efter tillställningar och event i närheten av där du bor.

På Badoo kan du kan du med hjälp av deras GPS-funktion hitta personer och se var de just för tillfället befinner sig. Sylvester och Qruiser är även två stora communityn som riktar sig till HBTQ-personer där du kan knyta nya bekantskaper.

Lycka till!
Med vänlig hälsning,
Tone Persdotter


Inlägget gjort

Testa strap-on på sambo

Tone svarar om sexleksaker

Fråga

Hej.

Min sambo skall testa en strap-on på mig för första gången. Hon har tidigare använt fingret när jag runkat och det har varit underbart. Vi har båda blivit upphetsade. Hur skall vi börja med strap-on? Är det bästa att jag ligger på rygg och hon kommer in i mig samtidigt som hon runkar av mig?

 

Svar

Hej på er!

Just när det kommer till all typ av anal penetrering (som även användandet av ett finger innebär) finns det några bra grundregler att förhålla sig till. Innan ni börjar kan jag varmt rekommendera att gå på toaletten och ta en dusch, eftersom det för det mesta blir trevligare då för båda parterna.

1. Ta det varligt inledningsvis! Massera runt analens yttre, viljestyrda ringmuskel. Slappna av och för in något först då ringmuskeln släpper sin anspänning. Börja gärna med fingret även om ni senare planerar att föra in en dildo.

2. Använd glidmedel. Mycket. Alltid. Se bara till att välja vattenbaserat glidmedel om du använder en produkt av silikon.

3. Låt den som blir penetrerad analt bestämma över tempo och hårdhet. Kommunicera därför parterna emellan så att inte något missförstånd sker. Ta det lugnt och stressa inte.

Tips på strap-ons för dig och din sambo

Missionärsställningen är en utmärkt position för nybörjaranvändare av strap-on. Man har god uppsikt över varandra, kan lätt kommunicera verbalt och icke-verbalt och kommer enkelt åt P-punkten (särskilt om den som blir penetrerad håller upp sina ben). Till en början kan det nog vara bättre att du sköter stimulerandet av penis själv, eftersom din partner kommer att vara fullt upptagen med att lära sig en helt ny sexuell teknik.

Andra positioner som också fungerar bra i början är att stå på alla fyra eller böja sig fram över ett bord eller dyl. Eftersom prostatan sitter några centimeter in i analen, på ovansidan likt kvinnans G-punkt, kan ställningar där givaren lätt kommer åt denna punkt vid penetrering rekommenderas.

Det finns olika strap-ons med olika funktioner. Vissa har löstagbar dildo som du kan byta ut och variera i storlek. Andra har vibratorer på själva selen så att din partner även kan bli stimulerad samtidigt som hon penetrerar dig. Det finns även strapless strap-ons utan sele, vilket alltså innebär att din partner för in själva dildon vaginalt och inte fäster den på ett harnesk. Detta kräver dock starka PC-muskler och är någonting jag rekommenderar till den lite mer erfarna.

Tips på strap-ons med utbytbara delar

Lycka till!
Med vänlig hälsning,
Tone Persdotter


Inlägget gjort

Vilken sexleksak är bäst för män?

Tone svarar om sexleksaker

Fråga

Hej!

Jag har nu äntligen kommit över pinsamheten med att köpa sexleksaker trots att jag är man (varför ska det vara så pinsamt när min tjej kan ha en dildo i sin byrålåda egentligen) och ska nu göra min första investering! Men nu kommer ju nästa fråga: Vilken sexleksak är bäst för män?

Jag inser att det kanske inte är den enklaste frågan att svara på eftersom alla har olika smak, men det skulle ändå vara bra med lite tips för en nybörjare.

Är det en lösfitta som gäller? (alltså det ordet…..)
Ska man våga sig på prostatavibratorn?
Eller kanske något mer diskret?

Hjälp en förvirrad man i sexleksaksdjungeln.
/F

 

Svar

Hej F, tack för din fråga!

