Blogg, Mios blogg

Transvänliga komplimanger

Mio bloggar för Oliver & Eva

Mio bloggar om hur det är att leva som transperson i Sverige. Du kan läsa alla Mios inlägg på oliverocheva.se/mios-blogg

Komplimanger är alltid trevligt att få, och är generellt välmenande. Personer som själva inte har någon transerfarenhet tror gärna att beröm och pepp om allt vi är, gör och hur vi ser ut är komplimanger. Här kommer därför ett gäng ”komplimanger” till transpersoner som inte är så mycket komplimanger som många gärna tror. För att du ska slippa falla i cis-fällan och råka förolämpa en transperson i din närhet (alternativt alla transpersoner som någonsin existerat) kommer i slutet av alla situationer även tips på hur en enklast hanterar dem på ett lämpligare sätt.

I texten nedan kommer ordet ”cis-person” förekomma, för er som brukar läsa mina inlägg blir det lite upprepning här: Cis är latin för ”samma sida” och står helt enkelt för en person med en könsidentitet som matchar både hjärna och kropp. ”Trans” betyder ’att resa’ och återfinns i ord som ”transport”. Ordet ”binär” dyker även upp. En binär transperson är en person som känner sig som ett (1) kön, alltså antingen kvinna eller man. En ickebinär person är med andra ord någon som inte känner sig som ett specifikt kön eller ställer sig helt utanför kön som vårt samhälle ser det. Det får bli ett annat inlägg.

 

 ”Jag ligger gärna med dig sen när du är kille”. 

Här är nog devisen ”att du tänker det innebär inte att du ska säga det” ganska användbar. Vi har alla preferenser, och det är antagligen rätt rimligt att någon vill eller inte vill ligga med en person beroende på vilket fysiskt kön en uppfattar att den är. Det är dock viktigt att förstå att sexuella preferenser och vad någon uppfattar här kolliderar med en persons hela identitet. Faktum är att om du en gång uttrycker att du inte vill ha sex med en person på grund av dennes biologiska kön, så kommer personen inte glömma bort det. Även när din uppfattning om dennes identitet ändrats. Med andra ord: Förutom att det här faktiskt är en direkt förolämpning mot en transpersons identitet, när personens fysiska utseende sen matchar dina referenser… Då är det antagligen redan kört. Läs hela nästa punkt för tips på hur detta hanteras på ett okej sätt.

 

”Jag gillar/gillar inte killar med fitta”.

Jag skrev lite om det här i ett tidigare inlägg. Någon har ännu en gång bestämt vad någon annan är, baserat på den normativa bilden av världen. Oavsett om en transkilles könsorgan är påverkat av testosteron eller helt opererat, så vet du helt enkelt inte vad den har under mina byxor eller vad det kallas. Att en säger fel vid första anblicken av en person är kanske rimligt, fast då frågar jag mig kanske snarare varför du pratar om mitt könsorgan alls. Den punkten kommer lite längre ner. Detta exempel är hur som haver utifrån mina egna erfarenheter enklast tillämpat på gayraggning. Referensen till porrskådespelaren Buck Angel som marknadsfört sig själv som ”mannen med fitta” är också tydlig, och många har lärt sig uttrycket därifrån. Herr Angel har gjort ett tydligt val, som han har all rätt till. Men hans val har inget att göra med någon annan transperson i hela världen.

Det finns en större mängd personer som söker att ha sex med eller helt enkelt bara gillar transpersoner. Andra gör det inte. Många har fått sina idéer ifrån porr, och när har porr någonsin varit ett bra redskap för konkret, verklig kunskap? Precis som i förra punkten har alla rätt till sina preferenser. Du kanske endast vill ligga med en killkropp som har vad som ses som ett traditionellt könsorgan. Om någon frågar mig om jag vill ligga och jag inte känner för det, så brukar detta vara mitt svar: ”Nej, tyvärr.” Eller kanske ”tack för komplimangen, men jag vill inte”. Det är alltså fullt möjligt att tacka nej till fysisk eller intim kontakt utan att vara elak eller uttrycka sig transfobiskt. Det är kanske väldigt tydligt för dig som cis-person varför du inte vill ha sex med den här personen, men det betyder inte att du måste ge ett ingående svar på varför det är så. Att du inte vill ha sex med någon räcker, för du har rätt till din egen kropp oavsett vad någon annan vill. Men det fråntar dig inte ansvaret att göra det på ett snyggt sätt.

 

”Är du en shemale?”

