Blogg

Allt om kondomer

allt-om-kondomer

En kondom är ett slags preventivmedel som används under samlag för att förhindra graviditet och spridning av vissa sexuellt överförbara sjukdomar (STD), som exempelvis HIV, gonorré och klamydia. Kondomer kan också med fördel användas vid oralsex eller tillsammans med en sexleksak.

Förutom vasektomi (manlig sterilisering), så är kondomen det enda tillgängliga preventivmedlet för män.

Information

En kondom blockerar spermier från att komma i kontakt med vaginans insida där den skulle kunna nå ägget. (Om en spermie når ägget så kan kvinnan bli gravid). En kondom förhindrar också sjukdomsframkallande ämnen att spridas från person till person.

Fram tills för inte så länge sedan har endast män haft möjlighet att använda kondomer, men en slags ”kvinnlig kondom” finns nu också tillgänglig.

En kondom består av ett tunt lager som täcker mannens erigerade penis. Kondomer är tillverkade av latexgummi, polyuretan eller hud från djur. För bäst skydd, så ska du trä på kondomen innan den kommer i kontakt med vaginan (eftersom försatser bär på både spermier och könssjukdomar). Du bör dra bort kondomen omedelbart efter utlösning för att förhindra vätskor från att läcka ut.’

RFSU Power Kondomer

99 kr
Power är en kondom från RFSU som innehåller L-arginin vilket leder till ökad blodgenomströmning i penisen och därför förstärkt erektion och ökad sexuell njutning. Kondomerna är tunna (0.07 mm) och har en längd på 190 mm och en bredd på 53 mm. Power är gjord i latex och har en rak form och är ofärgad. Kondomerna är slät till ytan och är behandlade med extra mycket glidmedel innehållandes L-arginin.

RFSU Tight Kondomer

69 kr
RFSU Tight är en lite kortare kondom med extra tight passform. Tight är gjord i latex har en längd på 175 mm och en bredd på 49 mm och är den minsta kondomen från RFSU. Tight är ofärgad, har en slät yta och rak passform och är behandlad med glidmedel. OBS! Vill du använda extra glidmedel tillsammans med kondomer ska glidmedlet vara vatten- eller silikonbaserat. Användning INTE oljebaserade produkter såsom barnolja eller vaselin.

RFSU Näkken Kondomer

59 kr
Näkken är en klassiker i RSU:s kondomfamilj och är den enda som har en knottrig yta. Knottrorna ger ökad njutning för både dig och din partner och med en tjocklek på bara 0.06 mm är det här mångas kondomfavorit. Näkken är gjord i latex, är ofärgad och har en insvängd topp fär bättre passform och känsla. OBS! Vill du använda extra glidmedel tillsammans med kondomer ska glidmedlet vara vatten- eller silikonbaserat. Användning INTE oljebaserade produkter såsom barnolja eller vaselin.

RFSU Profil Kondomer

59 kr
Profil är RFSU:s bäst säljande kondom och en riktig klassiker på svenska marknaden. Profil har en tjocklek på 0.06 mm och är 53 mm bred vilket anses som normalstor. Profil är en ofärgad kondom med slät yta och en insvängd topp för bästa möjliga passform och känsla. Lubricerad med glidmedel. OBS! Vill du använda extra glidmedel tillsammans med kondomer ska glidmedlet vara vatten- eller silikonbaserat. Användning INTE oljebaserade produkter såsom barnolja eller vaselin.

Hur bra funkar kondomer?

Om kondomen används på korrekt sätt, så förhindrar den graviditeter i 97% av fallen. Den verkliga effektiviteten bland användare, dock, är endast mellan 80-90%.

Detta kan bero på.:

 • Bristningar i kondomen under samlag
 • Sperma läcker ut när kondomen dras ut
 • Mannen väntar för länge med att ta på kondomen (dvs. penisen kommer i kontakt med vaginan innan kondomen används)
 • Kondomen går sönder p.g.a. tillverkningsfel (extremt sällsynt)
 • Mannen misslyckas med att använda kondomen någon gång under samlaget

Hur bra en kondom funkar att förhindra spridningar av könssjukdomar, beror också på de ovanstående faktorerna.

