Blogg

Sex efter förlossningen

sex-efter-forlossningen

När kan man börja ha sex igen?

Många brukar tro att de kan ha sex omedelbart efter förlossningen. Men det stämmer inte riktigt. Ni kommer att kunna ha sex igen, men tro inte att allt kommer att vara precis som vanligt.

En förlossning kan vara en mycket traumatisk upplevelse för en kvinna. Att föda ett barn genom vaginan är nästan som att ha en liten explosion som äger rum inuti henne. De känsliga vaginala vävnaderna har blivit ansträngda, sönderrivna och fått blåmärken. De kommer att ta några veckor att komma på fötterna igen.

Dessutom leder en förlossning till massiva hormonella förändringar såväl som känslomässig stress. Detta leder till att väldigt många kvinnor känner sig osexiga under en viss period direkt efter barnfödseln.

Det är därför viktigt att båda föräldrarna inser att sexet inte kommer att vara detsamma under de första sex månaderna efter barnets födsel. Så var beredd på det och viktigast av allt – ha tålamod!

Kan du engagera dig i andra sexaktiviteter innan du har samlag igen?

Ja, det kan du, och det kan vara ett bra sätt att ‘lätta på trycket’. Många par blir väldigt frustrerade när de måste vänta på att ha samlag igen.

Under tiden ni väntar så kan ni engagera er i andra sexaktiviteter.

Kan båda nå klimax?

Javisst. Det skadar ingen postnatal kvinna att få så många orgasmer hon vill.

Här är sakerna ni kan pyssla med medan ni väntar:

Smek mamman – använd gärna fingrar för att stimulera hennes klitoris. Stoppa dock inte in fingrarna i hennes vagina förrän hon har genomgått sin postnatala undersökning och fått tummen upp för detta. Så, smek och gnid utsidan av hennes könsorgan. Det är rätt säkert att leka med hennes klitoris.

Oralsex på din partner. Dock inte på den som precis blivit mamma.

Ömsesidig smekning av varandras olika kroppsdelar fungerar givetvis också.

Finns det någonting vi bör undvika?

Ja. Kom verkligen ihåg denna viktiga varning. Du märker att vi aldrig nämnde oralsex för kvinnan av mannen.

Denna sexaktivitet –även kallad cunnilingus – får ej genomföras under de första månaderna efter förlossningen.

Varför inte?

1.     Det kan infektera vaginan och livmodern.

2.     Ännu allvarligare skäl, som kan orsaka dödsfall; dessa tragedier sker när mannen har råkat blåsa in luft i vaginan. Denna luft kan mycket lätt ta sig upp i blodomloppet i den nyfödda livmodern vilket orsakar en dödlig sjukdom kallad luftemboli.

Vad händer med brösten efter förlossningen?

Är det okej att röra den nyblivna moderns bröst? Ja, det är okej, så länge hon mår bra av det. Men börja inte leka med brösten om hon utvecklar någon form av bröstsjukdom såsom sprickor i bröstvårtorna eller bölder.

Att smeka brösten kan också öka din mjölkproduktion. Detta är okej om ni båda går med på det. Men om någon av er inte tänder på detta så är det bra om ni ammar barnet innan ni har sex för att tömma brösten så mycket som möjligt.

Påverkar känslor för barnet sexlivet?

Du kommer att upptäcka att du kommer att behöva spendera mycket tid på att vårda det nyfödda barnet. De flesta nyblivna mödrar känner sig utmattade då de ofta inte tillräckligt med sömn. Detta kan pågå i månader eller till och med i några år. Under denna tid kan din partner uppleva att hen trycks undan. Hen kanske tycker att hon slösar all tid på barnet vilket kan göra hen avundsjuk eller utlämnad.

Många känner skuldkänslor över all smärta deras partner har fått genomgå och tanken att ha samlag igen kommer inte ens på fråga. Detta är vanligen en fas det med, men inte alltid. För att behålla en bra atmosfär i hemmet och i förhållandet är ömsesidig respekt och tillit det viktigaste. Båda måste kunna sätta sig in i den andres perspektiv.

Det är mycket viktigt att paret fortfarande kan göra saker tillsammans utan barnet så de känner att de fortfarande kan känna samma känslor för varandra som de hade innan dem blev föräldrar.

Vi rekommenderar nyblivna föräldrar att ta vara på alla chanser när andra erbjuder sig att sitta barnvakt, vare sig det är ifrån deras egna föräldrar, syskon eller vänner, så du och din partner kan gå ut tillsammans eller kanske få en god sömn ihop och kanske till och med lite hett sex!

Vad händer med kvinnans sexualdrift efter förlossningen?

De flesta kvinnor (undantag finns alltid) känner ingen större lust för sex under de första veckorna efter en födsel. Den enkla anledningen är utmattning.

Om förlossningen var lång eller jobbig så kan kvinnan känna sig orolig över att bli gravid igen.

Vanligen brukar kvinnorna få tillbaka sin lust efter några månader efter förlossningen.

Vad måste du göra om du vill ha samlag igen efter förlossningen?

När ni båda känner er redo att ha samlag igen efter förlossningen, så bör ni börja försiktigt. Välj gärna en dag då ni inte känner er utmattade, om det går. Försök också att hitta en tidpunkt då bebisen inte kommer att vakna, så ni kan få lite lugn och ro tillsammans.

Hormonella förändringar och oro kan få vissa kvinnor att känna sig torra vaginalt under de tre första månaderna efter förlossningen. Men du ska inte ta hormonpiller för detta, utan istället kan du köpa glidmedel. Vissa kondomer som har glidmedel utanpå kan också hjälpa till med detta.

Under de första samlagen efter förlossningen så är det smart att välja en position som låter kvinnan att få kontrollera över farten och penetrationsdjupet. Låt henne rida ovanpå eller få skeda med ansiktet mot varandra, för att hon ska känna sig bekväm.

Se till att vara försiktig och ha tålamod. Tvinga dig inte in i henne och pressa henne aldrig till att ha sex förrän hon känner sig redo.

Glöm inte heller preventivmedel. Det är mycket lätt att råka bli gravid igen tidigare än du hade tänkt dig. Om du tvekar så ska du kontakta din läkare som genomför din postnatala undersökning om preventivmedel.