Du sätter fingret på något väldigt viktigt, nämligen den ojämlika sexleksaksindustrin och alla normer kopplade till detta. Utbudet av sexhjälpmedel speciellt inriktade till män är tyvärr betydligt färre än de riktade till kvinnor och många män skulle nog hålla med dig om att de inte känner sig helt bekväma i att göra denna typ av investering. Jag kan bara spekulera kring orsakerna till detta, men den generella trenden går som tur är mot ljusare tider med ett ökat utbud och ett större intresse.

Som du skriver är det väldigt svårt att säga vilken leksak som är ”bäst”. Alla har såklart olika preferenser och olika modeller passar olika personer, men jag skall ändå försöka redogöra lite över vilka alternativ som finns. Som första råd är att tänka brett. Begränsa dig inte till produkter som bara riktar sig till män utan kolla runt på nätet och fundera över vad du är ute efter. På Oliver & Evas sida finns ingen uppdelning mellan manliga och kvinnliga sexleksaker just av denna anledning, så titta även på produkter riktade till kvinnor om du letar på andra sidor.

Populära lösvaginor och masturbatorer

Lösvaginor är ju mycket uppskattade produkter, t.ex. Tenga 3D eller s.k. Fleshlight-produkter. Dessa upplevs av många som otroligt stimulerande och finns i olika design med textur och vibration. De ses kanske främst som ett onaniredskap, men självklart kan dessa även användas ihop med en partner!

Prostatavibratorer eller analpluggar kan däremot med fördel användas ihop med en partner, men såklart också vid onani. Prostatavibratorer stimulerar på ett effektivt sätt p-punkten inne i mannens anal, vilket för många är en stor förstärkare av njutningen. Om man tycker att en prostatavibrator känns skrämmande stor kan analpluggar eller kulor vara ett alternativ. Analpluggar finns även med vibration, vilket många tycker stimulerar området i analen och dess öppning på ett mycket tillfredställande vis. Dock skall tilläggas att prostatavibratorer på inget sätt är överdimensionerade för mannens anatomi utan istället utformade för att ge största möjliga njutning. Tänk på att alltid använda vattenbaserade glidmedel och ordentligt med uppvärmning vid användning av anala sexleksaker.

Bästsäljande prostatavibratorer

Det går även att stimulera skaftet under samlag eller onani. En mycket populär produkt som stimulerar både dig och din partner vid samlag är We-Vibe. Det finns också olika typer av vibratorringar som kan föras på skaftet, vilka kan användas både vid onani och vid sex men andra personer.

Strängen och kanten kring ollonet är för många väldigt känsliga områden, vilka man med fördel kan stimulera med en finger- eller klitorisvibrator. Jag kan också rekommendera Hand Solo, en liten och unik sleeve-masturbator med vibration som är ett mycket populärt hjälpmedel vid onani. Du kan såklart använda vilket vibrerande föremål som helst, men återigen – utforska och tänk brett! Det finns egentligen inga bestämda regler för var och hur en sexleksak skall användas. Det är inte helt lätt att veta vad man söker i början, därför är mitt råd till dig att köpa något du tycker verkar spännande och sedan utvärdera den produkten, för att ha någonting att utgå ifrån.

Populära sexleksaker för män

Hoppas att din förvirring släppte något och att du hittar ut glad och tillfredsställd ur sexleksaksdjungeln!

Med vänlig hälsning,
Tone Persdotter


Inlägget gjort

Svårt att få orgasm

Tone svarar om sexleksaker

Fråga

Jag har varit tillsammans med min tjej i ett halvår och vi har bra sex, men hon har aldrig fått orgasm när vi är med varandra. Hon säger att hon kan få det på egen hand, men inte ens om hon smeker sig själv när vi har sex går det för henne.

Enligt henne spelar det inte så stor roll och hon säger att det är skönt ändå, men det har blivit ett stort problem för mig. Jag vill ju att hon ska ha det lika skönt som jag.

Vi är öppna runt sex och kan prata om det. Vi har surfat runt efter vuxenleksaker tillsammans och ska förmodligen köpa något vid nästa löning. Vad är bäst att börja med? Har du något annat tips på vad vi kan testa? Ställningar? Tekniker?