Notera att endast kondomer tillverkade av latex och polyuretan skyddar effektivt mot spridningar av virusinfektioner såsom HIV, medan kondomer gjorda av djurhud inte gör det.

Kondomer som innehåller spermiedödande medel kan också minimera risken för graviditet, men de minskar inte risken för spridning av HIV eller andra könssjukdomar mer än andra kondomer.

Bekvämlighet

 • Kondomer finns tillgängliga receptfritt
 • De är billiga
 • Du kan köpa dem i princip överallt; i affärer, på apoteken, på internet, i vissa maskiner och på sjukhuset.
 • En viss planering krävs för att kunna ha kondomen tillgänglig under samlaget.
 • Då kondomen måste sättas på när penisen är erigerad, men innan penisen får kontakt med vaginan, så brukar det bli ett avbrott i förspelet. Många par har löst detta genom att inkludera påsättningen av kondomen som en del i förspelet.

Fördelar med kondomer

 • Skyddar mot graviditeter och sexuellt överförbara sjukdomar (könssjukdomar).
 • Kondomer har en svag åtsnörningseffekt på de yttre venerna i penisen vilket kan hjälpa dig att behålla din erektion.
 • Kondomer fördröjer oftast mannens utlösning.

Nackdelar

 • Några män kan inte behålla erektion när de använder kondom.
 • Mottagaren är omedveten om den varma vätskan som kommer in i hennes kropp (detta är viktigt för endast vissa kvinnor).
 • Friktion kan minska klitorisstimuleringen och minska glidmedlet, vilket kan göra samlaget mindre behagligt eller till och med obekvämt (kondomer med extra glidmedel kan lösa detta problem).
 • Samlaget kan bli mindre skönt då han måste dra ut sin penis direkt efter utlösningen.
 • Allergiska reaktioner mot latexkondomer är sällsynta, men inträffar ibland. (Pröva då kondomer som är tillverkade av polyuretan eller djurhud.)

Så använder du en manlig kondom

 • Var försiktig när du öppnar koondomförpackningen så du inte river eller gör hål i den medan du öppnar.
 • Om kondomen har en liten spets (en behållare) på änden för att samla sperma så placerar du kondomen på toppen av penisen och rullar försiktigt ner sidorna till skaftet på penisen. Om det inte finns en behållare så lämnar du lite utrymme mellan kondomen och slutet av penisen, annars kan sperma pressas upp på sidorna så de kommer ut i botten när du drar av dig kondomen. Se också till att det inte finns någon luft mellan penisen och kondomen då detta kan göra att den brister.
 • En del tycker att det är bra att rulla ut kondomen lite innan den träs på penisen. Detta lämnar rum för insamling av sperma och förhindrar kondomen från att sitta för tajt på penisen.
 • Efter utlösning måste du dra ut kondomen. Detta gör du bäst genom att ta tag i kondomen vid basen av din penis och hålla den medan du drar ut din penis.
 • Kasta alltid kondomer efter användning. Kom ihåg att nedspolning av kondomer kan orsaka stopp. Du kan trä kondomerna runt i toalettpapper eller i plastpåsar innan du slänger dem i soporna. Släng helst  kondomen i en papperskorg där varken djur eller barn kommer åt dem.

