Publicerad Lämna en kommentar

Hur hittar jag g-punkten? 6 heta tips för skön g-punktsstimulering

hitta g-punkten

Du kanske har läst att den mytomspunna g-punkten skulle vara en myt? Glöm det, g-punkten existerar, och den älskar när du ger den uppmärksamhet. I den här artikeln går vi igenom lite basics om vad g-punkten är samt hur du på bästa sätt hittar och stimulerar den.

Vad är g-punkten?

Namnet till trots, så syftar inte g-punkten på en specifik punkt, utan på ett område på den främre slidväggen som vid stimulering kan framkalla njutning du inte tidigare upplevt. Alla kvinnor har en G-punkt, men alla reagerar inte likadant på stimulering av den. Det enda sättet att ta reda på om du gillar g-punktsstimulering är att börja utforska. Att hitta och stimulera G-punkten kan leda till orgasm – ibland även till ejakulation, s.k. fontänorgasm – och rätt slags sexleksak kan vara ett ovärderligt redskap i jakten på g-punktsorgasmen.

Hur hittar jag och stimulerar g-punkten?

 1. G-punkten sitter cirka fem centimeter in i vaginan, upp mot magen på den främre slidväggen, strax bakom blygdbenet, och hör samman med den svampliknande vävnad som omger urinröret. När en kvinna blir upphetsad känns vävnaden tjockare och blir lättare att upptäcka. När området stimuleras uppstår en intensiv och annorlunda känsla och vissa tycker att det påminner om att vara kissnödig. Om tanken på detta gör dig obekväm kan du självklart gå på toa innan du börjar jakten på g-punkten.
 1. När du väl tro dig ha hittat området, se till att göra dig själv upphetsad. Om du inte är upphetsad känns vaginans inre väggar ungefär likadana överallt, men vid upphetsning blir g-punktsområdet fastare på grund av att blod och andra vätskor samlas där. Ta tag i en g-punktsstav, sätt på en sexig film du gillar, eller ge dig hän åt en livlig fantasi och gör dig klar för en känsla du kanske aldrig har upplevt.
 1. Använd ett finger eller en leksak. För in fingret i vaginan och krök det uppåt, mot magen. Om du vill ha mer längd kan du prova en sexleksak med böjd topp, en g-punktsvibrator.
 1. ”Fasta smekningar” är nyckelfrasen i nästa steg. Du kommer att märka det när du väl hittar g-punkten eftersom det leder till en alldeles speciell känsla. G-punkten kan kännas lite knölig eller rynkig, och skiljer sig alltså från vaginans mjuka väggar. Se till att du spänner fingrarna när du smeker dig själv, och rör dem mot handflatan (ungefär som om du ber någon ”komma hit”). Du kan prova olika sorters tryck och rörelser för att hitta det som passar dig bäst.
 1. Experimentera. Det finns ingen ”rätt” teknik för att hitta g-punkten. Områdets storlek och känslighet varierar stort, så du måste experimentera. Vissa gillar ett rytmiskt tryck från en böjd sexleksak medan andra gillar fingrarnas smekande rörelser. Andra gillar att stimulera klitoris samtidigt som g-punkten smeks. Att låta sin partner utföra oralsex och samtidigt smeka G-punkten med ett eller två fingrar är en vinnare hos vissa. En flerfunktionell leksak, som en g-punktsrabbit, kan smeka både g-punkten och klitoris på samma gång.
 1. Fontänorgasm. Ett tryck mot g-punkten, eller sammandragningarna i en orgasm, kan leda till kvinnlig ejakulation genom urinröret. Vätskan som kommer ut då skiljer sig från urin, och påminner lite om mäns prostatavätska. Ofta är det inte mer än någon tesked som kommer ut, men ibland kan det vara betydligt mer. Det är inte alla som ejakulerar dock utan saker i vaginan kan blockera urinröret och på så sätt förhindra ejakulation. Vissa kvinnor ejakulerar först efter att penisen, leksaken eller fingrarna har tagits bort. Alla kvinnor ejakulerar inte, men kvinnlig ejakulation är absolut inte ovanligt. Det är alltså helt normalt, och kan kännas fantastiskt!

Våra bästsäljande g-punktsvibratorer

Kvinnors upplevelser av g-punkten varierar drastiskt. Kom ihåg att det inte finns ett ”rätt” sätt att njuta. Att utforska kroppen ska inte vara en uppgift eller ett mål att uppnå. Försök att ha roligt och njuta av känslorna. Vi önskar dig ett lyckligt sexäventyr!

Publicerad Lämna en kommentar
Publicerad Lämna en kommentar

Varför gör det ont när jag har sex?

Tone svarar om sexleksaker

Fråga

Hej Tone!

Jag är en tjej på 20 år. Jag började utforska min kropp vid 11 och började onanera “på riktigt” vid 13, och har sedan dess gjort det regelbundet ett par gånger i veckan. Jag har då i princip bara stimulerat klitoris, då jag snabbt upptäckte att det gör ont för mig att föra in någonting i slidan som är bredare än mitt pekfinger – och det fann jag inte mycket nöje med.

Jag trodde att detta var för att jag inte haft sex förut och jag hade hört att “det GÖR ont första gången”, men nu de senaste åren har jag istället hört från många att det absolut inte ska göra ont om man är tillräckligt upphetsad. Dock oavsett hur våt jag är (vilket vissa gånger är mycket) och hur mycket jag än försöker slappna av så gör det ändå ont. Vad skulle det kunna bero på? Fortsätter det så här vet jag inte om jag någonsin kommer vilja ha penetrerande sex…
/A

 

Svar

Hej A!
Vad bra att du sedan många år tillbaka har utforskat din kropp och lärt känna dess signaler på vad som är skönt och inte för just dig. Jag förstår att din situation är jobbig och att du har farhågor för att smärtan även i framtiden skall hindra dig från vissa sexuella praktiker, men jag kan förhoppningsvis ge dig lite bakgrund till symtomen och några råd på vägen för att avhjälpa dessa.

Precis som du fått höra under senare år är det, för de allra flesta, inte smärtsamt att föra in något i slidan då de är tillräckligt upphetsade och våta. Men för vissa kan det tyvärr göra väldigt ont. Detta beror i många fall vad som kliniskt kallas vaginism, eller slidkramp, och orsakas av ofrivilliga muskelsammandragningar i slidan. Spänningen uppkommer då någonting förs in i slidan, men även vid tankar på att någonting skall föras in. Bakgrunden till spänningarna kan vara många, men är ofta av psykologisk karaktär. Kanske har någonting varit skrämmande eller smärtsamt och därför orsakat en spänning.