Här har vi ett exempel på en tydlig kulturskillnad. Åker du till delar av Asien, så kallar transkvinnor sig ofta shemales där. För den som söker efter porr är ”shemale” ett vanligt ord, som ger dig pornografi innehållande minst en person med både bröst och kuk. Det finns alltså personer, oftast från Asien, som kallar sig shemales. Det är en kulturell grej, som de flesta i västvärlden förknippar med porr, prostitution eller bara en förolämpning. Om du söker en shemale, söker du en viss sorts transperson som inte nödvändigtvis kallar sig för transkvinna. Ordet själv indikerar ju på att en person anser sig ha både kvinnligt och manligt kön i sig.

Jag har själv väldigt mycket kontakter ifrån just Asien och tycker personligen inte att termen i sig är en förolämpning, utan att det beror på hur den används. Jag har dock pratat med andra transpersoner som inte har någon connection med den asiatiska världen och fått stark kritik i detta och de anser ofta att ordet inte ska användas alls. Har du att göra med transkvinnor utanför Asien bör du alltså akta dig. Kallar någon sig själv för shemale, då är det antagligen okej. Om den inte gör det, då gör du nog klokast i att inte släppa ut ordet alls.

 

”Ser du fram emot att bli man?” ”Du kommer bli supersnygg som kille”

Här måste vi börja med det mest väsentliga: Jag är en kille. Informationen har inte gått fram till kroppen, men hjärnan är helt med på det. Vad någon annan ser och uppfattar är totalt oviktigt, vill du respektera mig som människa, då får du acceptera fakta: Jag är kille. Punkt. Jag personligen möter ibland folk halvvägs och låter folk göra mig könlös. Jag kan vara en ”hen”. Det är okej just nu även om det inte matchar min identitet. Men det är inte okej att en person sätter gränsen för när någon annan är ett specifikt kön, om personen nu är ett binärt kön alls. Att dessutom lägga en värdering i någons kommande ganska okända utseende kan nog alla förstå inte är schysst om de tänker efter lite. Det är skrämmande nog att stå inför en okänd fysisk utveckling utan att någon annan lägger någon värdering i hur jag kommer se ut.

Att vara nyfiken inför en väns kroppsliga (och såklart känslomässiga) förändring är rimligt. Mitt råd är att lära sig vad det faktiskt är som gör att kroppen förändras. ”Hur känner du inför att ta hormoner” (östrogen för transkvinnor, testosteron för transmän) är en konkret fråga. ”Är du nervös inför operationen?”. ”Hur känns det att kanske få skägg/bli av med skägget?”. Detta är lite mer konkreta frågor som upprör mindre. Viktigt att tänka på är också att precis som alla andra människor, är alla transpersoner olika. Vissa vill inte alls prata om det faktum att de är trans eller vad som kommer hända med dem. Och då är det stopp där.

 

”Har du kuk/fitta?”.

Transpersoner sitter ofta i en rätt knepig situation. Vi får alltid utbilda andra och förväntas vara en öppen bok när de flesta av oss bara vill få leva i vår identitet utan att någon ifrågasätter oss. Men för att göra det måste vi berätta vad en transperson är och om våra liv. Vi pratar om vår identitet för att om vi inte skulle prata om det skulle vi aldrig bli kallade rätt pronomen eller bli respekterade i samhället. Samhället är fortfarande ganska clueless till transpersoners existens.

Så här kommer scenariot: Du ser en snygg tjej eller kille som du känner igen, kanske har träffat på några gånger på fester.  Du går sen fram till personen, och här är några exempel på frågor du ställer: ”Tja tjejen, rakar du din fitta?”  ”Hej, tack för senast. Förresten, har du små eller stora blygläppar?” ”Gud vad kul att se dig igen, har du en stor kuk eller?” ”Snygg tröja men du, när du har stånd, hur är din kuk böjd?”

Transpersoner äger våra kroppar lika mycket som alla andra individer, och även om vi kanske pratar om hur könsorgan på transpersoner på en generell nivå innebär det inte att vi är en öppen utställning med gratis inträde där en bara får klampa in. Det här innebär däremot att våra könsorgan är precis lika privata som alla andras.

Här finns det egentligen bara ett råd: Fråga inte. En kan såklart vara nyfiken och transpersoner som är verbala om sin situation svarar ofta gärna på allmänna frågor. Men ingen annan har helt enkelt något att göra med hur våra kroppar är eller ser ut och nyfikenhet berättigar inte kränkningar, och det är faktiskt vad denna fråga är.

 

… och här trycker vi på stopp. För den här gången. Det finns nämligen så många exempel som är värda att ta upp att det kommer en del två. Med det säger Mio: På återseende!

Mio

 

 

Back to list

Related Posts