Blogg

Bondage – hur funkar det?

bondage

Vad är bondage?

Formellt talat, i samband med sexuell tillfredsställelse, så är det användningen av begränsningar där rörelsefriheten begränsas för att höja den sexuella njutningen hos en eller flera involverade i akten.

Bondage kan vara något så simpelt som ett par handbojor till något så komplicerat som fullständig mumifiering och sensorisk deprivation. Du behöver inte ha en hel tortyrkammare i din garderob för att komma igång med bondage – hanklovar, bondagerep eller några slipsar kan göra susen för att få igång en härlig bondagesession. Om du någonsin har njutit över att ha haft dina vrister fastknutna så du inte kunde röra dig under samlag, så kanske du kommer att upptäcka en mycket skön överraskning som bondage kan ge dig.

Precis som de flesta sexkoncepten, så är bondage enkelt att känna igen men svårare att definiera. Det uttrycker sig på många olika sätt, vissa mer uppenbara än andra. Även om du kan, på många sätt, utföra bondage utan att behöva så mycket utrustning, så är det ändå vanligt för entusiasten att ha en hel guldgruva av bondageutrustning hemma. Det kan variera från hemmagjorda saker till bondageleksaker som kostar flera tusentals kronor. Bondageutrustning kan variera i både storlek och komplexitet, så allt från simpla handbojor och ögonbindlar till komplicerade, avancerade bord för dig eller din partner att ligga på under er bondagesession.

Varför gillar vissa bondage?

Folk börjar med bondage av många olika anledningar. Vissa ser det som ett nytt sätt att krydda till sitt nuvarande sexliv, medan andra säger att bondage i sig är en viktig sak, inte att det är en del av deras sexliv. Vissa gillar dess visuella inverkan – kläderna, verktygen och utrustningen kan tilltala de flesta olika smaklökarna gällande mode och mojänger. Andra upplever att det påminner dem om en tid i deras liv när de hade mindre kontroll och ansvar, vilket gör bondage en slags terapi för dem där de kan slappna av, släppa allt och låta någon annan få ta över ratten ett tag. Å andra sidan kan vissa upptäcka att de upplever en slags kontroll eller makt över sin partner när de binder upp honom eller henne som de annars inte upplever utanför bondage. Oavsett vad folk har för skäl, så är bondage ofta ett sätt att uppleva sensationer och perspektiv som annars är svåra att hitta utanför bondagevärlden, där reglerna är annorlunda och möjligen mer tydliga.

Du kan utföra bondage på egen hand (dock bör du ta viktiga säkerhetsåtgärder så du inte ger dig in i någonting som du inte kan ta dig ut ur), med någon annan, eller i en hel grupp. Det kan vara en del av en scen som innehåller andra aspekter av BDSM, som exempelvis fantasier eller rollspel, eller så kanske du bara gillar att knyta fast din partner eller dig själv. Det kan vara rent kroppsligt eller en resa att upptäcka dig själv; många beskriver att bondage låser upp känslomässiga knutar som de annars inte kan komma åt utan massiva ansträngningar.

Det finns många slags bondage – precis som fantasier, fetischer och kroppsdelar. Det är en rik värld, mycket personlig och fylld av möjligheter för självuttryck, föreställningar och uppfinningsrikedom. Olika kulturer producerar dessutom olika slags bondageformer. Västvärldens bondage är vanligen känd för hur fastknutna deltagarna är tack vare handgjort arbete eller komplicerade verktyg, medan Shibari (ett japanskt ord för “att knyta eller binda”), bygger på de olika mönster som används för att knyta fast en person eller olika slags rep och längder. Det finns även variationer som inte använder några knutar alls.