Du skriver inte om du kunnat genomföra gynekologiska undersökningar eller använder tampong, men för många med vaginism är detta svårt eller till och med omöjligt. Att ha penetrerande/omslutande vaginalt sex är i många fall även det mycket svårt och smärtsamt, varför många i din situation hellre ägnar sig åt smeksex och oralsex. Det är så klart ett bra alternativ, eftersom det inte är meningen att det skall smärta vid sex, men många vill ändå kunna välja vilket typ av sex de skall kunna ägna sig åt. Som tur är finns många bra metoder för att behandla vaginism och jag skall därför ge dig några tips. Grunden är att kroppen skall avvänjas vid att spänna sig då något förs in i slidan, men detta kräver både tid och tålamod.

1. Ett första steg är att ta kontroll över muskelsammandragningarna och göra knipövningar. Det är alltid lättare att känna att en muskel är avslappnad efter att man spänt den riktigt mycket. Håll spänningen några sekunder och slappna sedan av. Gör detta några gånger om dagen en period och lägg märke till hur det spända och avslappnade läget känns.

2. När du sedan känner dig redo kan du börja föra in något litet, t.ex. ditt pekfinger, när du onanerar. Det är mycket viktigt att du har rikligt med glidmedel och att det inte gör ont. Andas ut, slappna av och för succesivt in en liten den i taget. Kanske kommer du bara en liten bit första gången. Upprepa detta dagligen eller så ofta du kan, men se till att det inte smärtar. Precis i början kan det kännas lite obehagligt, men efter ett tag går det över. Tänk på att låta det ta tid och vara försiktig, men arbeta målmedvetet framåt.

3.När det känns ok att föra in ett finger och inte längre smärtar kan du prova att föra in en mycket liten dildo med vibrator. Detta skall även ske långsamt och stegvis med en liten och snäll vibrator som inte är större än 2 cm i bredd (t.ex. BCute Curve). För in vibratorn och håll den inne i slidan ca 10-15 minuter. Spänn och slappna av för att hjälpa kroppen att ta kontroll över muskelspänningarna och signalera att föremålet inte är farligt. Du kan sedan gradvis öka storleken på omfånget om du vill, men gör detta litegrand i taget.

Utgångspunkten är att ingenting skall göra ont. Vaginism är en medicinsk diagnos som kan botas genom övningar av slaget som jag beskrivit ovan, men har du möjlighet att vända dig till en specialist eller vulvamottagning bör du göra det för att säkerställa diagnosen och få ett anpassat behandlingsschema för just dig. Det kan vara skönt att dela med sig av problemet och få kontinuerlig stöttning av någon.

Jag hoppas att det nu känns lite mer hoppfullt för dig. Du är inte ensam om dina upplevelser och det finns sätt att behandla den här typen av problem. Det krävs bara tid och tålamod och att du är fortsatt rädd om din kropp. Ingen skall behöva ha ont vid sex!

Med vänlig hälsning,
Tone Persdotter


Publicerad Lämna en kommentar
Publicerad

Transvänliga komplimanger del 2

Mio bloggar för Oliver & Eva

Hej på er!

Här kommer del två av saker som kan verka som bra saker att säga till en transperson, men som faktiskt inte är helt önskvärda. Har du missat del ett hittar du den HÄR!

 

”Varför vill du operera bort dina bröst, de är ju så fina!”.

Samhället lär oss hela tiden att vår egna kroppar är till för andras skull. Att kroppens främsta syfte är att vara snygg. Men faktum är faktiskt att vi, som jag även i tidigare inlägg tjatat om, äger våra egna kroppar. Att vara trygg i sin könsidentitet handlar såklart inte om att ha kroppsdelar eller ett utseende som andra tycker passar. Hur en människa vill se ut och känner sig bekväm med, är helt enkelt bara upp till den själv, och föreställningar om hur kroppar ”ska” se ut hör inte hemma i år 2015. Att tycka att en person ser bättre ut på ett eller annat sätt är antagligen en mänsklig tanke, men en kan helt enkelt tänka sig att det finns en anledning att vi kan välja att hålla vissa tankar inom oss.

 

”Åh, du är så himla modig som är en öppen transperson!”.

Att leva öppet emot normen kan vara otroligt jobbigt, och det kan såklart behövas pepp ibland. Tanken är god. Problemet är att många transpersoner får höra detta jämt och ständigt, så fort vi träffar nya människor. Och då blir det lätt väldigt alienerande, som om vi konstant går omkring och gör stordåd bara för att vi inte är eller kanske ser ut enligt normen. Och igen, många transpersoner vill bara få leva på våra egna villkor och ha rätten att existera som alla andra. Den enda anledningen till att vi konstant måste berätta vilka vi är, är att vi måste utbilda människor om trans för annars skulle vi inte kunna leva på våra egna villkor. Då blir det väldigt tröttsamt att konstant få höra att en är så himla modig bara för att en finns till.

Det bästa sättet att stötta en normbrytare i dens liv är att vara där för personen. Att upplysa sig själv om transpersoners situation, att lära sig om förtryck och vara lyhörd till vad som inte är okej att säga. Transpersoner är ju mer än bara transpersoner, och vill du bara verbalt stöttande till någon i din närhet finns det säkerligen komplimanger som inte är transrelaterade som är väldigt uppskattade.

 

”Oj, är du transperson? Du ser ju ut som en RIKTIGT man/kvinna!”.

Det här är alltså en kommentar som många transpersoner får höra ganska ofta, och folk tror att de är supersnälla och uppmuntrande. Detta uttalande indikerar dock på att det finns kvinnor och män som inte är kvinnor och män på riktigt, och vem ska bestämma det? Och vad är i så fall en riktig man eller kvinna? Vi lever i en värld där föreställningarna om kön fortfarande är väldigt snäva för många. Här är en del snabba med att ta på sig rollen att döma vad som är på riktigt, och här tänker jag att det är viktigt att försöka sluta med ”vi och dom”-tankarna som många har. En kille är en kille, även om den har transbakgrund.

 

”Jag bryr mig inte om saker som kön”.