Tack på förhand!

Svar

Hej Toni!
Först och främst vill jag bara säga: er situation är inte ovanlig. Även om ett halvår kan kännas som en lång period tar det i många fall längre tid än så att hitta varandra sexuellt. Att få njuta tillsammans och kunna tillfredsställa sin partner är för de allra flesta en central del av en relation, varför det är helt riktigt av dig att gå vidare med detta. Det är ofta lika frustrerande för den som t.ex. inte kan uppnå orgasm som för den andra personen (ibland till och mer ännu mer frustrerande), precis som du skriver. Detta kan lätt bli en källa till otillräcklighetskänslor och stress, men misströsta icke. Det finns många lösningar på hur ni båda till fullo skall kunna njuta av varandras och era egna kroppar.

Eftersom du skriver att din partner får orgasm på egen hand kan eventuella fysiologiska orsaker definitivt uteslutas. Inte heller tekniska okunskaper kopplade till att hon själv inte vet hur hon skall gå tillväga för att nå klimax verkar vara orsaken. I mina öron låter det därför som att hennes oförmåga att få orgasm snarare härrör till situationer där andra personer är inblandade. Dessa slutsatser har du säkert redan själv dragit, men det är ändå viktigt att klargöra. Din partner kan alltså få orgasm och hon har tekniker för det, vilket är två väldigt bra förutsättningar för att hon även skall kunna få det tillsammans med dig. Du berättar att ni har en god kommunikation och kan prata öppet kring sex, vilket även det är a och o för att ni skall kunna komma vidare. Du skriver inte om hon med andra partners kunnat få orgasm, men om det känns bekvämt för er att tala om kan det finnas lärdomar att dra utifrån dessa erfarenheter.

Jag tycker att ni till en början skall backa bandet. Stress och press (medveten men ibland även omedveten sådan) är två faktorer som ofta bidrar till den här typen av problematik. Ett första steg är alltså att undersöka dessa två aspekter av problemet. Även om jag förstår att du gärna vill att hon skall uppleva det du själv känner kan ett alltför stort orgasmfokus ibland bli blockerande. Ett sätt ni kan gå tillväga är därför att medvetet gå in för att inte få orgasm. Krama, kyss och smek varandra, men låt det stanna vid det och sträva aktivt mot att inte nå klimax. Penetrativt sex kan därför vara bra att vänta med ett tag, eftersom det för många är kopplat till orgasmen som mål.

Populära sexleksaker för smeksex

Ett annan viktig del är också att du tar ett steg tillbaka och låter henne vara den som tar initiativ till sex. Låt henne helt och hållet styra över när och på vilket sätt ni skall vara intima med varandra (men självklart inte vid tillfällen då du inte vill eller känner lust). På så vis får hon utrymme att känna när hon verkligen är kåt, vilket i det långa loppet är nyckeln till orgasm. Många upplever också att de har lättare att få orgasm då de är avslappnade. Långa varma bad, massage eller träning är bra för att få spänningar att släppa, fysiska som mentala.

Men som sagt, se orgasmen som som ett sekundärt projekt och börja med att eliminera eventuella stressfaktorier som kan vara orsaken till problemet.

Vidare är det bra om hon kan beskriva eller visa för dig hur hon gör när hon onanerar. Till en början kan hon smeka sig själv till orgasm i din närhet, sedan kan ni gå vidare till att du försöker tillfredsställa henne på det sätt som hon visat. Detta för att hon skall känna sig helt avslappnad sexuellt tillsammans med dig och för att du bättre skall lära känna hur hennes kropp fungerar. Applicera även detta på oralsex om det är någonting hon tycker om. Blanda då både tunga och fingrar (eller andra hjälpmedel) när du tillfredsställer henne.

