Blogg

Sex under graviditeten – 7 frågor och svar

sex-under-graviditeten

1. Kan jag ha samlag under graviditeten?

Absolut! De flesta blivande föräldrarna oroar sig för detta, men om du genomgår en normal graviditet så kan du ha samlag tills vattnet går. Om du däremot har en medicinskt dokumenterad svag livmoderhals, en lågt liggande moderkaka eller blödningar, bör du rådgöra med din läkare eller barnmorska först.

Det finns inga kända missfall eller vaginala infektioner som kan kopplas till samlag i samband med en normal graviditet.

Oroa dig inte om du får en vaginal infektion. Samlaget kommer inte att påverka någon antibiotisk behandling mot sjukdomen. Faktum är att samlag under en normal graviditet har kopplats till minskad risk för en för tidig födsel, även vid infektion. Din partner rekommenderas dock att använda kondom om du har en infektion, för att undvika att smittan sprids.

Flera studier visar att det inte finns några samband mellan att ha samlag under normala graviditeter och för tidiga födslar. Forskning visar istället motsatsen att samlag under normala graviditeter kan minska risken att få för tidig födsel. Orgasmer under samlag vid normala graviditeter är också kopplat till detta.

Om du fortfarande känner dig sexig och redo så är det bra att fortsätta med samlag under graviditeten. Tillfredsställande sex under denna period, både nu och efter födseln, är nyttigt för ditt förhållande.

2. Kommer sex att vara lika skönt under graviditeten? Kommer jag kunna njuta?

Det är givetvis olika från person till person. Vissa kvinnor upplever att sex är skönare och bättre under graviditeten, medan andra inte alls känner så. Faktum är dock att ökad blodcirkulation till ditt bäckenområde under graviditeten kan fylla dina genitalier med mer blod, vilket i sin tur kan ge en starkare upplevelse. Vissa kvinnor rapporterar dock att detta ger dem en obehaglig känsla av fyllnad efter samlaget.

Vissa blivande mammor upplever att samlag är smärtsamt under graviditeten, speciellt vid djup penetrering. Du kan undvika detta genom att ha samlag i positioner där penetrationen inte är lika djup eller där du styr över den.

Under graviditeten är det många par som får ut mer njutning av förspel, oralsex och onani än samlag. Så även om du inte kan ha sex under graviditeten så betyder det inte att du ska gå omkring och känna dig mindre sexuellt tillfredsställd för det!

Pröva att behålla er intimitet så mycket ni kan under graviditeten. Det håller inte bara ert förhållande starkt utan förebygger också risken för sexuella problem efter barnet är fött

3. Kommer min partners sexlust att förändras nu när jag är gravid?

Den kan det. Det är inte ovanligt att man tappar sin sexuella attraktion för sin partner något några månader in i graviditeten och på så sätt blir mindre intresserad. Detta innebär dock inte att hen inte finner dig attraktiv längre.

Vanliga skäl för bristande sexlust för blivande föräldrar inkluderar:

  • rädsla att sex kan skada barnet
  • oro över mammans och barnets hälsa
  • oroande känslor inför att bli en förälder för första gången och vad det kommer att innebära
  • osäker under samlag med tanke på ditt ofödda barn

Att prata med din partner öppet om hens rädslor och berätta att sex inte är skadligt under graviditeten kan hjälpa.

4. Jag är inte intresserad av sex under min graviditet. Är detta normalt?

Ja! De stora förändringarna i din kropp kan förändra ditt sexliv. Vissa kvinnor känner sig sexigare än någonsin när de är gravida, just av anledning att de inte behöve oroa sig för att bli gravida. Andra känner sig trötta hela tiden och orkar helt enkelt inte ha samlag, speciellt under de första tre månaderna. Hormonerna din kropp producerar under graviditeten är vanligen skälet till din plötsligt bristande sexlust.

Din attityd är en annan faktor. Om du känner dig positiv inför din graviditet och dina kroppsförändringar, kan du känna dig mer sexuell. Men om du inte är nöjd under graviditeten, känner dig osäker över din växande mage eller något annat, så kanske du inte känner dig lika sexig och därmed inte lika sugen som du annars kanske är.

