Du kan förebygga oönskade graviditeter på många olika sätt. Det kan vara allt från kondomer, p-piller, injicerade preventivmedel, spiraler, pessar och mer. Alla dessa metoder kan avsevärt minska risken att bli gravid. Kondomer som används rätt, kan exempelvis minska graviditetsrisken mellan 90-95%. Men om du har samlag utan preventivmedel eller ett som misslyckas (exempelvis en kondom som brister) och du vill inte bli med barn, vad gör du då åt saken? Akut-p-piller, eller dagen-efter-piller, säljs receptfritt på apoteket. Det generiska namnet för detta preventivmedel är levonorgestrel. Det kvinnliga fortplantningssystemet är mycket komplicerat och menscykeln påverkas av flera olika hormon, men här följer en förenklad genomgång av det hela:
- Kort efter en avslutad mens så börjar kvinnans hypofys att producera och utsöndra FSH eller ett follikelstimulerande hormon. Detta hormon säger åt äggstockarna att det är dags att förbereda ett ägg att senare frigöras.
- Ett follikel utvecklas och hormonet östrogen börjar utsöndras. Östrogen orsakar förtjockning av livmoderslemhinnan så att den är redo att ta emot ett befruktat ägg.
- Strax före ägglossningen utsöndrar äggstockarna progesteron och fortsätter göra så de kommande två veckorna.
- Hypotalamus och hypofysen känner av att östrogennivån stiger i blodet och när nivån är tillräckligt högt så frigör hypofysen luteiniserande hormon (LH). Detta hormon får follikeln att frigöra ägget till äggledaren. Spermier har nu ett fönster på 24 timmar att befrukta detta nyligen frigjorda ägg.
- Om spermier lyckas befrukta ägget under denna 24-timmarsperiod och förhållandena är rätt så kommer det befruktade ägget att lägga sig i den förtjockade livmoderslemhinnan. Kvinnan har nu blivit gravid. Om ägget går obefruktat eller om något förhindrar implantationen så kommer kvinnan att inte bli gravid och hon kommer att få mens om ca två veckor som vanligt. Efter detta upprepas cykeln.
Även om det bara finns en 24-timmarsperiod då ägget kan bli befruktat så kan spermier ändå leva upp till tre dagar inuti kvinnans kropp. Detta betyder att om kvinnan har haft oskyddat samlag tre dagar innan ägglossning så finns det risk att hon bli gravid. På grund av dessa variabler så är dagen-efter-piller inte alltid 100% säkert, men i kliniska studier har det visat sig att fungera 89% av fallen.
Dagen-efter-piller
Mediciner kan minska risken för graviditeter på följande sätt:
- Om den kan döda alla spermier vid utlösning.
- Om den kan förhindra det befruktade ägget från att nå livmodern.
- Om den kan förhindra eller fördröja tiden det tar innan ägget frigörs. Det är detta sätt som levonorgestrel verkar via.
När bör jag ta ett dagen-efter-piller
Ta tabletten så snart som möjligt efter samlaget, dock inte mer än 72 timmar efter oskyddat sex.
Hur fungerar dagen-efter-piller?
Forskare vet inte exakt hur detta funkar men de tror att levonorgestrel förhindrar graviditeter genom att stoppa ägglossningsprocessen eller genom att förhindra spermier och ägget från att möta varandra i äggledarna. Vissa spekulerar att medicinen kanske förhindrar det befruktade ägget från att lägga sig i livmoderslemhinnan genom att göra den mindre mottaglig av ägget. Levonorgestrel verkar genom att rubba den naturliga hormoncykeln. Den innehåller en syntetisk form av progesteron (vanliga p-piller innehåller lägre doser av hormonet). De högre doserna i Plan B är tillräckligt höga för att kunna rubba befruktning eller implantationen. Om ägglossning redan har inträffat så kan levonorgestrel vara mindre effektivt. Det är som effektivast om det intas precis innan ägglossningen. Det är därför viktigt att ta Plan B direkt efter oskyddat samlag. När ett befruktat ägg har lagt sig i livmoderslemhinnan så är Plan B helt verkningslöst. Detta förklarar varför läkare råder kvinnor att ta Plan B senast 72 timmar efter oskyddat sex eftersom senare än det så kommer effekten i princip att vara noll.
När bör jag INTE ta dagen-efter-piller?
Har du kraftigt nedsatt leverfunktion, en tarmsjukdom som gör att kroppen har minskad förmåga att ta upp medicinen eller om du är allergisk mot något ämne i tabletten. Du ska heller inte ta ett dagen-efter-piller om du det finns känd risk för trombos (blodpropp) i familjen. Rådgör alltid med din läkare eller barnmorska.
När vet jag att dagen-efter-pillret har verkat?
Vill du vara helt säker på att du inte är gravid, bör du ta ett graviditetstest 3-4 veckor efter det oskyddade samlaget.
Är dagen-efter-piller receptfria?
Ja, de är receptfria och finns att köpa på Apoteket. I dag finns det några olika varianter och märken där de vanligaste är Norlevo och Postinor.