Blogg

5 tips på hur du blir gravid

tips-for-att-bli-gravid

1. Lista ut när du har din ägglossning

Den största hemligheten bakom att bli gravid är att känna till när du har din ägglossning (dvs., när ett ägg frigörs från din äggstock). Se ägget som en tavla du försöker träffa med spermien, som är en pil. En av “pilarna” måste träffa tavlan mitt i prick för att du ska bli gravid.

Det finns flera olika metoder du kan använda dig av för att lista ut när du har din ägglossning. De flesta kvinnor frigör ett ägg per menscykel och det finns bara några dagar per cykel där oskyddat sex leder till graviditet. Att känna till exakt när detta är för just dig, är att träffa tavlan mitt i prick med pilen, istället för att skjuta flera pilar helt ovetandes i mörkret helt i onödan.

Om du märker att du har oregelbunden mens under flera månader, kan det vara svårt att veta när du har ägglossning. Be i sådana fall en läkare om hjälp.

2. Sätt igång vid rätt tidpunkt

När du vet när du får din ägglossning, kan du planera ditt sex under dina mest fertila dagar, dvs. tre dagar innan ägglossning till och med dagen under ägglossningen. Att börja tidigare skadar dock inte, vissa kvinnor har blivit gravida sex dagar innan sin ägglossning.

Du har ett antal dagar att arbeta på, då spermier kan överleva mellan fem till sex dagar I din kropp (ditt ägg överlever dock bara en dag). Detta innebär att om du har sex på måndag, så kan spermierna överleva i din äggledare till och med torsdag, i hopp om att ett ägg ska passera förbi. Har du tur så kan de överleva ända tills söndag.

Om du är osäker på när du är fertil, så finns det en enkel tumregel – ha sex varannan dag. När du har sex så här ofta så har du alltid hälsosamma spermier väntandes i dina äggledare, som är redo att att göra sitt när ett ägg väl passerar.

Om du vill ha sex ännu oftare så är det okej det också. Det kommer dock inte att hjälpa dig, men det skadar inte heller.

Extratips: Om du och din partner väntar med att ha sex tills du är som mest fertil, så bör du se till att han går för länge utan att ejakulera. Se till att han har fått utlösning minst en dag innan dina fertila dagar. Om inte kan döda spermier hänga kvar vilket kan förhindra en graviditet.

3. Ligg ned

Länge visste ingen riktigt om att ryggliggande under sex, för att förhindra spermier från att läcka, kunde öka chanserna att en spermie kunde nå och befrukta ett ägg.

Idag finns det dock stöd för att missionären är den ledande sexpositionen för graviditet. Under 2009 fann ett forskarlag i Amsterdam att kvinnor som ligger på rygg i minst 15 minuter efter provrörsbefruktning, hade 50% större sannolikhet att bli gravida än kvinnor som klev upp direkt efter proceduren.

Även om vi inte kan säga att samma sak gäller för samlag, så pekar dock denna studie på att du ska ligga ned ett tag efter sexet för att hjälpa din partners spermier på vägen. Det skadar i alla fall inte att pröva.

4. Njut

Om du har bråttom med att bli gravid så kanske du känner stress och ångest. Detta är helt normalt, men du har större chans att bli gravid om du inte känner dig pressad. Hypotalamus, körteln i hjärnan som reglerar hormonerna under ägglossning, fungerar inte optimalt när du känner dig stressad. Detta innebär att du kan få försenad ägglossning, eller ingen alls, under den specifika cykeln.

5. Förbered din kropp

Du har större chans att bli gravid om din kropp är redo för det. Du kan ta reda på om du är i form för att skaffa barn, och lära dig vad som krävs för det, genom att boka ett möte med en läkare eller barnmorska. Du kanske inte hinner få ett möte omgående, eller lösa dina hälsoproblem direkt, men genom att ta dessa steg så ökar du, i långa loppet, dina chanser att bli gravid.