Kvinnor som lider av relationsproblem eller depression, löper större risk att deras sexliv förstörs totalt efter att de ha blivit med barn.

Många studier visar att det är mellan månad 3-6 som de flesta kvinnor känner som störst sexbegär.
Sexlusten försvinner oftast i tredje trimestern då födseln, jobbet och din mage blir alldeles för stora ansvar. Många blivande mammor känner inte heller sig tillräckligt sexiga nu och/eller oroar sig om deras partner är sexuellt tillfredsställda.

Hur man reagerar under en graviditet är väldigt olika, vissa kvinnor sexiga hela tiden, andra bara ibland och vissa aldrig. Variationer är helt naturliga och normala och inget att haka upp sig på.

5. Kan samlaget skada mitt barn?

Ditt barn kommer inte att skadas under samlaget, även om din partner är ovanpå dig. Den tjocka slemproppen tätar till livmoderhalsen och fostersäcken och de starka musklerna inuti livmodern skyddar dig från infektioner samt fungerar som ett skydd för fostret.

Vid orgasm kan du uppleva att ditt barn rör mer på sig. Detta är då på grund av dina ökade hjärtslag, inte för att hon eller han förstår vad som pågår eller känner sig obekväm.

Din barnmorska eller läkare kan avråda dig från samlag om du har upplevt:

  • blödningar
  • buksmärtor eller kramper
  • vatten som gått
  • mediciniskt dokumenterad svag livmoderhals
  • en lågt liggande moderkaka (placenta praevia), speciellt om du har blött.

Du kan också avrådas från samlag under din graviditet om din partner har genital herpes. Om du får genital herpes under din graviditet finns det en liten risk att det påverkar ditt barns utveckling.

6. Är oralsex säkert under graviditeten?

Ja, vanligt oralsex skadar varken dig eller ditt barn. Faktum är att det kan bara en bra lösning när samlag inte riktigt lockar.

Det enda du måste se till är att din partner undviker att blåsa in i din vagina. Att blåsa in luft kan orsaka att ett blodkärl blockeras p.g.a. luftbubbla, s.k. emboli, vilket kan vara livshotande för både dig och ditt barn.

Det är säkrare om han håller sig till att kyssa och slicka din klitoris och dina blygdläppar, istället för att stoppa in sin tunga inuti din vagina.

7. Vilka sexpositioner är skönast under graviditeten?

I takt med din graviditet så kommer du att upptäcka att missionären inte är lika bekväm längre. Pröva då istället följande:

  • Du ovanpå. Denna position har visat sig att vara associerad till högre sexuell tillfredsställelse bland gravida kvinnor. Den lägger ingen vikt på din mage och du kan själv välja hur djupt du vill penetreras.
  • Ligg på sidan. Detta låter din partner hålla undan en stor del av sin vikt från din livmoder.
  • Använd sängen som ett verktyg. Ligg på rygg på sängkanten med knäna böjda och rumpan och fötterna liggandes högst upp vid kanten av madrassen. Din partner kan antingen stå på knä eller stå framför dig.
  • Ligg på sidan i skedposition. Detta ger dig endast ytlig penetration. Djup penetration kan dock bli obekvämt ju fler månader som går.
  • Stå på händer och knän i doggystyle-position. Detta är en bra position senare i graviditeten när det känns skönt att få bort tyngden från bäckenet. Penetrationen kan bli ganska djup i denna position. Om du tycker att det är obehagligt, be din partner att gå mindre djupt. Låt hen hålla en kudde mellan din rumpa och hens nedre mage så hen inte kommer för långt in i dig.
  • Ha samlag sittandes. Detta är en annan position som inte heller lägger någon vikt på din livmoder. Försök att sätta dig på din partners knän när hen sitter på en stadig stol. Du kan kontrollera farten och penetrationsdjupet genom att stå upp mer eller huka dig mer.

Du kan få ett mycket tillfredsställande sexliv under graviditeten så länge du vågar att experimentera lite! Med lite experimentering så kommer du att upptäcka vad både du och din partner gillar bäst. Fortsätt att prata under tiden. Med kommunikation och öppenhet så kommer ni att kunna förbättra ert sexliv och förhållande under graviditeten.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.