Viktiga tips

 • Se till att kondomerna finns nära till hands. Om dina kondomer inte finns till hands när samlag väl inträffar, så kanske du känner dig för ivrig och kör utan.
 • Dra försiktigt ut penisen omedelbart efter utlösning så att sperma inte läcker ut ur kondomen när erektionen avtar.
 • Använd bara en kondom en gång.
 • Bär inte på kondomer under längre perioder i din plånbok eller ficka. Byt ut dem ofta. Friktionen från att öppna och stänga plånboken, och när du går (speciellt om din plånbok är i någon byxficka), kommer att skada dina kondomer och bilda små hål. Det är dock alltid bättre att använda en kondom som legat länge i plånboken än att inte använda någon alls.
 • Använd inte en skör, klibbig eller missfärgad kondom. Detta kan betyda att den är gammal och troligen kommer att brista.
 • Om kondomförpackningen är skadad, använd inte kondomen eftersom den då nog också är skadad.
 • Använd inte oljebaserade ämnen såsom Vaseline som glidmedel. Dessa skadar latexmaterialet som finns i vissa kondomer och gör dem i princip värdelösa.
 • Om du känner att en kondom håller på att spricka under samlag, så ska du sluta omedelbart och sätta på en ny. Kom ihåg att utlösning inte måste inträffa för att hon ska bli gravid. Det kan räcka med försatser för att hon ska bli med barn eller smittad med en könssjukdom.
 • Om utlösning sker med sprucken kondom, så ska du föra in spermiedödande skum eller gelé för att minska risken att hon blir med barn eller sexuellt smittad. (Använd ALDRIG medel som innehåler nonoxynol-9.)
 • Förvara kondomerna på svala, torra ställen och håll dem undan sol och värme.’

RFSU Good Vibration Kit – Kondomer och Vibratorring

149 kr
Good Vibration Kit från RFSU innehåller en mix av olika kondomer för varierad njutning för dig och din partner. Du får även med en vibratorring som ger upp till 45 minuters förhöjd njutning. Även batteri ingår. Detta ingår i Good Vibration Kit: 2 x Thin (kondomer) 2 x Näkken (kondomer) 2 x Grande (kondomer) 1 x Vibratorring OBS! Vill du använda extra glidmedel tillsammans med kondomer ska glidmedlet vara vatten- eller silikonbaserat. Användning INTE oljebaserade produkter såsom barnolja eller vaselin.

RFSU Mixpack Kondomer

149 kr
RFSU Mixpack passar utmärkt för dig som vill variera användandet av kondomer. I detta mixpack får 30 olika slags kondomer, såväl släta och knottriga som med och utan smak. Detta ingår i RFSU:s Mixpack: 10 x Profil 5 x Thin 5 x Näkken 5 x NamNam Chocolate 5 x NamNam Vanilla OBS! Vill du använda extra glidmedel tillsammans med kondomer ska glidmedlet vara vatten- eller silikonbaserat. Användning INTE oljebaserade produkter såsom barnolja eller vaselin.

RFSU Grande Kondomer

69 kr
RFSU Grande är en favorit för de som vill ha en lite rymligare och säkrare kondom. Med en längd på hela 190 mm, en bredd på 55 mm och en tjocklek på 0.07 mm är det här en kondomvariant för dig som är ute efter en rymligare form för en bättre känsla. Grande-kondomerna är gjorda i latex med en slät yta och utsvängd topp. OBS! Vill du använda extra glidmedel tillsammans med kondomer ska glidmedlet vara vatten- eller silikonbaserat. Användning INTE oljebaserade produkter såsom barnolja eller vaselin.

RFSU Thin Kondomer

59 kr
RFSU Thin kondomer passar dig som är ute efter en hudnära känsla och extra bra glid. Thin är nämligen endast 0.05 mm tjock behandlad med extra mycket glidmedel. Thin är en luktfri kondomvariant i latex med slät yta samt insvängd topp för förbättrad passform och känsla. OBS! Vill du använda extra glidmedel tillsammans med kondomer ska glidmedlet vara vatten- eller silikonbaserat. Användning INTE oljebaserade produkter såsom barnolja eller vaselin.

Vad är manliga kondomer tillverkade av?

De flesta kondomerna är tillverkade av ett gummimaterial som kallas för ”latex”. Latexkondomer är de effektivaste kondomerna att förhindra könssjukdomar. På senaste tiden har även kondomer tillverkade av polyuretan (en slags plast) blivit tillgängliga. Dessa är dyrare än latexkondomer och har en tendens att gå sönder lättare. De bör endast användas av personer som är allergiska mot latex. Det finns också ”naturliga” kondomer som är tillverkade av djurhud (exempelvis lammhud). Dessa är dyra, dock effektiva att förhindra graviditet.

