Artiklar, Blogg, Mios blogg

Att vara transsexuell

Mio bloggar för Oliver & Eva

Mio bloggar om hur det är att leva som transperson i Sverige. Du kan läsa alla Mios inlägg på oliverocheva.se/mios-blogg

Hej. Jag heter Mio och jag är transsexuell.

Jag hade kunnat berätta att jag är mjölkallergiker, eller homosexuell. Eller att jag alltid tar av toppen på kakan för att sen slicka av fyllningen. Vanligtvis blir det:: Hej, jag heter Mio. Punkt. Men min transidentitet är väldigt relevant just nu, för det är vad mina inlägg här kommer att handla om. Om mig och min transsexualism. Om situationer, problem och tankar som inte är helt cis*normativa, men som i allra högsta grad existerar.

Tvärtemot vad det låter som, så har ordet transsexuell inget med ens sexualitet att göra. Att vara transsexuell innebär enkelt förklarat att jag är född i fel kropp. Transsexualism anses vara en psykisk sjukdom i Sverige och lösningen är könskorrigering: Jag föddes som kvinna. Med former, bröst, vagina, XX-kromosomer, etc etc. Med hjälp av bland annat operationer och hormoner så kopplas min kropp helt enkelt ihop med min hjärna. Jag blir man, även fysiskt.

Väldigt många cis*personer har svårt att förstå det här. Varför ska man bry sig liksom, man är väl bara det kön man är? Anledningen bakom det här är väldigt enkel och logisk: Cis*personer behöver inte bry sig. De är liksom nöjda med vad de har, och då uppstår inte friktionerna en transperson ofta upplever och får ta itu med.

Det finns ofta ganska enkla lösningar för att inkludera transpersoner i vardagliga lösningar. Just Oliver & Eva är faktiskt ett superbra exempel på detta: Förut när en klickade in någonstans för att leta sexleksaker eller tillbehör så möttes du nästan uteslutande av följande kategorier: För män. För kvinnor. Genom att inte bestämma åt andra vilket kön de borde tillhöra och vilka produkter de bör använda, så görs livet ofta trevligare för transpersoner och övriga med könsöverskridande identiteter.

 

* Och det var ett himla tjat om det här ”cis”. Cis betyder ”på samma sida”, till skillnad från trans som betyder ”att resa”. Cispersoner är helt enkelt det majoriteten av mänskligheten är: Personer som kan identifiera sig med sitt kön och allt vad det innebär.

MioFörresten. Det här är jag. Bilden är tagen av Anna Finnborg. Bilden är dessutom tagen på BDSM-klubben SLM Stockholm, det var himla snällt av dem att vi fick vara där. 

Related Posts