Att inte bry sig kan verka vara en schysst sak. Du får vara den du är, liksom. Problemet är att om en inte bryr sig, så lär en sig heller inte om transpersoners situation, och riskerar att enkelt trampa på minorna som gör att en tillslut ändå inte beter sig så bra och säger saker som uppfattas kränkande. Saker som kön, tillsammans med till exempel hudfärg och sexualitet, har människor blivit förtryckta för länge genom världens historia. Det är en samhällsstruktur som en person som lever i ett samhälle inte kommer ifrån, och då är det nästintill omöjligt att undvika fällorna om en inte lär sig något om det. Transpersoner förväntar sig sällan att våra cis-vänner ska bli några större transaktivister, men många av oss uppskattar om du lär dig något om vår situation och hur en behandlar vår normbrytning på ett okej sätt.

 

Att leva utanför könsnormen här i Sverige är såklart jobbigare för vissa än för andra. Hur transpersoner hanterar saker som sägs till oss i välvilja men som är så otroligt fel, är därmed väldigt olika. Vissa blir otroligt arga, medan andra försöker vara lite mer förstående. Ilskan kommer i många fall ur frustrationen att behöva bemöta samma okunskap om och om och om igen. Det bästa tipset jag har på vad som är okej att fråga och säga, är att tänka efter. Hur skulle du själv känna om någon frågade dig det här? Om det fanns något med dig som bara var en del av dig men som andra var väldigt fascinerade av, hur skulle du vilja bli bemött? Den inställningen må låta hemskt klyschig, men jag tycker ändå att det är det enklaste sättet att undvika de värsta icke-komplimangerna.

11178516_10155479295590285_1451715381_n

Publicerad
Publicerad

Transvänliga komplimanger

Mio bloggar för Oliver & Eva

Mio bloggar om hur det är att leva som transperson i Sverige. Du kan läsa alla Mios inlägg på oliverocheva.se/mios-blogg

Komplimanger är alltid trevligt att få, och är generellt välmenande. Personer som själva inte har någon transerfarenhet tror gärna att beröm och pepp om allt vi är, gör och hur vi ser ut är komplimanger. Här kommer därför ett gäng ”komplimanger” till transpersoner som inte är så mycket komplimanger som många gärna tror. För att du ska slippa falla i cis-fällan och råka förolämpa en transperson i din närhet (alternativt alla transpersoner som någonsin existerat) kommer i slutet av alla situationer även tips på hur en enklast hanterar dem på ett lämpligare sätt.

I texten nedan kommer ordet ”cis-person” förekomma, för er som brukar läsa mina inlägg blir det lite upprepning här: Cis är latin för ”samma sida” och står helt enkelt för en person med en könsidentitet som matchar både hjärna och kropp. ”Trans” betyder ’att resa’ och återfinns i ord som ”transport”. Ordet ”binär” dyker även upp. En binär transperson är en person som känner sig som ett (1) kön, alltså antingen kvinna eller man. En ickebinär person är med andra ord någon som inte känner sig som ett specifikt kön eller ställer sig helt utanför kön som vårt samhälle ser det. Det får bli ett annat inlägg.

 

 ”Jag ligger gärna med dig sen när du är kille”. 

Här är nog devisen ”att du tänker det innebär inte att du ska säga det” ganska användbar. Vi har alla preferenser, och det är antagligen rätt rimligt att någon vill eller inte vill ligga med en person beroende på vilket fysiskt kön en uppfattar att den är. Det är dock viktigt att förstå att sexuella preferenser och vad någon uppfattar här kolliderar med en persons hela identitet. Faktum är att om du en gång uttrycker att du inte vill ha sex med en person på grund av dennes biologiska kön, så kommer personen inte glömma bort det. Även när din uppfattning om dennes identitet ändrats. Med andra ord: Förutom att det här faktiskt är en direkt förolämpning mot en transpersons identitet, när personens fysiska utseende sen matchar dina referenser… Då är det antagligen redan kört. Läs hela nästa punkt för tips på hur detta hanteras på ett okej sätt.

 

”Jag gillar/gillar inte killar med fitta”.

Jag skrev lite om det här i ett tidigare inlägg. Någon har ännu en gång bestämt vad någon annan är, baserat på den normativa bilden av världen. Oavsett om en transkilles könsorgan är påverkat av testosteron eller helt opererat, så vet du helt enkelt inte vad den har under mina byxor eller vad det kallas. Att en säger fel vid första anblicken av en person är kanske rimligt, fast då frågar jag mig kanske snarare varför du pratar om mitt könsorgan alls. Den punkten kommer lite längre ner. Detta exempel är hur som haver utifrån mina egna erfarenheter enklast tillämpat på gayraggning. Referensen till porrskådespelaren Buck Angel som marknadsfört sig själv som ”mannen med fitta” är också tydlig, och många har lärt sig uttrycket därifrån. Herr Angel har gjort ett tydligt val, som han har all rätt till. Men hans val har inget att göra med någon annan transperson i hela världen.

Det finns en större mängd personer som söker att ha sex med eller helt enkelt bara gillar transpersoner. Andra gör det inte. Många har fått sina idéer ifrån porr, och när har porr någonsin varit ett bra redskap för konkret, verklig kunskap? Precis som i förra punkten har alla rätt till sina preferenser. Du kanske endast vill ligga med en killkropp som har vad som ses som ett traditionellt könsorgan. Om någon frågar mig om jag vill ligga och jag inte känner för det, så brukar detta vara mitt svar: ”Nej, tyvärr.” Eller kanske ”tack för komplimangen, men jag vill inte”. Det är alltså fullt möjligt att tacka nej till fysisk eller intim kontakt utan att vara elak eller uttrycka sig transfobiskt. Det är kanske väldigt tydligt för dig som cis-person varför du inte vill ha sex med den här personen, men det betyder inte att du måste ge ett ingående svar på varför det är så. Att du inte vill ha sex med någon räcker, för du har rätt till din egen kropp oavsett vad någon annan vill. Men det fråntar dig inte ansvaret att göra det på ett snyggt sätt.

 

”Är du en shemale?”

Här har vi ett exempel på en tydlig kulturskillnad. Åker du till delar av Asien, så kallar transkvinnor sig ofta shemales där. För den som söker efter porr är ”shemale” ett vanligt ord, som ger dig pornografi innehållande minst en person med både bröst och kuk. Det finns alltså personer, oftast från Asien, som kallar sig shemales. Det är en kulturell grej, som de flesta i västvärlden förknippar med porr, prostitution eller bara en förolämpning. Om du söker en shemale, söker du en viss sorts transperson som inte nödvändigtvis kallar sig för transkvinna. Ordet själv indikerar ju på att en person anser sig ha både kvinnligt och manligt kön i sig.

