Inlägget gjort

Transvänliga komplimanger del 2

Mio bloggar för Oliver & Eva

Hej på er!

Här kommer del två av saker som kan verka som bra saker att säga till en transperson, men som faktiskt inte är helt önskvärda. Har du missat del ett hittar du den HÄR!

 

”Varför vill du operera bort dina bröst, de är ju så fina!”.

Samhället lär oss hela tiden att vår egna kroppar är till för andras skull. Att kroppens främsta syfte är att vara snygg. Men faktum är faktiskt att vi, som jag även i tidigare inlägg tjatat om, äger våra egna kroppar. Att vara trygg i sin könsidentitet handlar såklart inte om att ha kroppsdelar eller ett utseende som andra tycker passar. Hur en människa vill se ut och känner sig bekväm med, är helt enkelt bara upp till den själv, och föreställningar om hur kroppar ”ska” se ut hör inte hemma i år 2015. Att tycka att en person ser bättre ut på ett eller annat sätt är antagligen en mänsklig tanke, men en kan helt enkelt tänka sig att det finns en anledning att vi kan välja att hålla vissa tankar inom oss.

 

”Åh, du är så himla modig som är en öppen transperson!”.

Att leva öppet emot normen kan vara otroligt jobbigt, och det kan såklart behövas pepp ibland. Tanken är god. Problemet är att många transpersoner får höra detta jämt och ständigt, så fort vi träffar nya människor. Och då blir det lätt väldigt alienerande, som om vi konstant går omkring och gör stordåd bara för att vi inte är eller kanske ser ut enligt normen. Och igen, många transpersoner vill bara få leva på våra egna villkor och ha rätten att existera som alla andra. Den enda anledningen till att vi konstant måste berätta vilka vi är, är att vi måste utbilda människor om trans för annars skulle vi inte kunna leva på våra egna villkor. Då blir det väldigt tröttsamt att konstant få höra att en är så himla modig bara för att en finns till.

Det bästa sättet att stötta en normbrytare i dens liv är att vara där för personen. Att upplysa sig själv om transpersoners situation, att lära sig om förtryck och vara lyhörd till vad som inte är okej att säga. Transpersoner är ju mer än bara transpersoner, och vill du bara verbalt stöttande till någon i din närhet finns det säkerligen komplimanger som inte är transrelaterade som är väldigt uppskattade.

 

”Oj, är du transperson? Du ser ju ut som en RIKTIGT man/kvinna!”.

Det här är alltså en kommentar som många transpersoner får höra ganska ofta, och folk tror att de är supersnälla och uppmuntrande. Detta uttalande indikerar dock på att det finns kvinnor och män som inte är kvinnor och män på riktigt, och vem ska bestämma det? Och vad är i så fall en riktig man eller kvinna? Vi lever i en värld där föreställningarna om kön fortfarande är väldigt snäva för många. Här är en del snabba med att ta på sig rollen att döma vad som är på riktigt, och här tänker jag att det är viktigt att försöka sluta med ”vi och dom”-tankarna som många har. En kille är en kille, även om den har transbakgrund.

 

”Jag bryr mig inte om saker som kön”.

Att inte bry sig kan verka vara en schysst sak. Du får vara den du är, liksom. Problemet är att om en inte bryr sig, så lär en sig heller inte om transpersoners situation, och riskerar att enkelt trampa på minorna som gör att en tillslut ändå inte beter sig så bra och säger saker som uppfattas kränkande. Saker som kön, tillsammans med till exempel hudfärg och sexualitet, har människor blivit förtryckta för länge genom världens historia. Det är en samhällsstruktur som en person som lever i ett samhälle inte kommer ifrån, och då är det nästintill omöjligt att undvika fällorna om en inte lär sig något om det. Transpersoner förväntar sig sällan att våra cis-vänner ska bli några större transaktivister, men många av oss uppskattar om du lär dig något om vår situation och hur en behandlar vår normbrytning på ett okej sätt.

 

Att leva utanför könsnormen här i Sverige är såklart jobbigare för vissa än för andra. Hur transpersoner hanterar saker som sägs till oss i välvilja men som är så otroligt fel, är därmed väldigt olika. Vissa blir otroligt arga, medan andra försöker vara lite mer förstående. Ilskan kommer i många fall ur frustrationen att behöva bemöta samma okunskap om och om och om igen. Det bästa tipset jag har på vad som är okej att fråga och säga, är att tänka efter. Hur skulle du själv känna om någon frågade dig det här? Om det fanns något med dig som bara var en del av dig men som andra var väldigt fascinerade av, hur skulle du vilja bli bemött? Den inställningen må låta hemskt klyschig, men jag tycker ändå att det är det enklaste sättet att undvika de värsta icke-komplimangerna.