Populära sexleksaker för par

När ni sedan känner er redo att ha andra typer av sex, till exempel vaginalt samlag, finns det olika ställningar som underlättar för att du eller din partner samtidigt skall kunna stimulera klitoris. Hon kan till exempel rida dig eller stå på alla fyra framför dig (”doggy style”). Ni kan också pröva en missionärsställning där du håller upp din överkropp med armarna så att hon lätt kan komma åt att smeka sig själv. Ni kan också använda er av samma traditionella position fast där hon har ett eller båda benen upp mot dina axlar. Hon kan också ligga på rygg och du bredvid henne på sidan. En annan position är då hon ligger exempelvis på sängen med rumpan vid kanten och benen utanför samtidigt som du står nedanför på knä.

Vad vi i dagligt tal kallar förspel är alltid väldigt viktigt, så ägna er gärna åt andra typer av sex innan ni eventuellt har någon typ av penetrerande/omslutande sex. Många ser ju just det som själva slutmomentet i en sexakt, varför känslor av press kopplat till orgasm som tidigare nämnt ofta förekommer vid samlag. Pröva istället att variera mellan oral-, smek och vaginalsex (eller vad ni nu gillar) och pausa emellanåt. Ett annat tips är att först se till att ni båda nästan nått klimax, till exempel genom att ni smeker er själva, och inte förrän då övergå till vaginalsex.

Självklart finns det även redskap och hjälpmedel att använda sig av. We-Vibe och LELOs Noa Deep Rose är två vuxenleksaker som stimulerar både mannen och kvinnan under samlag. Även G-punktsstavar, vibrerande ägg och andra klitorisvibratorer kan vara bra verktyg för att ytterligare öka stimuleringen av de känsligaste punkterna vid sex. Investera i någonting ni tycker verka tilltalande och pröva er fram. Det kan dock vara bra om din partner till en början använder sexhjälpmedlen på egen hand så att hon i lugn och ro kan hitta sina preferenser.

Bästsäljande orgasmleksaker

Ta det lugnt, var rädda om varandra och ha tålamod. Det kan vara lite som med triss – plötsligt händer det.

Jag önskar er båda ett hjärtligt lycka till!

Med vänlig hälsning,
Tone Persdotter


Inlägget gjort

Hur ger jag henne orgasm?

Tone svarar om sexleksaker

Fråga

Min fru har jättesvårt att få orgasm. Det kan ta upp till en timme vid smekning. Vad finns det för bra hjälpmedel man kan använda under samlag, som mannen kan styra?

Svar

Hej!

Självklart finns det tips och hjälpmedel för att lättare uppnå orgasm, även sådant som en partner kan påverka och styra. Först är det dock nödvändigt med en del tydliggöranden.

Det finns ingen skillnad i hur snabbt män och kvinnor kan uppnå orgasm. Det tar ungefär lika lång tid, men kvinnor tenderar att ha längre orgasmer än män. Många kan dessutom få multipla sådana, alltså flera på rad. Däremot är problem med att få eller till och med utebliven orgasm relativt vanligt förekommande. Detta beror alltså inte på dysfunktion utan i de flesta fall – teknik. En god nyhet alltså!

Liksom hos mannen är ollonet kvinnans känsligaste del och många tycker att det är skönt att föra klitoris huva eller förhud över klitorisollonet för att uppnå orgasm. Andra anser denna beröring alltför direkt och föredrar att områden runt klitoris ollon, dess skaft eller de inre blygdläpparna stimuleras istället. Även g-punkten, det område som sitter några centimeter in på slidans framsida, är en mycket erogen zon för många kvinnor. Samtidig smekning av bröst, rumpa, lår eller andra delar av kroppen kan också förhöja njutningen.

Populära klitorisvibratorer

I din beskrivning framgår inte om det är någon skillnad då hon tar på sig själv. Många känner sig inte helt bekväma i en sexuell situation och spänner sig därför, vilket kan försvåra då man vill uppnå orgasm. Kan ni prata öppet med varandra? Kan hon berätta hur och på vilket sätt hon vill bli stimulerad? Det är även viktigt med mycket saliv eller glidmedel, för att minska friktionen och undvika irritation. Även p-piller och antidepressiva preparat har negativa sexuella biverkingar, varför hon bör kontakta sin läkare om hon äter dessa. Det finns många andra alternativ till behandling.

