Blogg, Mios blogg

Vad kallas transexuellas kön? – Mio bloggar om ord för könsorganet

Mio bloggar för Oliver & Eva

Mio bloggar om hur det är att leva som transperson i Sverige. Du kan läsa alla Mios inlägg på oliverocheva.se/mios-blogg

”Antingen är man tjej eller kille, och då har man en fitta eller kuk”.

Ovan är en beskrivning jag ofta hör, och som säkert fortfarande representerar många personers syn på kön och könsorgan.

Att som transperson få leva i sin faktiska identitet handlar mycket om omgivningens acceptans och stöttning. Från det perspektiv jag lever mitt liv så väljer långt ifrån alla transsexuella homosexuella killar och män ett bögliv av knullappen Grindr, hippa uteklubbar och kindpussande, precis som långt ifrån alla homosexuella cis*- män gör det. Detta är ingen stereotyp bild av bögar jag egentligen vill bidra med, men det är min tillvaro och så jag valt att leva. Och får jag leva det liv jag vill i den könsroll jag känner mig bekväm i, så har jag vunnit mycket i min identitet.

Men att leva sin identitet sträcker sig såklart även in i sovrummet och hur vi har sex. Som transperson i dagens Sverige måste en inte längre genomgå någon sorts operation av könsorganet för att få sitt juridiska kön ändrat. För personer som blivit tilldelat könet ”kvinna” vid födseln finns det en hel del alternativ att välja på. Vi kan med andra ord ”gå ur” den här processen med ett könsorgan som är väldigt likt det vi föddes med, men kan även modifiera det på olika mer eller mindre drastiska sätt. Här ställs då många inför frågan: Vad kallar jag mitt könsorgan? Och hur ska andra referera till det? Dessutom har en viss biologisk kropp fler öppningar till kroppen än en annan, och hur beskrivs detta på ett bra sätt?

Jag har i min sökning på ett svar frågat runt bland andra transpersoner och fått en hel del alternativ. Ett av de bästa (hmm?) men kanske klart minst användbara idéerna är ”bonushål”. Min vän tog väldigt mycket stolthet i det ordet, men det är som sagt kanske inte helt användarvänligt i ett erotiskt sammanhang. Övriga, kanske lite mer seriösa idéer är ”snippen”, som är en blandning av snopp och snippa, ”främre hål/bakre hål”, ”manhole”, ”testokuk”** eller varför inte ”transkuk”. Övervägande många personer jag frågade vill dock bara beskriva sitt könsorgan som en ”kuk”, även om det inte nödvändigtvis skulle vara så majoriteten av omvärlden uppfattar den om de skulle se den.

Poängen här är kanske inte att hitta det perfekta ordet, utan pusha på det faktum att alla, precis som det brukar vara, är olika. Känner du dig osäker på hur du ska benämna en transpersons könsorgan i ett sammanhang då det kan behövas så är mitt råd som oftast: Fråga. Att kalla en persons könsorgan för ett felaktigt namn, oavsett hur du själv uppfattar det, leder nämligen inte bara till att personen i fråga blir irriterad eller känner sig kränkt. Det slänger även ut dina chanser att få ligga ut genom fönstret.

 

 

*cis betyder ”samma sida” och är en person vars biologiska kön stämmer överrens med dennes identitet. Motsatsen till transperson, alltså.

 

**testokuk refererar till hur könsorganet förändras när en transman börjar tillföra testosteron till kroppen.

 

10983152_10155154721400285_6604435781421284218_n (1)

 

Kärt barn har många namn!

Related Posts