Caros nybörjartips om sex och sexleksaker

Buttplug för nybörjare

Vad är en buttplug?

Namnen kan variera mellan analplugg, buttplug, analdildo, analstav och analleksak – men syftet är detsamma. En buttplug är en vuxenleksak som används till att stimulera området runt om och i analen. En buttplugs främsta uppgift är helt enkelt att stimulera dig och få dig att känna njutning, precis som alla andra sexleksaker.

Tips
Eftersom analen, till skillnad från t.ex. vaginan, inte har något naturligt slut så har istället de flesta anala leksaker en bredare ände som hindrar leksaken från att försvinna in i kroppen. Låt aldrig något försvinna helt in i analen eftersom det då kan bli mycket svårt att få ut.

Hur används buttplugs?

Då analen inte producerar något eget glidmedel är det viktigt att tillsätta detta vid användning av analpluggar. Oavsett könstillhörighet så har man massvis med nervändar vid och i analen som är sköna att stimulera. Det kan man göra genom tryck och stimulering med hjälp av en buttplug. Genom att stimulera sig själv eller sin partner får man ännu ett sätt att njuta på. Många gillar också att ha en buttplug inne och dra ut den när orgasmen närmar sig.

Vid analen finns det två ringmuskler. Den yttersta är viljestyrd, vilket innebär att det är du själv som avgör om den ringmuskeln ska vara öppen eller stängd. Ringmuskeln innanför följer vad den yttre gör. När du ska använda en analleksak är det viktigt att lyssna på kroppen, ta det lugnt och använda glidmedel. En bra metod är att trycka lätt mot yttre ringmuskeln i ungefär tio-femton sekunder. Därefter kommer ringmuskeln öppna sig och det går att föra in ett föremål. Längre upp i analen finns det fler ringmuskler som fungerar på samma sätt. Detta innebär att du måste trycka en stund och sedan vänta på att ringmuskeln ska öppna sig. För de allra flesta modeller kommer du bara förbi de två yttersta ringmusklerna.

Då analen inte producerar något eget glidmedel är det viktigt att tillsätta detta vid användning av analpluggar. Dels för att minska risken för skador vid penetrering, men också för att öka njutningen. Det går inte att överanvända glidmedel. Tillsätt innan ni börjar och gärna flera gånger under användningen. Silikonbaserat och vattenbaserat glidmedel är de vanligaste sorterna.

Tips
Är produkten gjord i silikon ska du använda vattenbaserat glidmedel, detta för att produkten inte ska skadas. Så när du hittat en lämplig analleksak – hitta ett glidmedel som fungerar tillsammans med leksaken.

Glidmedel för anala sexleksaker

Hur väljer jag rätt buttplugg?

Precis som med alla andra leksaker gäller det att hitta rätt produkt och lära känna den. En buttplug kan användas på många olika sätt och stimulera olika områden vid analen. För män finns det något som kallas p-punkten. Det är prostatan, ett område som sitter 5-8 cm upp i analen. Många tycker om att få p-punkten stimulerad med hjälp av massage, tryckningar eller vibrationer. Bästa sättet att stimulera prostatan görs med en prostatavibrator.

Det finns analdildos både med och utan vibration. Givetvis går det även att använda dildos med vibrator på andra ställen än just analen. Utöver varianterna med vibrator så finns det andra analpluggar tillverkade i glas, eller formade som en kedja i silikon.

Vad mer ska jag tänka på innan jag köper en buttplug?

Förutom att pluggen alltid ska ha ett “stopp” så att den kan försvinna upp i analen (och eventuellt en något pinsam resa till akuten som resultat) så är det viktigt att den är gjord i ett kroppssäkert material. Undvik gamla gummi- och plastmaterial som jelly och pvc och satsa istället på en buttplug i silikon, glas (borisilikat eller pyrex) eller rostfritt stål. Den största anledningen till att dessa tre är så bra är att de är icke-porösa material och därför inte samlar på sig bakterier på samma sätt och är enkla att rengöra. Visst, den kommer vara något dyrare men även dessa material är numera relativt prisvärda.

En annan sak att fundera på är förstås storleken. Har man aldrig tidigare testat varken buttplug eller analsex kan det vara en god idé att köpa en buttplug som har en kraftigt avsmalnande topp. På så vis kan du långsamt testa känslan utan att det gör ont och stanna så fort du känner smärta. Det kan också vara en god idé att testa med ett finger. När du känner dig bekväm med storleken på din buttplug kan du jobba dig uppåt i storlek.

Populära buttplugs med vibrator

För den som vill utforska området rejält finns det därför kit med flera olika storlekar av buttpluggs. Med dessa leksakskit kan du börja med den minsta varianten för att sedan öka i storlek allt eftersom. För den som är osäker på vilken storlek som är bäst eller skönast kan dessa kit vara en bra början. 

Tips
Det finns många som uppskattar att tänja och töja på sina ringmuskler. Detta är något du kan göra genom att växla mellan leksakerna och sakta gå upp i storlek. Du bör då börja med en mindre och därefter ta en storlek större när det känns bra. Det är inget att stressa med eller arbeta igenom på en kväll. Ta det lugnt och glöm inte bort att njuta! Det går att finna mycket njutning under tiden du utforskar din kropp. Det är viktigt att använda mycket glidmedel, tänja lite i taget och lyssna på kroppen.

Analpluggar och leksaker för dig som vill gå upp i storlek

Varför buttplug?

Det finns många anledningar till att älska buttplugs. En del gillar känslan av att bli uppfylld av något, medan andra föredrar när något förs in och ut via analen. Att känna vibrationer längs ringmusklerna kan vara en kittlande och upphetsande känsla. Många gillar också att bli dubbelpenetrerade och tar då hjälp av en analplugg. En buttplug kan också användas i förberedelserna inför analsex. Kom ihåg att analen är inte är självlubricerande som en vagina, och därför kan lite “uppvärmning” med en buttplug och rikligt med glidmedel vara en viktig del för att sedan kunna njuta fullt ut av analsexet och undvika smärta.

Det viktiga är att du hittar en metod som passar dig, lek loss, lär känna din kropp tillsammans med produkten och hitta nya sätt att njuta – antingen själv eller tillsammans med någon.

Tips
När du är klar med produkten kan du använda samma typ av rengöringsmedel som är tillverkat för andra sexleksaker. Många kan tycka att det känns bättre att använda en kondom på leksaken, något som absolut kan vara en god idé. Om du ska byta plats att stimulera på är det viktigt att även byta kondom.

Våra mest populära buttplugs