11178516_10155479295590285_1451715381_n

Inlägget gjort

Transvänliga komplimanger

Mio bloggar för Oliver & Eva

Mio bloggar om hur det är att leva som transperson i Sverige. Du kan läsa alla Mios inlägg på oliverocheva.se/mios-blogg

Komplimanger är alltid trevligt att få, och är generellt välmenande. Personer som själva inte har någon transerfarenhet tror gärna att beröm och pepp om allt vi är, gör och hur vi ser ut är komplimanger. Här kommer därför ett gäng ”komplimanger” till transpersoner som inte är så mycket komplimanger som många gärna tror. För att du ska slippa falla i cis-fällan och råka förolämpa en transperson i din närhet (alternativt alla transpersoner som någonsin existerat) kommer i slutet av alla situationer även tips på hur en enklast hanterar dem på ett lämpligare sätt.

I texten nedan kommer ordet ”cis-person” förekomma, för er som brukar läsa mina inlägg blir det lite upprepning här: Cis är latin för ”samma sida” och står helt enkelt för en person med en könsidentitet som matchar både hjärna och kropp. ”Trans” betyder ’att resa’ och återfinns i ord som ”transport”. Ordet ”binär” dyker även upp. En binär transperson är en person som känner sig som ett (1) kön, alltså antingen kvinna eller man. En ickebinär person är med andra ord någon som inte känner sig som ett specifikt kön eller ställer sig helt utanför kön som vårt samhälle ser det. Det får bli ett annat inlägg.

 

 ”Jag ligger gärna med dig sen när du är kille”. 

Här är nog devisen ”att du tänker det innebär inte att du ska säga det” ganska användbar. Vi har alla preferenser, och det är antagligen rätt rimligt att någon vill eller inte vill ligga med en person beroende på vilket fysiskt kön en uppfattar att den är. Det är dock viktigt att förstå att sexuella preferenser och vad någon uppfattar här kolliderar med en persons hela identitet. Faktum är att om du en gång uttrycker att du inte vill ha sex med en person på grund av dennes biologiska kön, så kommer personen inte glömma bort det. Även när din uppfattning om dennes identitet ändrats. Med andra ord: Förutom att det här faktiskt är en direkt förolämpning mot en transpersons identitet, när personens fysiska utseende sen matchar dina referenser… Då är det antagligen redan kört. Läs hela nästa punkt för tips på hur detta hanteras på ett okej sätt.

 

”Jag gillar/gillar inte killar med fitta”.

Jag skrev lite om det här i ett tidigare inlägg. Någon har ännu en gång bestämt vad någon annan är, baserat på den normativa bilden av världen. Oavsett om en transkilles könsorgan är påverkat av testosteron eller helt opererat, så vet du helt enkelt inte vad den har under mina byxor eller vad det kallas. Att en säger fel vid första anblicken av en person är kanske rimligt, fast då frågar jag mig kanske snarare varför du pratar om mitt könsorgan alls. Den punkten kommer lite längre ner. Detta exempel är hur som haver utifrån mina egna erfarenheter enklast tillämpat på gayraggning. Referensen till porrskådespelaren Buck Angel som marknadsfört sig själv som ”mannen med fitta” är också tydlig, och många har lärt sig uttrycket därifrån. Herr Angel har gjort ett tydligt val, som han har all rätt till. Men hans val har inget att göra med någon annan transperson i hela världen.

Det finns en större mängd personer som söker att ha sex med eller helt enkelt bara gillar transpersoner. Andra gör det inte. Många har fått sina idéer ifrån porr, och när har porr någonsin varit ett bra redskap för konkret, verklig kunskap? Precis som i förra punkten har alla rätt till sina preferenser. Du kanske endast vill ligga med en killkropp som har vad som ses som ett traditionellt könsorgan. Om någon frågar mig om jag vill ligga och jag inte känner för det, så brukar detta vara mitt svar: ”Nej, tyvärr.” Eller kanske ”tack för komplimangen, men jag vill inte”. Det är alltså fullt möjligt att tacka nej till fysisk eller intim kontakt utan att vara elak eller uttrycka sig transfobiskt. Det är kanske väldigt tydligt för dig som cis-person varför du inte vill ha sex med den här personen, men det betyder inte att du måste ge ett ingående svar på varför det är så. Att du inte vill ha sex med någon räcker, för du har rätt till din egen kropp oavsett vad någon annan vill. Men det fråntar dig inte ansvaret att göra det på ett snyggt sätt.

