Analsex är ett ämne som är omgärdat av väldigt många tabun. Det är också en av de sexuella praktiker som flest har haft så negativa erfarenheter av att de inte alls vill testa det igen. Det beror i de flesta fall på att de har försökt sig på analsex utan att ha tillräckligt stor kunskap om hur det bäst genomförs på ett sätt som inte skapar obehag eller smärta, utan är skönt eller haft en partner som inte i tillräckligt stor grad respekterat deras gränser. Det här kan givetvis hända med alla former av sex, men det är särskilt vanligt vid just analsex.

För att kunna ha analsex utan att det blir obehagligt är det viktigt att du gör ordentlig research innan. Prova själv först för att lära känna hur din anus känns och fungerar. Det är också viktigt att du och din partner pratar om det innan ni provar och att bägge parter är överens om villkoren. Om det blir obekvämt för den ene är det bästa att avbryta direkt och försöka igen vid ett senare tillfälle. Om din partner absolut inte vill ha analsex måste du acceptera det. Det är ett känsligt område och många människor vill absolut inte ha något i eller runt anus.

Vad är analsex?

Analsex är någon form av stimulans av området i eller omkring analöppningen. Det kan göras på flera sätt. Vissa tycker om att bli lätt smekta under ett vaginalt samlag, eller att få området mellan könet och anus (denna del av kroppen kallas perineum eller mellangården) stimulerade med ett finger eller en sexleksak. Analsex behöver alltså inte innefatta penetration, det kan handla om att smeka, slicka och kyssa anus, vilket kallas rimming eller analingus. Du kan penetrera din partners anus med penis, fingrar, tunga eller en sexleksak anpassad för analsex. Anal stimulans är ofta uppskattat i samband med någon annan form av sexuell aktivitet.

Det kan till exempel vara att du penetrerar din partner vaginalt samtidigt som hon har ditt finger, en buttplug eller vad hon gillar bäst i anus. Det brukar kallas för ”dubbel penetration” och kan skapa en väldigt starkt erotisk känsla av att vara helt uppfylld. Även heterosexuella män kan uppleva mycket stor njutning av anal penetration. Ett vanligt sätt är att föra upp ett finger analt på din manlige partner och stimulera den så kallade P-punkten (prostatan) samtidigt som du ger honom oralsex. Prostatan sitter ungefär fem till åtta centimeter upp i anus och stimulans av den kan ge väldigt kraftiga orgasmer.

Även här gäller dock kommunikation. Stick inte upp fingret i din manlige partners anus utan att du är säker på att han är med på det. Det kan vara en väldigt chockartad och inte alls en särskilt sexuellt eggande upplevelse att helt plötsligt få ett finger i rumpan. Tänk också på att mäns anus inte skiljer sig från kvinnors och att du behöver använda glidmedel för att på ett säkert och bekvämt sätt föra in något i anus. De flesta sexleksaker som är designade för analsex är därför också per definition unisex och kan användas av alla oavsett kön eller könsidentitet.

Hur har man analsex?

Det som verkligen inte kan understrykas nog är att analsex måste bygga på kommunikation. Se till att du har ett uttalat godkännande från din partner att få leka med honom eller henne på det sätt ni föredrar. Det gäller oavsett om det handlar om penetration eller beröring. Anus är ett område som är väldigt känsligt fysiskt, och också kan vara otroligt känsligt psykiskt. Det är många som absolut inte vill ha något där. Se också till att vara lyhörd under själva akten och var beredd att avbryta om det inte känns bra för någon av er.

En annan nyckel till lyckat analsex är försiktighet och generöst användande av glidmedel. Anus är till skillnad från vaginan inte självfuktande, så för att kunna penetrera det på ett smärtfritt sätt behövs hjälp. Du kan använda saliv men det är oftast ett sämre alternativ, särskilt för nybörjare. Saliv innehåller också bakterier vilket inte är bra att få in i anus. Det bästa är att använda ett bra glidmedel, gärna ett som är särskilt anpassat för analsex. Vilket glidmedel som är bäst beror på hur penetreringen sker: helst vattenbaserat för sexleksaker och silikonbaserat för penetration med ett finger eller en penis.