Vid samlag är det viktigt att hon eller du hela tiden stimulerar hennes klitoris, antingen med fingrarna eller genom att hon gnider sig mot penisskaftet eller dyl. LELO har även en parvibrator som “kilas” fast och stimulerar både klitoris och penisskaftet vid vaginalt samlag. Vibrerande ägg eller fingervibratorer kan också användas för att stimulera klitoris. Vid smeksex och oralsex kan du med fördel även använda fingrar eller en dildo för att samtidigt stimulera g-punkten.

Populära parvibratorer

Alltså – prata med varandra! Ta reda på hur hon vill bli smekt. Ett bra sätt är att titta på henne då hon smeker sig själv. Hur gör hon? Är det kanske att hon behöver mer tid för sig själv för att utforska sin egen kropp ifred? Se till att vara avslappnade – ta ett långt bad, en springtur eller ge varandra massage innan. Närma dig hennes känsligaste delar mycket försiktigt och dra ut länge på förspelet. Framförallt är det viktigt att ta ett kliv tillbaka och låta henne ta initiativ till sex eftersom all typ av press (inre eller yttre) påverkar lusten och orgasmförmågan mycket negativt.

Lycka till!

Med vänlig hälsning,
Tone Persdotter


Inlägget gjort

Hur ska en fitta se ut?

Tone svarar om sexleksaker

Fråga

Hej!
Jag är en ung kvinna som älskar sex. Men jag känner att jag begränsas av att jag ogillar utseendet på min slida, i synnerhet de inre blygdläpparna. Jag tycker de är långa och fula. Vid oralsex tänker jag alltid på det och kan inte riktigt slappna av.

Har du något tips på hur jag kan komma över detta? Jag har försökt intala och övertala mig själv om att alla könsorgan ser olika ut och det finns inget rätt och fel, men det hjälper mig inte. Jag blir inte tröstad av det.

Jag trivs så himla bra med min kropp i övrigt och är trygg i den.

 

Svar

Hej och tack för din fråga!

Först och främst – vad bra att du trivs med din kropp! Att vara nöjd och trygg med sig själv är inte alla förunnat, men viktigt och ofta nödvändigt för att man skall kunna ge sig hän sexuellt. Vad skönt därför att du till stor del tycker om din kropp som den är.
Många personer, framförallt unga tjejer, lider dock av kroppsliga komplex. Vi matas varje dag med normer för hur våra kroppar skall se ut och underhållas, vilket leder till att nästintill ouppnåeliga ideal skapas. Dessa ideal gäller alltifrån näsor till bröst, men har under de senaste åren allt mer kommit att omfatta de mer intima delarna. Bakgrunden till detta har säkerligen många källor, men porrindustin och den plastikkirurigska marknadens intressen kan tänkas vara två av dem.

Precis som du skriver är könsorganens variationsrikedom stor, faktiskt lika stor som variationen mellan olika ansikten. De yttre könsdelarna har som funktion att skydda de inre, men också att ge njutning och tillfredsställelse. De inre blygdläpparna är slemhinneveck fulla med känsliga nervändar, blodkärl och svällkroppsvävnad. Vid upphetsning blodfylls dessa och kan öka flerdubbelt i storlek. Runt klitoris bildar de inre blygdläpparna en kappa eller förhud som kan föras över klitoris ollon för att uppnå orgasm. Klitoris är dock mer än den knopp som synligt sticker fram. Den är flera centimeter lång och sträcker sig ned bakom de inre blygläpparna i skänklar. Många tycker därför att det är skönt med stimuli längs med de inre blygdläpparna vid onani eller annan sexuell aktivitet.