 

”Är du en shemale?”

Här har vi ett exempel på en tydlig kulturskillnad. Åker du till delar av Asien, så kallar transkvinnor sig ofta shemales där. För den som söker efter porr är ”shemale” ett vanligt ord, som ger dig pornografi innehållande minst en person med både bröst och kuk. Det finns alltså personer, oftast från Asien, som kallar sig shemales. Det är en kulturell grej, som de flesta i västvärlden förknippar med porr, prostitution eller bara en förolämpning. Om du söker en shemale, söker du en viss sorts transperson som inte nödvändigtvis kallar sig för transkvinna. Ordet själv indikerar ju på att en person anser sig ha både kvinnligt och manligt kön i sig.

Jag har själv väldigt mycket kontakter ifrån just Asien och tycker personligen inte att termen i sig är en förolämpning, utan att det beror på hur den används. Jag har dock pratat med andra transpersoner som inte har någon connection med den asiatiska världen och fått stark kritik i detta och de anser ofta att ordet inte ska användas alls. Har du att göra med transkvinnor utanför Asien bör du alltså akta dig. Kallar någon sig själv för shemale, då är det antagligen okej. Om den inte gör det, då gör du nog klokast i att inte släppa ut ordet alls.

 

”Ser du fram emot att bli man?” ”Du kommer bli supersnygg som kille”

Här måste vi börja med det mest väsentliga: Jag är en kille. Informationen har inte gått fram till kroppen, men hjärnan är helt med på det. Vad någon annan ser och uppfattar är totalt oviktigt, vill du respektera mig som människa, då får du acceptera fakta: Jag är kille. Punkt. Jag personligen möter ibland folk halvvägs och låter folk göra mig könlös. Jag kan vara en ”hen”. Det är okej just nu även om det inte matchar min identitet. Men det är inte okej att en person sätter gränsen för när någon annan är ett specifikt kön, om personen nu är ett binärt kön alls. Att dessutom lägga en värdering i någons kommande ganska okända utseende kan nog alla förstå inte är schysst om de tänker efter lite. Det är skrämmande nog att stå inför en okänd fysisk utveckling utan att någon annan lägger någon värdering i hur jag kommer se ut.

Att vara nyfiken inför en väns kroppsliga (och såklart känslomässiga) förändring är rimligt. Mitt råd är att lära sig vad det faktiskt är som gör att kroppen förändras. ”Hur känner du inför att ta hormoner” (östrogen för transkvinnor, testosteron för transmän) är en konkret fråga. ”Är du nervös inför operationen?”. ”Hur känns det att kanske få skägg/bli av med skägget?”. Detta är lite mer konkreta frågor som upprör mindre. Viktigt att tänka på är också att precis som alla andra människor, är alla transpersoner olika. Vissa vill inte alls prata om det faktum att de är trans eller vad som kommer hända med dem. Och då är det stopp där.

 

”Har du kuk/fitta?”.

Transpersoner sitter ofta i en rätt knepig situation. Vi får alltid utbilda andra och förväntas vara en öppen bok när de flesta av oss bara vill få leva i vår identitet utan att någon ifrågasätter oss. Men för att göra det måste vi berätta vad en transperson är och om våra liv. Vi pratar om vår identitet för att om vi inte skulle prata om det skulle vi aldrig bli kallade rätt pronomen eller bli respekterade i samhället. Samhället är fortfarande ganska clueless till transpersoners existens.

Så här kommer scenariot: Du ser en snygg tjej eller kille som du känner igen, kanske har träffat på några gånger på fester.  Du går sen fram till personen, och här är några exempel på frågor du ställer: ”Tja tjejen, rakar du din fitta?”  ”Hej, tack för senast. Förresten, har du små eller stora blygläppar?” ”Gud vad kul att se dig igen, har du en stor kuk eller?” ”Snygg tröja men du, när du har stånd, hur är din kuk böjd?”

Transpersoner äger våra kroppar lika mycket som alla andra individer, och även om vi kanske pratar om hur könsorgan på transpersoner på en generell nivå innebär det inte att vi är en öppen utställning med gratis inträde där en bara får klampa in. Det här innebär däremot att våra könsorgan är precis lika privata som alla andras.

Här finns det egentligen bara ett råd: Fråga inte. En kan såklart vara nyfiken och transpersoner som är verbala om sin situation svarar ofta gärna på allmänna frågor. Men ingen annan har helt enkelt något att göra med hur våra kroppar är eller ser ut och nyfikenhet berättigar inte kränkningar, och det är faktiskt vad denna fråga är.