När du för första gången ska föra upp något i din eller någon annans anus behöver du först förbereda området. Börja gärna försiktigt med ett finger: smek långsamt, applicera mer och mer glidmedel och låt sedan fingret glida in en bit i taget så att både den yttre och inre ringmuskeln slappnar av. Det är sedan en bra idé för nybörjaren att gå vidare till att föra in en mindre analanpassad sexleksak innan penetration med penis sker. Då förbereds anus gradvis på att kunna penetreras med större saker. Det är alltid rekommenderat att använda kondom vid analsex, och att vara noggrann med hygienen efteråt.

Hur känns analsex?

Hur analsex känns varierar givetvis väldigt mycket från person till person. Vissa älskar det och kan knappt få orgasm utan anal stimulans, eller får bara orgasm av att bli analt penetrerade. Andra är helt emot det och vägrar helt analsex. Det är inte ovanligt att tycka att det gör ont eller känns obehagligt första gången du provar, bli därför inte avskräckt om det är så för dig. Det kan vara du som inte kunnat slappna av helt, eller din partner som har gjort fel. Om ni testar på ett annat sätt eller under andra förutsättningar kan det kännas helt annorlunda.

Du ska givetvis aldrig känna dig tvingad till analsex. Och det är heller inte okej att tjata på din partner om att ha det. Respektera alltid dina egna och andras gränser. Men för den som har tålamod och är beredd att lägga ner lite tid på att lära sig ha analsex rätt kan det vara en fantastisk upplevelse och ett härligt sätt att variera eller krydda sexlivet på. De kvinnor som uppskattar analsex beskriver ofta att de känner sig mer uppfyllda på det här sättet än vid vaginal penetration. Att det finns ett visst tabu kring analsex kan vara en erotisk upplevelse i sig.

Det är viktigt att vara medveten om att analsex kan vara obekvämt även för den penetrerande parten. Anusen är trängre än vaginan och det uppstår mer friktion, vilket kan upplevas antingen extra skönt eller obehagligt. Det kan till och med göra ont. Så att använda mycket glidmedel är inte bara viktigt för den som blir penetrerad, utan för bägge parter. Män som blir penetrerade analt har ofta större möjlighet att få uppleva en anal orgasm än vad kvinnor har eftersom prostatan är ett mycket erogent område. För kvinnor kan den så kallade A-punkten stimuleras, vilket kan ge anal orgasm.

För- och nackdelar med analsex

Fördelar med analsex

  • Skönt om det görs rätt
  • Kan ge extra erotiska upplevelser
  • Känslan av tabu och kinky kan krydda sexlivet
  • Kan ge starkare orgasmer för både kvinnor och män

Nackdelar med analsex

  • Kräver förberedelse och tålamod
  • Kan göra ont om det görs fel
  • Tabu och fördomar kan vara ett hinder
  • Kan upplevas krångligt med att byta kondom mellan vaginalt och analt samlag

Hur vanligt är analsex?

Analsex är relativt vanligt. Den studie som det vanligtvis hänvisas till är utförd av Journal of Sexual Medicine som visar att ungefär en tredjedel av alla kvinnor mellan 19 och 44 år har provat analsex minst en gång. Studien byggde på att 10 500 respondenter, kvinnor från olika länder och kulturer, fick svara på olika frågor om sitt sexliv. Av dessa 10 500 uppgav 13 % av kvinnorna att de haft analsex det senaste året. Det innebär att du som kvinna inte behöver känna dig udda eller avvikande oavsett om du gillar eller inte gillar analsex.

En annan stor, svensk undersökning heter UNGKAB och har yngre respondenter, 15–29 år, men tittar på båda könens upplevelser. I den uppgav 7 % av killarna och 5 % av tjejerna att deras senaste samlag var analt. Mycket tyder på att analsex överlag är vanligare längre ner i åldrarna. Något fler killar än tjejer har haft analsex, vilket sannolikt är en konsekvens av att anala samlag är relativt vanligt bland manliga homosexuella. Det är dock värt att komma ihåg att analsex inte är det enda sättet att ha sex när du som man ligger med en annan man.

Frågan om hur vanligt något är, är oftast av akademisk karaktär. Det kan ibland vara skönt att veta att du inte är ensam om att vara nyfiken på något som kan ses som tabu. Men att många har testat det är heller inte ett argument för att du ska gå med på något som du egentligen inte vill. Precis som allt annat sex ska analsex göras frivilligt och ömsesidigt. Risken är betydligt större att du inte kommer uppskatta analsex, eller att det kommer göra ont, om du känner dig tvingad till att testa det eller att du vill men vill ta det lite lugnt.