Jag har själv väldigt mycket kontakter ifrån just Asien och tycker personligen inte att termen i sig är en förolämpning, utan att det beror på hur den används. Jag har dock pratat med andra transpersoner som inte har någon connection med den asiatiska världen och fått stark kritik i detta och de anser ofta att ordet inte ska användas alls. Har du att göra med transkvinnor utanför Asien bör du alltså akta dig. Kallar någon sig själv för shemale, då är det antagligen okej. Om den inte gör det, då gör du nog klokast i att inte släppa ut ordet alls.

 

”Ser du fram emot att bli man?” ”Du kommer bli supersnygg som kille”

Här måste vi börja med det mest väsentliga: Jag är en kille. Informationen har inte gått fram till kroppen, men hjärnan är helt med på det. Vad någon annan ser och uppfattar är totalt oviktigt, vill du respektera mig som människa, då får du acceptera fakta: Jag är kille. Punkt. Jag personligen möter ibland folk halvvägs och låter folk göra mig könlös. Jag kan vara en ”hen”. Det är okej just nu även om det inte matchar min identitet. Men det är inte okej att en person sätter gränsen för när någon annan är ett specifikt kön, om personen nu är ett binärt kön alls. Att dessutom lägga en värdering i någons kommande ganska okända utseende kan nog alla förstå inte är schysst om de tänker efter lite. Det är skrämmande nog att stå inför en okänd fysisk utveckling utan att någon annan lägger någon värdering i hur jag kommer se ut.

Att vara nyfiken inför en väns kroppsliga (och såklart känslomässiga) förändring är rimligt. Mitt råd är att lära sig vad det faktiskt är som gör att kroppen förändras. ”Hur känner du inför att ta hormoner” (östrogen för transkvinnor, testosteron för transmän) är en konkret fråga. ”Är du nervös inför operationen?”. ”Hur känns det att kanske få skägg/bli av med skägget?”. Detta är lite mer konkreta frågor som upprör mindre. Viktigt att tänka på är också att precis som alla andra människor, är alla transpersoner olika. Vissa vill inte alls prata om det faktum att de är trans eller vad som kommer hända med dem. Och då är det stopp där.

 

”Har du kuk/fitta?”.

Transpersoner sitter ofta i en rätt knepig situation. Vi får alltid utbilda andra och förväntas vara en öppen bok när de flesta av oss bara vill få leva i vår identitet utan att någon ifrågasätter oss. Men för att göra det måste vi berätta vad en transperson är och om våra liv. Vi pratar om vår identitet för att om vi inte skulle prata om det skulle vi aldrig bli kallade rätt pronomen eller bli respekterade i samhället. Samhället är fortfarande ganska clueless till transpersoners existens.

Så här kommer scenariot: Du ser en snygg tjej eller kille som du känner igen, kanske har träffat på några gånger på fester.  Du går sen fram till personen, och här är några exempel på frågor du ställer: ”Tja tjejen, rakar du din fitta?”  ”Hej, tack för senast. Förresten, har du små eller stora blygläppar?” ”Gud vad kul att se dig igen, har du en stor kuk eller?” ”Snygg tröja men du, när du har stånd, hur är din kuk böjd?”

Transpersoner äger våra kroppar lika mycket som alla andra individer, och även om vi kanske pratar om hur könsorgan på transpersoner på en generell nivå innebär det inte att vi är en öppen utställning med gratis inträde där en bara får klampa in. Det här innebär däremot att våra könsorgan är precis lika privata som alla andras.

Här finns det egentligen bara ett råd: Fråga inte. En kan såklart vara nyfiken och transpersoner som är verbala om sin situation svarar ofta gärna på allmänna frågor. Men ingen annan har helt enkelt något att göra med hur våra kroppar är eller ser ut och nyfikenhet berättigar inte kränkningar, och det är faktiskt vad denna fråga är.

 

… och här trycker vi på stopp. För den här gången. Det finns nämligen så många exempel som är värda att ta upp att det kommer en del två. Med det säger Mio: På återseende!

Mio

 

 

Publicerad
Publicerad

Hur får man orgasm?

fraga tone tips rad 3

Fråga

Hej!
Jag är kvinna 38 år som undrar över orgasmer. Jag har fått det ibland i sömnen och undrar hur det är möjligt? Jag lyckas inte få det i vaket tillstånd, därav min fråga. Försökt stimulera mig själv utan framgång. Finns det något hjälpmedel som är “säkert”? Jag skulle så gärna själv kunna göra det. (Ej par).
Med vänlig hälsning Helena

 

Svar

Hej Helena,

Nocturnal orgasm, alltså att orgasmera i sömnen, är någonting som både kvinnor och män kan uppleva. Studier har visat att knappt var tionde dröm en kvinna drömmer är en sexrelaterad sådan och av dessa leder ca 5 % till orgasm. Orsakerna till och prevalensen av nattlig orgasm är dock inte helt klara. Vissa studier visar att de är vanliga under tonåren, andra att de ökar med stigande ålder eller sexuell inaktivitet. Detta skiljer sig även åt mellan kvinnor och män. Eftersom ämnet, liksom det mesta inom områden kopplade till kvinnlig sexualitet, är otillräckligt utforskat kan jag bara ge dig de hypoteser som för närvarande finns.

Anledningen till att det är möjligt att få orgasm under sömnen (utan egentlig genital stimuli) är för att processen i hjärnan vid upphetsning liknar den process som sker då vi sover. Vid sexuell upphetsning sänder hjärnan ut signaler om att öka blodflöde i klitoris och vagina, men även i den omkringliggande pelvismuskulaturen. Det är även så att vissa delar av hjärnan stängs ned när man orgasmerar (till exempel delar som bearbetar utifrånkommande information eller motorisk aktivitet).

Under natten, särskilt under REM-sömnen, sker detta alltså i hjärnan på liknande sätt. Vissa delar stängs ned och information lagras in och sorteras i hjärnan. Detta ger även upphov till drömmar, ibland av sexuell art och dessa kan göra att genitalierna blodfylls och personen upplever upphetsning. Blodflödet i genitalierna ökar också spontant några gånger under natten, även utan sexuella drömmar. Man kan alltså säga att den nocturnala orgasmens förekomst är en kombination av att vissa delar av hjärnan inaktiveras, känsliga delar av kroppen blodfylls och att man har nattliga sexuella drömma (vissa uppger dock att de inte måste drömma för att orgasmera nattetid).