De flesta kvinnor har blygläppar som skiftar i färg och storlek och det är snarare regel än undantag att blygdläpparna har olika form. På många platser är stora, hängande blygläppar åtråvärt och i vissa kulturer ägnar sig kvinnor åt att töja ut de inre blygläpparna. I andra kulturer, som i Sverige, är idealet ofta det motsatta och kan liknas vid ett outvecklat, förpubertalt blygdläppsideal. Det är också den typen av inre blygdläppar som ofta förekommer inom pornografin och därför blir till norm för många tjejer. Många kvinnor som är aktiva inom porrindustrin har dock låtit operera sina blygdläppar för att passa in i detta ideal och är därför inte representativa för de allra flesta kvinnors utseende.

Jag vet att det är svårt att ändra på hur man ser på sig själv. Det kan ta lång tid. Prata gärna med den eller de personer du har sex med och berätta hur du känner. Om du längtar efter att ha oralsex kan det vara bra att pröva även om du till en början känner dig lite obekväm. En partner kan vara till stor hjälp att få dig att slappna av genom att ge bekräftelse och uppmuntran. Ofta är komplex någonting som andra har svårt att se eller ens förstå. Där man själv fastnar vid små detaljer ser andra en helhet och en person som är mer än bara en hudflik eller kroppsdel. Det kan också vara bra att prata med vänner om hur du känner eftersom många med dig delar dessa tankar.

Jag skulle också råda dig till att söka efter andra bilder på könsorgan för att väga upp de som mainstreamkulturen matar oss med. Undersök även ditt eget underliv med spegel och tänk på vilken bra kropp du har som är både unik och lustgivande. Fundera över funktionen hos dina blygläppar och vilken typ av njutning de kan skänka dig. Utforska din kropp ännu mer och lär känna den ordentligt, på egen hand och tillsammans med andra. Det är ofta lättare att förlika sig med eller till och med börja älska sina olika kroppsdelar när man ser dem som en del av sig själv och vet vad de kan göra för en.

Jag gissar även att du undersökt möjligheten att låta operera dig. Den finns så klart, men är mycket kostsam om man inte får remiss från en läkare. Jag skulle dock starkt avråda dig ifrån detta då en operation i underlivet kan ge ärrbildning och förlorad känsel. Du ska dock ta detta problem på allvar och vända dig till en kurator eller barnmorska på ungdomsmottagningen om ditt lidande växer sig alltför starkt. Alla har vi rätt att njuta av och älska våra kroppar, precis som de är, men ibland kan man behöva lite hjälp på traven.

Ta hand om dig och dina blygdläppar – de är fantasiska!

Med vänlig hälsning,
Tone Persdotter


Inlägget gjort

Kan jag använda sexleksaker utan att förlora oskulden?

Tone svarar om sexleksaker

Fråga

Hej Tone!

Jag har en väldigt pinsam fråga som jag undrat över länge och som jag hoppas du kan svara på.

Jo det är så att jag uppfödd och lever i en väldigt troende familj och är upplärd att ingen har sex innan dom är gifta. Samtidigt är jag ju kille och har även kompisar utanför vår kyrka och dom har alla varit med tjejer och pratar mycket om det och så.

Jag både vill och inte vill behålla min oskuld tills jag är gift om du förstår? Jag har funderat länge på det här och när jag nu hittade sidan så såg jag den här Vagina & Anal Replika. Så nu undrar jag, om jag liksom övar mig på den så har jag väl min oskuld kvar eller????
Tacksam för svar
/Orolig

 

Svar

Hej Orolig!

Tack för intressanta och viktiga frågeställningar. Många unga med dig bär på dessa funderingar, kanske särskilt de som också har en tro att förhålla sig till.

Oskuldens vara eller inte vara är en fråga som kräver att begreppen sex, oskuld och sexdebut först definieras. Detta är tre ganska mångtydiga begrepp. Sex kan för en person betyda att smeka, gnida eller på andra sätt tillsammans med en annan person interagera på ett skönt sätt. Somliga tycker att onani och användning av sexleksaker är sex, medan sex för andra är synonymt med samlag. Vad en person anser vara sex är alltså högst personligt och någonting som hela tiden kan förändras.