 

… och här trycker vi på stopp. För den här gången. Det finns nämligen så många exempel som är värda att ta upp att det kommer en del två. Med det säger Mio: På återseende!

Mio

 

 

Inlägget gjort

Vad kallas transexuellas kön? – Mio bloggar om ord för könsorganet

Mio bloggar för Oliver & Eva

Mio bloggar om hur det är att leva som transperson i Sverige. Du kan läsa alla Mios inlägg på oliverocheva.se/mios-blogg

”Antingen är man tjej eller kille, och då har man en fitta eller kuk”.

Ovan är en beskrivning jag ofta hör, och som säkert fortfarande representerar många personers syn på kön och könsorgan.

Att som transperson få leva i sin faktiska identitet handlar mycket om omgivningens acceptans och stöttning. Från det perspektiv jag lever mitt liv så väljer långt ifrån alla transsexuella homosexuella killar och män ett bögliv av knullappen Grindr, hippa uteklubbar och kindpussande, precis som långt ifrån alla homosexuella cis*- män gör det. Detta är ingen stereotyp bild av bögar jag egentligen vill bidra med, men det är min tillvaro och så jag valt att leva. Och får jag leva det liv jag vill i den könsroll jag känner mig bekväm i, så har jag vunnit mycket i min identitet.

Men att leva sin identitet sträcker sig såklart även in i sovrummet och hur vi har sex. Som transperson i dagens Sverige måste en inte längre genomgå någon sorts operation av könsorganet för att få sitt juridiska kön ändrat. För personer som blivit tilldelat könet ”kvinna” vid födseln finns det en hel del alternativ att välja på. Vi kan med andra ord ”gå ur” den här processen med ett könsorgan som är väldigt likt det vi föddes med, men kan även modifiera det på olika mer eller mindre drastiska sätt. Här ställs då många inför frågan: Vad kallar jag mitt könsorgan? Och hur ska andra referera till det? Dessutom har en viss biologisk kropp fler öppningar till kroppen än en annan, och hur beskrivs detta på ett bra sätt?

Jag har i min sökning på ett svar frågat runt bland andra transpersoner och fått en hel del alternativ. Ett av de bästa (hmm?) men kanske klart minst användbara idéerna är ”bonushål”. Min vän tog väldigt mycket stolthet i det ordet, men det är som sagt kanske inte helt användarvänligt i ett erotiskt sammanhang. Övriga, kanske lite mer seriösa idéer är ”snippen”, som är en blandning av snopp och snippa, ”främre hål/bakre hål”, ”manhole”, ”testokuk”** eller varför inte ”transkuk”. Övervägande många personer jag frågade vill dock bara beskriva sitt könsorgan som en ”kuk”, även om det inte nödvändigtvis skulle vara så majoriteten av omvärlden uppfattar den om de skulle se den.

Poängen här är kanske inte att hitta det perfekta ordet, utan pusha på det faktum att alla, precis som det brukar vara, är olika. Känner du dig osäker på hur du ska benämna en transpersons könsorgan i ett sammanhang då det kan behövas så är mitt råd som oftast: Fråga. Att kalla en persons könsorgan för ett felaktigt namn, oavsett hur du själv uppfattar det, leder nämligen inte bara till att personen i fråga blir irriterad eller känner sig kränkt. Det slänger även ut dina chanser att få ligga ut genom fönstret.

 

 

*cis betyder ”samma sida” och är en person vars biologiska kön stämmer överrens med dennes identitet. Motsatsen till transperson, alltså.

 

**testokuk refererar till hur könsorganet förändras när en transman börjar tillföra testosteron till kroppen.

 

10983152_10155154721400285_6604435781421284218_n (1)

 

Kärt barn har många namn!

Inlägget gjort

Strap-on, packer och köttkuk – Mio bloggar om att välja könsorgan som trans

Mio bloggar för Oliver & Eva

Mio bloggar om hur det är att leva som transperson i Sverige. Du kan läsa alla Mios inlägg på oliverocheva.se/mios-blogg

Hur ofta tänker du på ditt könsorgan? När du duschar? Har sex? Går på toaletten? De flesta människor behöver inte tänka så mycket på sitt könsorgan, men många transpersoner gör det dagligen. Delvis för att omvärlden ofta könsbestämmer oss utifrån vad de tror sitter mellan benen, men också för att vi inte alltid har det som förväntas av oss när kläderna åker av.