Produkter för dig som har svårt att få orgasm

Med detta sagt blir det kanske ännu tydligare att förmågan att få orgasm i ditt fall verkligen finns där och att steget till att själv stimulera fram och uppnå orgasm därför inte är särskilt långt. Sexuell njutning och stress är dock inte helt välförenat, vilket jag först skulle se till att eliminera om det finns någon. Tänk också på att det här får ta den tid det tar och försök att inte lägga alltför stort fokus på själva klimax, snarare vägen dit. Jag antar att du redan har provat alla möjliga knep för att på egen hand uppnå orgasm, utan några hjälpmedel, men jag vill ändå skicka med dig några tips som jag tror att du kan ha hjälp av.

Pröva att grunda med relativt hård fysiskt träning så att kroppen blir rejält avslappnad och trött. Simning är till exempel en aktivitet som verkligen tröttar ut hela kroppen. Du kan också ta ett långt varmt bad eller dusch för att komma ned i varv. Se sedan till att få igång hela din kropp. Ta på dig själv över armar, bröst lår, ansikte etc. och tänk på vilken fantastisk kropp du har som är bra till så många saker. Gå sedan över till att smeka innanlår, mage och närma dig med försiktiga steg ditt mest erogena område – klitoris. När du sedan smeker klitoris tycker många att alltför stor friktion till en början är obehagligt. Använd dig därför av rikligt med saliv eller glidmedel för att undvika detta. Känslan som uppstår när du stimulerar dig på ett sätt som för dig närmare orgasm är ofta varm och lite brännande.

Även om du inte uppnår klimax första gången är det viktigt att undersöka just din kropps preferenser och triggerpunkter. Detta även om du sedan helt går över till att använda dig av sexleksaker. Försök att notera precis vad som är skönast för dig och tänk på att inte stimulera alltför hårt eller snabbt till en början. Att ta en paus på några sekunder eller längre lite då och då är också en god rekommendation.

De produkter som vi på Oliver & Eva brukar säga har ”orgasmgaranti” är Magic Wands. Det är vibratorer som från början lanserades som massageapparater, men som senare har visat sig varat mer populära för andra ändamål. Kanske är det därför de inte på något vis är estetiskt tilltalande (och dessutom har många sladdkontakt), men har vibratorer starka som inga andra.

Annars skulle jag rekommendera dig att köpa ett vibrerande ägg av något slag eller en klitorisvibrator, eftersom det först och främst kan vara bra att lära känna klitoris funktion. Vill du ha en produkt som både stimulerar klitoris och g-punkten föreslår jag att du investerar i den populära vibrerande g-punktsrabbiten. Se till att använda mycket vattenbaserat glidmedel tillsammans med sexleksaker eftersom det ger mesta möjliga njutning, särskilt då du för in något vaginalt.

Produkter för både invändig och utvändig stimulans

Jag önskar dig varmt lycka till och hoppas att du får uppleva mycket njutning framöver!

Med vänlig hälsning,
Tone Persdotter


Publicerad
Publicerad

Vad kallas transexuellas kön? – Mio bloggar om ord för könsorganet

Mio bloggar för Oliver & Eva

Mio bloggar om hur det är att leva som transperson i Sverige. Du kan läsa alla Mios inlägg på oliverocheva.se/mios-blogg

“Antingen är man tjej eller kille, och då har man en fitta eller kuk”.

Ovan är en beskrivning jag ofta hör, och som säkert fortfarande representerar många personers syn på kön och könsorgan.

Att som transperson få leva i sin faktiska identitet handlar mycket om omgivningens acceptans och stöttning. Från det perspektiv jag lever mitt liv så väljer långt ifrån alla transsexuella homosexuella killar och män ett bögliv av knullappen Grindr, hippa uteklubbar och kindpussande, precis som långt ifrån alla homosexuella cis*- män gör det. Detta är ingen stereotyp bild av bögar jag egentligen vill bidra med, men det är min tillvaro och så jag valt att leva. Och får jag leva det liv jag vill i den könsroll jag känner mig bekväm i, så har jag vunnit mycket i min identitet.

Men att leva sin identitet sträcker sig såklart även in i sovrummet och hur vi har sex. Som transperson i dagens Sverige måste en inte längre genomgå någon sorts operation av könsorganet för att få sitt juridiska kön ändrat. För personer som blivit tilldelat könet ”kvinna” vid födseln finns det en hel del alternativ att välja på. Vi kan med andra ord ”gå ur” den här processen med ett könsorgan som är väldigt likt det vi föddes med, men kan även modifiera det på olika mer eller mindre drastiska sätt. Här ställs då många inför frågan: Vad kallar jag mitt könsorgan? Och hur ska andra referera till det? Dessutom har en viss biologisk kropp fler öppningar till kroppen än en annan, och hur beskrivs detta på ett bra sätt?

Jag har i min sökning på ett svar frågat runt bland andra transpersoner och fått en hel del alternativ. Ett av de bästa (hmm?) men kanske klart minst användbara idéerna är ”bonushål”. Min vän tog väldigt mycket stolthet i det ordet, men det är som sagt kanske inte helt användarvänligt i ett erotiskt sammanhang. Övriga, kanske lite mer seriösa idéer är ”snippen”, som är en blandning av snopp och snippa, ”främre hål/bakre hål”, ”manhole”, ”testokuk”** eller varför inte ”transkuk”. Övervägande många personer jag frågade vill dock bara beskriva sitt könsorgan som en ”kuk”, även om det inte nödvändigtvis skulle vara så majoriteten av omvärlden uppfattar den om de skulle se den.

Poängen här är kanske inte att hitta det perfekta ordet, utan pusha på det faktum att alla, precis som det brukar vara, är olika. Känner du dig osäker på hur du ska benämna en transpersons könsorgan i ett sammanhang då det kan behövas så är mitt råd som oftast: Fråga. Att kalla en persons könsorgan för ett felaktigt namn, oavsett hur du själv uppfattar det, leder nämligen inte bara till att personen i fråga blir irriterad eller känner sig kränkt. Det slänger även ut dina chanser att få ligga ut genom fönstret.

 

 

*cis betyder ”samma sida” och är en person vars biologiska kön stämmer överrens med dennes identitet. Motsatsen till transperson, alltså.

 

**testokuk refererar till hur könsorganet förändras när en transman börjar tillföra testosteron till kroppen.

 

10983152_10155154721400285_6604435781421284218_n (1)

 

Kärt barn har många namn!

Publicerad
Publicerad

Varför har min penis krymt?

