Blogg

Så använder du ett ägglossningstest

agglossningstest

Det kan hända att du hela ditt vuxna liv försökt att inte bli gravid. Kanske har du nu kommit till den punkt i livet då ni aktivt försöker att bli med barn och inser att det verkar svårare än vad du hade hoppats på. Ägglossning är nyckeln till framgång. Så här tar du reda på när du har ägglossning.

Vad är ägglossning?

Ägglossningen är processen där ett eller flera ägg frigörs från äggstocken. Varje månad mognar mellan 15-20 ägg inuti en av dina äggstockar. Den största trycks ut i bukhålan och lägger sig i äggledaren.

Ägget lever endast mellan 12-24 timmar om det inte befruktas. Det finns bara ett litet fönster varje månad då du kan bli befruktad, sällan längre än cirka sex dagar. Det är under den här tiden fram till ägglossning som du är som mest fertil (detta är ditt så kallade fertila fönster).

Det är möjligt för spermier att leva inuti i dig i upp till sju dagar. Men den hälsosammaste spermien, med bästa förmågan att simma i en rak linje, är den som vinner.

De flesta befruktningarna inträffar vid samlad de två närmaste dagarna intill ägglossningen. Störst chans att bli gravid är alltså under denna period period. Ett enkelt sätt att ”träffa rätt” är att ha samlag några gånger i veckan under din hela menscykel.

Kan ägglossningstest hjälpa?

Ägglossningstest kan hjälpa dig att upptäcka ditt fertilitetsfönster. Men det finns inga belägg för att de kommer att öka dina chanser att bli gravid. Det bästa sättet är fortfarande att ha regelbundet sex under din hela cykel så att du maximerar dina chanser att bli befruktad.

Du kanske vill schemalägga ditt sexliv under din fertila period om:

  • Du eller din partner arbetar borta mycket vilket gör det svårare att ha regelbundet sex.
  • Du och din partner har hektiska scheman och redan har barn. Sex kanske inte är en prioritet då och om du då ska ha sex tre gånger i veckan så kanske det känns som ett arbete det med.
  • Du har en oregelbunden menscykel, vilket gör det svårare att bli befruktad.

Det finns några olika sätt att ta reda på ditt fertilitetsfönster. Du kan dokumentera din menscykel och kartlägga dina månadscyklar och din kroppstemperatur under dessa cyklar. Du kan också studera förändringar i ditt livmoderhalssekret eller dokumentera alla dessa tre faktorer.

Det kan dock vara knepigt att upptäcka din ägglossning med hjälp av dessa metoder, speciellt om du har oregelbundna menscyklar. Det är här så kallade ägglossningstest kan vara till stor hjälp.
Ett ägglossningstest är ett snabbt, enkelt och säkert sätt att förutse din ägglossning i förväg. Det hjälper dig att upptäcka ditt fertilitetsfönster redan första gången du använder dig av testet. Testutrustningar finns tillgängliga hos Oliver & Eva och är av märket RFSU vilket borgar för kvalitet.

Hur fungerar ägglossningstest?

Urinbaserade ägglossningstest undersöker ditt urin efter ökade nivåer av luteiniserande hormon (LH). Detta inträffar mellan en till två dagar innan ägglossningen.

En liten mängd LH finns alltid närvarande i ditt blod och urin men dagarna innan ägglossning så ökar dessa nivåer upp till två till fem gånger så mycket. Under de 12-36 timmarna mellan början av LH-ökningen och tidpunkten när ägget frigörs är perioden då du är som mest fertil i din cykel. Det är under denna period det är mest sannolikt att du blir gravid under samlag.

Salivbaserade ägglossningstest låter dig undersöka din ägglossning med hjälp av ditt saliv under ett bärbart mikroskop i fickstorlek. När dina östrogennivåer stiger så ökar salthalten i ditt saliv. När saltet torkar så kristalliseras det i ett ormbunkeliknande (varav ordet engelska ordet ferning=ormbunke) mönster.

Detta inträffar oftast några dagar innan ägglossning, om du testar dig efter detta så kan du möjligen hitta ditt unika fertilitetsfönster.

Hur använder man ett ägglossningstest?

Beroende på vilket varumärke av ägglossningstest du använder dig av så kommer du antingen att samla urin genom att kissa i en kopp eller över en sticka. Färgade band kommer att synas på testkortet eller stickan som indikerar på en LH-ökning eller inte. Digitala ägglossningstest använder sig av symboler som ett leende ansikte för att visa att du är som mest fertil just nu.

Instruktioner varierar mellan olika utrustningar men vanligen så ska du försöka samla ditt urin mellan 10:00-20:00. Den optimala tiden är mellan 14:00-14:30.

Försök ta ditt urin samma tid varje dag även om det inte är helt nödvändigt. Testa inte ditt urin direkt på morgonen eftersom du då kan gå miste om din första dag då dina LH-nivåer har stigit. Försök minska mängden vätska du dricker minst två timmar innan du tar testet. För mycket vätska kommer att späda ut ditt urin vilket gör det svårare att upptäcka förhöjda LH-nivåer.

Kolla inom 10 minuter för bästa resultat. Ett positivt resultat försvinner inte, men negativa resultat kan senare visa på ett tunt sekundärt färgband. Kasta därmed testkortet direkt efter du har läst resultatet. Urinbaserade ägglossningstest ger dig oftast 5-9 dagar på dig att testa din ägglossning.

Att ta ett salivbaserat är kanske enklare eftersom allt du behöver göra är bara att placera lite saliv på ett objektivglas med hjälp av ditt finger eller genom att slicka på det.  Gör detta det första du gör på morgonen innan du äter eller dricker något. Se till att inte använda för mycket och undvik luftbubblor till all kostnad.

Vänta sedan på att saliven har torkat och använd sedan mikroskopet för att se om det finns något slags ormbunkeliknande mönster där eller inte. Jämför dina objektivglas med exemplen i instruktionerna för att se om du är i ditt fertilitetsfönster.

Båda formerna av ägglossningstest hjälper dig att ta reda på när ditt fertilitetsfönster startar. Längden är vanligen din cykel minus 17 dagar, så om du har en 28-dagarscykel så ska du ta testet på dag 11 och ta det sex dagar i rad. Använd en ägglossningskalkylator för att ta reda på när ditt fertilitetsfönster mest troligast kommer att inträffa.

Vad mer bör jag känna till?

Paracetamol och andra vanliga läkemedel påverkar inte testerna. Men läkemedel som innehåller humant koriongonadotropin (hCG) eller LH kan påverka testresultaten, och clomid kan påverka salivbaserade testresultat.

Urinbaserade LH-tester är cirka 99% rätt av alla fallen och är de bästa ägglossningstesten för hemmabruk. Men de har inte alltid rätt.

Testutrustningarna kan mäta LH-nivåer men då LH-nivåer kan öka med eller utan frigörelsen av ett ägg så kan de inte ge dig någon indikation på om du verkligen har fått ägglossning efter ett positivt resultat från testet. Falska LH-ökningar kan inträffa innan den riktiga gör det. Viktigast är att du aldrig avser att använda dessa tester som ett slags preventivmedel eftersom du fortfarande kan bli gravid 24 timmar efter en riktig ägglossning har inträffat.

Salivbaserade ägglossningstest är inte lika effektiva som LH-tester. Ormbunkeliknande mönster (eng. ferning) kan också inträffa under andra tider i din menscykel, speciellt om du tar mediciner som innehåller clomid. Det kan också vara svårt att bedöma om ferning har inträffat eller inte. Om du har dålig syn så kanske inte salivbaserade ägglossningstest är effektivast för dig.