Vilka positioner är bäst anpassade till analsex?

De flesta vanliga sexpositioner fungerar lika bra för analsex som för andra typer av sex. När du blivit varm i kläderna och kommit fram till att du gillar det finns det mycket utrymme att experimentera. Men ett manligt och enkelt sätt att börja är att den mottagande parten liggande på mage med lätt särade ben, gärna med en kudde som lyfter upp rumpan. Det gör det lätt att komma åt, vilket underlättar för den partner som ska stoppa in ett finger, en sexleksak eller sin penis. Många tycker även det är enklare om den mottagande partner står på alla fyra eftersom analöppningen blir lättare åtkomligt.

En annan vanlig nybörjarposition är att den som ska ta emot ligger på sidan med ena benet uppdraget mot bröstet. Många upplever det som en position som är mer ”nära”, och att det kan bli enklare att ta emot något i anus när ens partner samtidigt omfamnar en. Missionären är ett nästa steg. Det kan vara svårare att få till analsex bra men det är en skön ställning eftersom den ger möjlighet till ögonkontakt. Den ger även den kvinnliga partnern större möjlighet att stimulera sin klitoris eller föra in ett finger i slidan vilket många gillar.

Om du är man och vill testa analsex light är en bra position att din partner står på knä framför dig och för upp ett finger i din anus samtidigt som han eller hon ger dig oralsex. Många män oavsett om de är homo-, bi- eller heterosexuella upplever att de får intensivare orgasmer på det sättet. Har du tur kan du till och med få både en prostataorgasm och en vanlig orgasm samtidigt. Precis som med ”vanligt” sex går det att experimentera mycket med analsex. Var inte rädd för att testa något nytt, men bli heller inte besviken om det inte funkar.

Bra leksaker för analsex

Det finns väldigt många bra sexleksaker avsedda för analt bruk. Många kan uppskatta sexleksaker även om de inte vill bli penetrerade av en penis. Anala leksaker kan användas samtidigt som vaginalt eller oralt sex, eller för onani. Det som du ska tänka på om du köper en anal leksak är att den ska vara av bra kvalitet, tillverkad av giftfritt material och utformad på ett sätt att den har en bas som gör att den inte glider upp i din anus. Till skillnad från vaginan som har ett stopp kan en sexleksak glida upp i rumpan och fastna, då kan det behövas tas ut på sjukhus.

Buttplugs och analvibratorer

Vanliga sexleksaker för analsex som kan vara bra att börja med är analvibratorer eller pluggar. En analvibrator fungerar som en vanlig vibrator men är annorlunda designad. Du för upp den och låter den göra jobbet själv. En buttplug förs upp i anus. Det är en ofta dildo med smal topp och en bredare botten med en bas som gör att den sitter på plats utan att varken åka in eller ut utan hjälp. Att ha en buttplug i anus kan förhöja upplevelsen av ett vaginalt samlag då kvinnan får möjlighet att känna sig helt uppfylld, så kallad dubbel penetrering.

Analsex med analkulor

Analkulor kanske inte är det första du tänker på som nybörjare, men det är en annan populär sexleksak som kan skänka mycket njutning. Det är en serie kulor eller bollar som sitter uppträdda som på ett snöre. Du för in dem i anusen och för bäst effekt drar du ut dem i den takt som passar dig samtidigt som du får orgasm – antingen själv eller låter din partner ta kontroll över dem. De flesta anala leksaker är unisex och kan användas antingen tillsammans med någon eller i samband med onani. Tänk dock på att rengöra dem noga efteråt och att inte dela dem med någon annan.

Vanliga frågor och svar

Är analsex säkert?

Analsex är generellt sett säkert om du vet hur man gör.

Kan jag få en könssjukdom av analsex?

Ja, därför är det viktigt att använda kondom även vid analsex.

Kan jag bli gravid av analsex?

Nej, du behöver inte oroa dig för oönskad graviditet vid analsex.

Kan jag bli inkontinent av analsex?

Det finns ingen större inkontinensrisk vid analsex. Använd alltid mycket glidmedel.

Är jag homosexuell om jag som kille gillar analsex?

Nej, det är många heterosexuella killar uppskattar att bli penetrerade analt.

Måste jag använda kondom vid analsex?

Du måste inte. Men det är alltid säkrast att ha kondom.