Vad finns det för slags latexkondomer?

Kondomer kommer i alla möjliga olika former, storlekar och material. Här är några vanliga egenskaper du bör överväga när du ska köpa kondomer:

Storlek. Standardstorleken passar de flesta männen. Extra stora kondomer finns också såväl som mindre storlekar som är mindre och ger tajtare passform än standardstorleken.

Form. Vissa kondomer kommer med en behållare i toppen, där vätskan samlas vid utlösning. Andra har runda ändar.

Tjocklek. Extra tjocka kondomer finns. Dessa är starkare och lämpar sig för analsex och män som har problem med kondomer som brister hela tiden. Extra tunna kondomer finns också och gör att du kommer ännu närmare den ”riktiga” känslan.

Glidmedel. Många kondomer kommer preparerade med glidmedel. Vissa har ett slags glidmedel dödar spermier (spermiedödande medel) och många sjukdomsalstrande bakterier. Glidmedlet kan till viss del skydda mot graviditet även om kondomen går sönder. Kondomer insmorda med spermiedödande medel smakar inget vidare och rekommenderas inte vid oralsex.

Smaksatta. Dessa är framförallt till för att ha vid oralsex. De saknar glidmedel och har en mild smak (ofta frukt- eller mintsmak).

Färg. Kondomer kommer i många olika färger. Färgen har dock ingen inverkan på hur effektiv kondomen är.

Hur använder man en kondom?

Var försiktig när du öppnar omslaget så du inte river hål i kondomen med dina tänder, naglar eller ringar. Nyp försiktigt luften ur toppen i kondomen innan du trär på den. Rulla på kondomen innan samlaget börjar. Om kondomen saknar inbyggt kärl så ska du lämna 1cm högst upp på kondomen när du trär på den som verkar som utrymme för att samla in försatser och sperma vid utlösning.

Använd alltid en ny kondom varje gång du ska ha sex. Kondomen måste sättas på innan du stoppar in penisen i slidan. Om du använder glidmedel ihop med kondomer så måste de vara vattenbaserade. Använd aldrig oljebaserade glidmedel såsom massageoljor, vegetabiliska oljor, matoljor, bäbisoljor eller dylikt. Dessa skadar materialet i kondomen. Vissa vaginala mediciner som används för att behandla svampinfektioner kan också skada kondomer.

Från början var det känt att kondomer som smorts in med spermiedödande medel skyddade mot könssjukdomar. Senare studier visar dock att frekvent användning av kondomer med spermiedödande medel faktiskt ökar risken för HIV och andra STDs genom att irritera vaginan och penisen. Det spermiedödande medlet är dock fortfarande användbart för att förhindra graviditeter.

Varför går kondomer sönder?

Det finns många anledningar varför en kondom brister:

För kall. Kondomer har ett datum på omslagsförpackningen med bäst före datum. Använd aldrig kondomer efter dessa datum.

Felaktig förvaring. Värme skadar latexkondomer, så du bör förvara dem på svala platser och inte, exempelvis, i din bil under varma sommardagar eller i bakfickan på dina byxor om du sitter mycket ned.

För lite glidmedel. Du bör alltid använda extra glidmedel vid analsex. Det kan också behövas vid vaginalsex. Använd helst vattenbaserat glidmedel för att inte skada kondomen.

Felaktigt glidmedel. Glidmedel som innehåller olja, såsom Vaseline, bebisoljor  och vegetabiliska oljor,  bör aldrig användas med latexkondomer då det kan försvaga gummit.

För liten. Pröva en större storlek om kondomen verkar brista för att den är för liten.

För tajt partner. Använd en extra stark kondom och mer glidmedel.

Vad får kondomer att åka av under sex?

En kondom kan åka av penisen under sex pga.:

För stor kondom. Pröva en mindre.

Erektion upphör. Avlägsna din penis samtidigt som du håller i rullande kanten i kondomen så fort du känner att din erektion börjar att avta.