När det handlar om könskorrigering och just könsorgan så ligger utvecklingen av alternativen för transmän långt bakom den för transkvinnor – det är helt enkelt lättare att förvandla en kuk till en fitta än tvärt om. Detta gör att transmän ofta får använda sin egen fantasi, och vi får väl någonstans här ändå tacka den kreativa individen som gjorde strap-on till en produkt på marknaden.

Just strap-on:s finns i alla möjliga färger och varianter, och här har vi enligt min mening ett bra utbud i Sverige. De finns i olika former och färger, selar du kan ställa in storleken på, och så vidare. Att du använder strap-on betyder i sig inget vad gäller din sexualitet eller könstillhörighet, men det är ett fantastiskt hjälpmedel för transmän. Det finns heller inget som säger att du måste penetrera någon när du bär en strap-on, många tycker bara om den mentala känslan en penis mellan benen kan ge.

Förutom en kuk att faktiskt penetrera någon med, har vissa transmän och andra transpersoner det som kallas för en packer. Detta är helt enkelt en ersättning för en ”köttkuk”, vars syfte inte främst eller alls är till för att penetrera någon, utan bara vara där och hålla kroppen sällskap på samma sätt som den hade gjort med en cisman.

Packers kan vara olika saker, men bilden nedan visar den varianten jag personligen föredrar. Vissa transmän använder ingen packer medans vissa känner att det är en självklar del av vardagen.

Hur väljer en då rätt storlek på sin kuk? Jag använde logiken ”med min biologiska kropp hade jag stora bröst, då borde jag som man ha stor kuk” och smickrade mig själv en hel del. Det är också en av fördelarna med externa kroppsdelar, att en kan välja och vraka. Känner du för att vara en välhängd porrstjärna under byxorna idag, kör hårt. Vill du hellre vara en mer alldaglig man är det valet lika nära.

OoE_KUK

Packern på bilden är i gott sällskap av gonorré i mjukisversion. 

Inlägget gjort

Att vara transsexuell

Mio bloggar för Oliver & Eva

Mio bloggar om hur det är att leva som transperson i Sverige. Du kan läsa alla Mios inlägg på oliverocheva.se/mios-blogg

Hej. Jag heter Mio och jag är transsexuell.

Jag hade kunnat berätta att jag är mjölkallergiker, eller homosexuell. Eller att jag alltid tar av toppen på kakan för att sen slicka av fyllningen. Vanligtvis blir det:: Hej, jag heter Mio. Punkt. Men min transidentitet är väldigt relevant just nu, för det är vad mina inlägg här kommer att handla om. Om mig och min transsexualism. Om situationer, problem och tankar som inte är helt cis*normativa, men som i allra högsta grad existerar.

Tvärtemot vad det låter som, så har ordet transsexuell inget med ens sexualitet att göra. Att vara transsexuell innebär enkelt förklarat att jag är född i fel kropp. Transsexualism anses vara en psykisk sjukdom i Sverige och lösningen är könskorrigering: Jag föddes som kvinna. Med former, bröst, vagina, XX-kromosomer, etc etc. Med hjälp av bland annat operationer och hormoner så kopplas min kropp helt enkelt ihop med min hjärna. Jag blir man, även fysiskt.

Väldigt många cis*personer har svårt att förstå det här. Varför ska man bry sig liksom, man är väl bara det kön man är? Anledningen bakom det här är väldigt enkel och logisk: Cis*personer behöver inte bry sig. De är liksom nöjda med vad de har, och då uppstår inte friktionerna en transperson ofta upplever och får ta itu med.

Det finns ofta ganska enkla lösningar för att inkludera transpersoner i vardagliga lösningar. Just Oliver & Eva är faktiskt ett superbra exempel på detta: Förut när en klickade in någonstans för att leta sexleksaker eller tillbehör så möttes du nästan uteslutande av följande kategorier: För män. För kvinnor. Genom att inte bestämma åt andra vilket kön de borde tillhöra och vilka produkter de bör använda, så görs livet ofta trevligare för transpersoner och övriga med könsöverskridande identiteter.

 

* Och det var ett himla tjat om det här ”cis”. Cis betyder ”på samma sida”, till skillnad från trans som betyder ”att resa”. Cispersoner är helt enkelt det majoriteten av mänskligheten är: Personer som kan identifiera sig med sitt kön och allt vad det innebär.

MioFörresten. Det här är jag. Bilden är tagen av Anna Finnborg. Bilden är dessutom tagen på BDSM-klubben SLM Stockholm, det var himla snällt av dem att vi fick vara där.