Tone svarar om sexleksaker

Fråga

Hej Tone,

Min kuk har krympt i erigerat tillstånd från 13 cm till 9 cm. Hur mycket kan den krympa egentligen?

 

Svar

Hej!

Att din penis krympt vid erigerat tillstånd är något du bör låta en urolog undersöka. Jag kan inte utifrån det du skriver dra några slutsatser, men det skulle kunna röra sig om en åkomma som kallas Peyronies syndrom. Detta är en något outforskad åkomma som man inte känner till orsaken, men som man tror är delvis ärftlig.

Du skriver inte om din förmåga till erektion även försämrats, men det är något som dessa patienter ofta upplever. Sjukdomen är orsakad av en förändring i delar svällkropparnas vägg och gör dessa delar mindre elastiska. Därför blodfylls inte svällkropparna ordentligt vid upphetsning vilket gör att penis kan få en förändrad längd och form.
Behandlingen av Peyronies syndrom består oftast av att kortison injiceras. Hjälper inte detta kan en operation behöva genomföras. För det mesta påverkas inte känseln av detta, men däremot återfår penis sin ursprungliga form och funktion.

Det är dock på inget sätt säkert att du lider av detta syndrom, men du bör ändå så snart som möjligt söka hjälp eftersom detta är någonting som i så fall lätt kan åtgärdas.

Med vänlig hälsning,
Tone Persdotter


Publicerad
Publicerad

Var finns det gayklubbar i Kristianstad?

Tone svarar om sexleksaker

Fråga

Hej där!

Vad bra att du bejakar din nyfikenhet och gör det som du tycker känns rätt för dig! Precis som du skriver kan det vara lite svårt att veta var man skall vända sig, men att besöka en pub som du gjort är ett alldeles ypperligt sätt att bredda sitt kontaktnät. Tyvärr är utbudet på uteställen med HBTQ-inriktning inte så stort i mindre städer (liksom uteställen överlag). I Kristianstad är det bara RFSL Kristianstad som ordnar pub på lördagar, i övrigt finns inga andra officiella mötesplatser.

Jag skulle därför rekommendera dig att ta kontakt med RFSL Kristianstad för att se om det finns andra nätverk du kan bli delaktig i. Annars är det internet som de allra flesta idag använder sig av för att knyta nya bekantskaper. Till exempel på QXs GayMap kan du söka efter tillställningar och event i närheten av där du bor.

På Badoo kan du kan du med hjälp av deras GPS-funktion hitta personer och se var de just för tillfället befinner sig. Sylvester och Qruiser är även två stora communityn som riktar sig till HBTQ-personer där du kan knyta nya bekantskaper.

Lycka till!
Med vänlig hälsning,
Tone Persdotter


Publicerad
Publicerad

Testa strap-on på sambo

Tone svarar om sexleksaker

Fråga

Hej.

Min sambo skall testa en strap-on på mig för första gången. Hon har tidigare använt fingret när jag runkat och det har varit underbart. Vi har båda blivit upphetsade. Hur skall vi börja med strap-on? Är det bästa att jag ligger på rygg och hon kommer in i mig samtidigt som hon runkar av mig?

 

Svar

Hej på er!

Just när det kommer till all typ av anal penetrering (som även användandet av ett finger innebär) finns det några bra grundregler att förhålla sig till. Innan ni börjar kan jag varmt rekommendera att gå på toaletten och ta en dusch, eftersom det för det mesta blir trevligare då för båda parterna.

1. Ta det varligt inledningsvis! Massera runt analens yttre, viljestyrda ringmuskel. Slappna av och för in något först då ringmuskeln släpper sin anspänning. Börja gärna med fingret även om ni senare planerar att föra in en dildo.

2. Använd glidmedel. Mycket. Alltid. Se bara till att välja vattenbaserat glidmedel om du använder en produkt av silikon.

3. Låt den som blir penetrerad analt bestämma över tempo och hårdhet. Kommunicera därför parterna emellan så att inte något missförstånd sker. Ta det lugnt och stressa inte.

Tips på strap-ons för dig och din sambo

Missionärsställningen är en utmärkt position för nybörjaranvändare av strap-on. Man har god uppsikt över varandra, kan lätt kommunicera verbalt och icke-verbalt och kommer enkelt åt P-punkten (särskilt om den som blir penetrerad håller upp sina ben). Till en början kan det nog vara bättre att du sköter stimulerandet av penis själv, eftersom din partner kommer att vara fullt upptagen med att lära sig en helt ny sexuell teknik.

Andra positioner som också fungerar bra i början är att stå på alla fyra eller böja sig fram över ett bord eller dyl. Eftersom prostatan sitter några centimeter in i analen, på ovansidan likt kvinnans G-punkt, kan ställningar där givaren lätt kommer åt denna punkt vid penetrering rekommenderas.

Det finns olika strap-ons med olika funktioner. Vissa har löstagbar dildo som du kan byta ut och variera i storlek. Andra har vibratorer på själva selen så att din partner även kan bli stimulerad samtidigt som hon penetrerar dig. Det finns även strapless strap-ons utan sele, vilket alltså innebär att din partner för in själva dildon vaginalt och inte fäster den på ett harnesk. Detta kräver dock starka PC-muskler och är någonting jag rekommenderar till den lite mer erfarna.

Tips på strap-ons med utbytbara delar

Lycka till!
Med vänlig hälsning,
Tone Persdotter


Publicerad
Publicerad

Nybörjarguiden till pegging

pegging

Har du länge varit nyfiken på pegging, men inte riktigt vetat vart du ska börja? I denna miniguide går vi igenom lite grundläggande saker kring pegging, så att du kan känna dig mer bekväm när du väl tar steget och testar själv.

Vad är pegging?

Pegging innebär att mannen blir penetrerad av en kvinna med hjälp av en strap-on. Begreppet ‘pegging’ myntades 2001, när den amerikanska journalisten Dan Savage höll en namntävling som en del i hans ‘Savage Love’-sexrådskolumn. Han anser personligen att alla män bör pröva på pegging minst en gång i livet.

Varför testa pegging?

Om du vill testa på att känna på hur det är att vara i ombytta roller, eller bara få en orgasm analt, kan pegging vara något för dig. Så på med strap-on-dildon och gör dig redo för ditt livs åktur!

Säkerhet först

Följ tipsen nedan så lovar vi dig att du kommer att få en mycket njutningsfull upplevelse med minimal smärta. Kom också ihåg att det är vanligt och okej med lite obehag, men stoppa alltid vid omedelbar smärta.