Ordet oskuld är ett ålderdomligt ord som har sin betydelse inbakat i ordet – alltså att vara ”utan skuld”. Detta ger indirekt en negativ klang till själva sexbegreppet, vilket många anser vara problematiskt. Sex är ju (för det mesta) trevligt och roligt, inte någonting som per definition är kopplat till skuld och skam. Det syns inte heller utanpå om du haft sex eller inte, alltså ”förlorat oskulden”. Varken hos män eller kvinnor finns det någonting, psykiskt eller fysiskt, som visar på att de någon gång ägnat sig åt sexuell aktivitet, vare sig det är onani eller samlag. Detta är saker du har rätt att hålla privat och inte behöver berätta om du inte vill.

Viktigt är alltså att du funderar över hur du själv ser på saker och ting, oavsett vad kompisar utanför kyrkan berättar eller vad värderingar från det samfund du tillhör säger. Många troende personer jag kommit i kontakt med har ägnat sig åt olika typer av smek-, gnid- och oralsex innan de gift sig. De anser att det just är det penetrerande vaginala samlaget som definierar sex för dem, och det är också vad man traditionellt sett inom kyrkan och samhället i övrigt använt som definition. Idag är sex som sagt ett mycket vidare begrepp som inbegriper i princip det som individen själv anser vara sex. Det medför också att sexdebuten definieras utifrån detta och att oskuldsbegreppet alltmer håller på att suddas ut. Jag kan därför inte svara på om du genom att använda en replika förlorar din oskuld eller inte, dels för att jag inte anser att människor har någon skuld att förlora. Dels för att det i så fall är någonting du själv får avgöra. Utifrån en traditionell uppfattning skulle jag dock säga att du inte gör det.

Jag tänker istället att det viktigaste är att ta hand om sin egen kropp och andras. Utan att vara expert på varken historia eller religionsvetenskap kan jag tänka mig att dessa regler inom många religioner för hur människor skall förhålla sig till varandra sexuellt skapades som skydd mot oönskade graviditeter och könssjukdomar. Lust och längtan efter närhet har alltid varit starka drivkrafter inom oss och en tro kan därför vara till hjälp för människor att tygla dessa drifter, särskilt i tider då avhållsamhet varit enda sättet att skydda sig. Nuförtiden finns det ju som tur är preventivmedel att ta tillhanda, vilket gör att vi idag har fler valmöjligheter än vad man förr hade.

Som jag läser ditt brev är det kanske främst den känslomässiga aspekten som är central för dig. Vissa värderingar runt dig säger att du skall vänta och andra berättar om erfarenheter som låter lustfyllda och lockande. Jag tror att gud i de flesta religioner vill att människor skall ha de bra och vara rädda om sig själva. Det gör man bäst genom att känna efter och lyssna på sin magkänsla.

Jag tycker därför absolut att du skall pröva dig fram på de sätt som tilltalar dig. En vaginal- och analreplika kan vara ett alternativ för att få testa på känslan av penetrativt sex utan att göra det med en annan person. Ett annat är att ägna sig åt de former av sex man tycker är ok och vänta med andra. Skulle du känna att någonting du prövar inte känns bra är det bara att sluta eller testa något annat. Kanske känns det bra vid ett senare tillfälle? På så sätt lär du känna dina gränser och genom det även dig själv.

Om du vill vänta tills du gifter dig är det inte heller så att du måste ha sex direkt, det kanske dröjer innan du känner dig redo. Det är alltid nervöst att ha sex med en annan person för första gången, särskilt om det sedan länge är bestämt precis när det ska ske (t.ex. på bröllopsnatten). Du har dock alltid rätt att bestämma över din egen kropp, oavsett om du är gift eller inte.
Avslutningsvis vill jag också säga att sex är någonting man lär sig genom praktik och ett stort mått av lyhördhet – både för sig själv och andra. Ingen är expert från början, men tillsammans kan man lära!

Hoppas att du blev klokare av detta svar och lycka till framöver!

Med vänlig hälsning,
Tone Persdotter