Bad Kitty Bondageset – 8 delar

399 kr
Det ultimata bondagesetet i hela 8 delar för varierade och spännande bondagelekar. Setet innehåller: 1 skumgummivadderad ögonmask 1 gag ball med justerbara spännen 4 skumgummivadderade handfängsel med kardborreband 1 nylonband 1 minipiska i läder (26 cm)  

Fetish Fantasy Extreme – Spider Gag

199 kr
Spider Gag från tillverkaren Pipedreams skiljer sig från en vanlig gag i det att man bytt ut den traditionella bollen mot en ring. Spider Gagen har också fyra "metallben" som går längs kinderna och håller ringen på plats. Själva ringen är 3.8 cm i diameter och fäster i reglerbara läderremmar. Spider Gag lämpar sig bäst för den lite mer erfarne bondageutövaren.

Open Mouth Gag

149 kr
Open Mouth Gag är snarlik en traditionell gag ball men saknar själva bollen och har istället en ring som gag. Att man använder en ring istället för en boll gör det lättare för användaren att andas utan att hon eller han för den delen kan prata. Ringen är gjord i metall med ett sidenöverdrag och är 3.8 cm i diameter. Remmarna är gjorda i PVC-plast.

Bondageutrustning då?

En del bondage uppnås genom användningen av fetischkläder, att skapa begränsningar som inte förhindrar flykt, men som gör det känslomässigt eller symboliskt svårare för en. Exempelvis kan en kvinna bära extremt högklackat eller extremt tajta läder- eller latexkläder, som begränsar hennes vanliga rörelsemönster mer än vanligt. Bondagevärlden är ett paradis för modeexperter då all slags klädsel – uniformer, affärskläder, haute couture – kan ersättas med materialet som bondageentusiaster ofta gillar, nämligen läder, latex, gummi och PVC.

Blind Love Ögonmask

49 kr
Blind Love är en svart ögonmask i 100% polyester. Enkel och prisvärd stämningshöjare för bondagesugna.

Bondagetejp – Röd

99 kr
18 meter rött bondagetejp på rulle för spännande bondagelekar med din partner. Tejpen är 5 cm bred och fäster i sig själv så varken klister eller knutar behövs. Tejpen fäster dock inte i huden utan går enkelt att ta bort och går till och med att återanvända. Ett mycket prisvärt bondagealternativ för den kreative bondageutövaren.

Metallhandklovar

149 kr
Handklovar i kromad metall med nycklar och säkerhetsspärr. Kedjan mellan handbojorna är 48.3 cm lång och ger dig möjlighet till spännande dominanta lekar och rollspel.

Tickle Me Presentset – Rosa

199 kr
Tickle Me Presentset - Rosa är ett spännande presentset innehållande handklovar, ögonbindel och fjädervippa. Ett trevligt och snällt set för bondagenybörjaren som vill testa sig fram. Sätt handbojor och ögonbindel på din partner och använd fjädervippan för att kittla och egga upp varje del av din hans/hennes kropp. Garanterad njutningshöjare.

Andra aspekter av bondage

Bondage använder också vanligen aspekter av BDSM. En så kallad D/S-relation (dvs., dominant/slav) kan utövas i längre perioder där en är den dominanta bossen över den andra slaviska undersåten. Den villige älskaren kan där knytas fast vilket omöjliggör flykt, så att den dominanta bossen kan utdela smärta straff. Vissa säger att de gillar bondage för det låter dem att få upptäcka och uttrycka en andlig sida hos sig själva, tack vare de känslomässiga reaktionerna som uppstår vid bondage som de annars inte hade funnit. Mumifiering, när hela kroppen täcks och tas bort från att uppleva sinnen såsom syn, hörsel, lukt, smak och känsel, (ibland till och med ren syretillförsel), ger upphov till sensorisk deprivation och kan ge unika möjligheter för vissa att meditera och reflektera.

Å andra sidan, så finns det vissa entusiaster som tycker om att fokusera på mer specifika områden. Exempelvis bröstbondage, fotbondage, och kukbondage är några former av bondage som inriktar sig på väldigt specifika och mycket känsliga kroppsdelar. Precis som Shibari ofta visar upp sin skicklighet och uppfinningsrikedom när det gäller användning av rep och snören, så kan dessa andra former av bondage vissa upp hur t.ex. kukburar kan användas för att ge visuell och känslig stimulering till en maximal nivå som annars inte är möjlig.