Gör ALDRIG detta:

 • Välj aldrig en stor dildo – börja med en liten
 • Tvinga aldrig in dildon – för in den gradvis och försiktigt

Gör ALLTID detta:

 • Använd alltid mycket glidmedel – gärna ett analglidmedel
 • Börja alltid långsamt, testa först med fingrar och arbeta dig uppåt
 • Experimentera gärna med en buttplug och analkulor innan du tar det stora steget
 • Använd alltid kondom

Så kommer du igång

Följ denna enkla steg-för-steg-guide, så kommer du att få en optimal pegging-upplevelse på nolltid.

 • Förbered er – ta en dusch innan ni börjar, renlighet är alltid trevligt, för båda. Det är också viktigt att du har tömt dina tarmar innan ni börjar.
 • Välj en av följande positioner:

1. Böjd över ett bord eller annan yta med samma höjd.

2. Liggandes på kanten av sängen med baken uppåt.

3. Liggandes på ryggen i missionären. Detta är den mest bekväma positionen för pegging-oskulder, men mindre omtyckt i ett sub/dom-förhållande.

Saker att tänka på innan ni börjar:

 • Glöm inte gummit. Se till att sexet är säkert, speciellt om du vill använda leksaken med flera olika partners. En bonus med kondomer är att det går fort att rengöra allt efter det roliga är över.
 • Använd tillräckligt med glidmedel på leksaken och i din anal (kom ihåg att analen inte producerar något naturligt glidmedel till skillnad från slidan). Det finns speciellt framtagna glidmedel för analsex, så se till att testa något av dessa.
 • Hitta rätt. Guida din partner till destinationen och tryck försiktigt in dildon. Tvinga aldrig in några objekt i analen. För in dildon någon centimeter i taget så han får bli van vid känslan först.
 • Få till de perfekta rörelserna. Placera dina händer på hans höfter för stöd, och tryck försiktigt fram och tillbaka. Låt honom få bekanta sig med känslan. Lägg märke till hur han reagerar och vad som funkar bäst för er båda.
 • Upprepa igen tills han få sitt livs åktur

Populära analglidmedel för pegging

Vilken strap-on ska jag välja?

Det finns många strap-ons att välja mellan, så hur ska du kunna hitta rätt? Vi har brutit ner det hela i två olika kategorier och inkluderat både för- och nackdelar för båda.

Strapless strap-ons (strap-on utan harnesk)

Fördelar

 • Klitorisstimulering
 • Vaginalstimulering
 • Skaftet är ofta format för att stimulera prostatan
 • Kondomsäker

Nackdelar

 • Dina PC-muskler kanske inte är starka nog att hålla en strapless strap-on på plats utan träning först

Populära strap-ons utan sele

Strap-ons med sele (harnesk)

Harnesket håller dildon på plats med hjälp av en ring eller knäppfunktion. Det finns även en hel drös med olika selar som kan hålla din strap-on-dildo på plats.

Fördelar

 • Håller dildon på plats för perfekt penetrering
 • Du väljer själv dildo (eftersom den är avtagbar)

Nackdelar

 • Svårt att hitta en perfekt position och förhindra rotation
 • Det kan ta lite tid att få på din strap-on och få den att sitta rätt

Våra bästsäljande strap-ons med sele

Sådär, det var lite snabba tips som förhoppningsvis gör pegging-upplevelsen lite lättare och lite bättre. Se nu till att skaffa en strap-on och sen är det bara att sätta igång och njuta!

Publicerad
Publicerad

Hur fungerar dagen-efter-piller?

dagen-efter-piller

Du kan förebygga oönskade graviditeter på många olika sätt. Det kan vara allt från kondomer, p-piller, injicerade preventivmedel, spiraler, pessar och mer. Alla dessa metoder kan avsevärt minska risken att bli gravid. Kondomer som används rätt, kan exempelvis minska graviditetsrisken mellan 90-95%. Men om du har samlag utan preventivmedel eller ett som misslyckas (exempelvis en kondom som brister) och du vill inte bli med barn, vad gör du då åt saken? Akut-p-piller, eller dagen-efter-piller, säljs receptfritt på apoteket. Det generiska namnet för detta preventivmedel är levonorgestrel. Det kvinnliga fortplantningssystemet är mycket komplicerat och menscykeln påverkas av flera olika hormon, men här följer en förenklad genomgång av det hela:

 • Kort efter en avslutad mens så börjar kvinnans hypofys att producera och utsöndra FSH eller ett follikelstimulerande hormon. Detta hormon säger åt äggstockarna att det är dags att förbereda ett ägg att senare frigöras.
 • Ett follikel utvecklas och hormonet östrogen börjar utsöndras. Östrogen orsakar förtjockning av livmoderslemhinnan så att den är redo att ta emot ett befruktat ägg.
 • Strax före ägglossningen utsöndrar äggstockarna progesteron och fortsätter göra så de kommande två veckorna.
 • Hypotalamus och hypofysen känner av att östrogennivån stiger i blodet och när nivån är tillräckligt högt så frigör hypofysen luteiniserande hormon (LH). Detta hormon får follikeln att frigöra ägget till äggledaren. Spermier har nu ett fönster på 24 timmar att befrukta detta nyligen frigjorda ägg.
 • Om spermier lyckas befrukta ägget under denna 24-timmarsperiod och förhållandena är rätt så kommer det befruktade ägget att lägga sig i den förtjockade livmoderslemhinnan. Kvinnan har nu blivit gravid. Om ägget går obefruktat eller om något förhindrar implantationen så kommer kvinnan att inte bli gravid och hon kommer att få mens om ca två veckor som vanligt. Efter detta upprepas cykeln.

Även om det bara finns en 24-timmarsperiod då ägget kan bli befruktat så kan spermier ändå leva upp till tre dagar inuti kvinnans kropp. Detta betyder att om kvinnan har haft oskyddat samlag tre dagar innan ägglossning så finns det risk att hon bli gravid. På grund av dessa variabler så är dagen-efter-piller inte alltid 100% säkert, men i kliniska studier har det visat sig att fungera 89% av fallen.

Dagen-efter-piller

Mediciner kan minska risken för graviditeter på följande sätt:

 • Om den kan döda alla spermier vid utlösning.
 • Om den kan förhindra det befruktade ägget från att nå livmodern.
 • Om den kan förhindra eller fördröja tiden det tar innan ägget frigörs. Det är detta sätt som levonorgestrel verkar via.

När bör jag ta ett dagen-efter-piller

Ta tabletten så snart som möjligt efter samlaget, dock inte mer än 72 timmar efter oskyddat sex.

Hur fungerar dagen-efter-piller?

Forskare vet inte exakt hur detta funkar men de tror att levonorgestrel förhindrar graviditeter genom att stoppa ägglossningsprocessen eller genom att förhindra spermier och ägget från att möta varandra i äggledarna. Vissa spekulerar att medicinen kanske förhindrar det befruktade ägget från att lägga sig i livmoderslemhinnan genom att göra den mindre mottaglig av ägget. Levonorgestrel verkar genom att rubba den naturliga hormoncykeln. Den innehåller en syntetisk form av progesteron (vanliga p-piller innehåller lägre doser av hormonet). De högre doserna i Plan B är tillräckligt höga för att kunna rubba befruktning eller implantationen. Om ägglossning redan har inträffat så kan levonorgestrel vara mindre effektivt. Det är som effektivast om det intas precis innan ägglossningen. Det är därför viktigt att ta Plan B direkt efter oskyddat samlag. När ett befruktat ägg har lagt sig i livmoderslemhinnan så är Plan B helt verkningslöst. Detta förklarar varför läkare råder kvinnor att ta Plan B senast 72 timmar efter oskyddat sex eftersom senare än det så kommer effekten i princip att vara noll.

När bör jag INTE ta dagen-efter-piller?

Har du kraftigt nedsatt leverfunktion, en tarmsjukdom som gör att kroppen har minskad förmåga att ta upp medicinen eller om du är allergisk mot något ämne i tabletten. Du ska heller inte ta ett dagen-efter-piller om du det finns känd risk för trombos (blodpropp) i familjen. Rådgör alltid med din läkare eller barnmorska.

När vet jag att dagen-efter-pillret har verkat?

Vill du vara helt säker på att du inte är gravid, bör du ta ett graviditetstest 3-4 veckor efter det oskyddade samlaget.

Är dagen-efter-piller receptfria?

Ja, de är receptfria och finns att köpa på Apoteket. I dag finns det några olika varianter och märken där de vanligaste är Norlevo och Postinor.

Publicerad
Publicerad

Trekant – grundregler för maximal njutning och säkerhet

trekant

Var ärlig

När ni som par börjar ta in en tredje person i sexlivet, bör ni båda vara helt bekväma och okej med det innan ni sätter igång. Det är bra om du vet att din partner är mer än bara bekväm med en trekant innan ni prövar det; du vill att din partner ska vara uppspelt inför det. Om du bara gör det för att göra din partner lycklig så slutar det oftast bara olyckligt. Du kommer att få dåligt sex och massor av andra konsekvenser därefter.

Så innan du lägger adderar en till  i sängvrån så bör ni vara så ärliga ni kan med varandra om vad ni verkligen finner er bekväma med vad gäller en trekant. Du som är kvinna kanske är okej med att bjuda in en annan kvinna till sovrummet, men du vill inte att han ska penetrera henne fullt ut vid sex? Om du är en kille så kanske du tänder på att se din partner ha lesbiskt sex, men vill du endast vara åskådare eller också deltagare? Oavsett vad så bör ni ha  desa diskussioner innan, så ni vet i förväg vad ni tillåter innan kläderna åker av.

Inkludera alltid din partner

Att ha goda avsikter är en sak, men det är en annan sak är att vara ärlig vad gäller den tredje personen i trekanten. Trekanter innehåller tonvis av förspel, då det är viktigt att alla känner sig inkluderade i akten (såvida inte det är något ni bestämt i förväg, vilket är helt okej i sådana fall). Oavsett om trekanten är ett resultat av någon ni hittade på klubben, någon förarrangerad swinging eller vad det nu kan vara, så bör din partner alltid inkluderas till fullo. Se till att hen känner sig bekväm med den tredje personen ni bestämmer er för att inkludera innan ni hoppar på det roliga. En kul idé kan vara att kika på trekantsporr för att ta reda på ställningar som ni båda tänder på så slipper ni känna er utanför när det börjar hetta till i sängkammaren.

Ta reda på vad din lekkamrat vill

Om allt snack om ärlighet var för mycket för dig så är det dags att förbereda dig för ännu mer. Förutom vad du och din partner vill ha ut av trekanten så bör ni också ta reda på vad den tredje personen vill ha ut av kalaset. Det är bra om ni alla tre gillar samma saker så det inte blir tråkigt för någon under akten. Vissa vill ha något kortvarigt medan andra vill ha något som kommer och går och är mer långvarigt. Då är det bra om er tredje person också delar samma sexuella värderingar som ni har. Det är alltid bra att ni kollar upp med den tredje personen så alla är med på notan innan ni sätter igång. Det sista ni vill ha efter en underbar natt (trodde ni) är en pinsam stund där den tredje personen berättar att hen definitivt hade väntat sig något mer av trekanten.

Sätt gränser

Se till att hålla isär era normala liv och denna mer kryddiga rutin. Försöker man blanda ihop de båda blir det komplicerat, fort. Detta innebär att det kan vara bra om ni träffas och har trekanten någon annanstans än hemma hos någon, speciellt om ni är ett par som ska ha det ihop med en tredje person. Även om du är helt singel och vill pröva på någonting nytt, så är det bra om alla fattar att det bara är en “engångsgrej” och att ingen annan (som familjemedlemmar, nära vänner och arbetskollegor) någonsin får reda på det, såvida inte det är något ni gillar att berätta.

Du kan alltid trycka på panikknappen

Om du vill ha kul under trekanten bör du också veta när det har gått för långt för dig så du kan sätta ned foten. Även om du är inne i ett hotellrum och det verkligen börjar hetta till, så bör du och din partner alltid ha ett så kallat “kodord” som ni kan använda er av när någon har fått nog. När detta ord används så ska alla sluta omedelbart.

Även om det är din första gång i sängen med två partners och du känner dig osäker och obekväm så är det okej. Det är okej om det inte går hela vägen. Många av de första gångerna så måste du bara veta vad du ska göra, börja göra det fysiskt och lära dig att bemästra teknikerna allt eftersom. Så ta det inte personligt om det inte går perfekt; svälj erfarenheten, gå vidare och bättre lycka nästa gång.

Publicerad
Publicerad

Så använder du ett ägglossningstest

agglossningstest

Det kan hända att du hela ditt vuxna liv försökt att inte bli gravid. Kanske har du nu kommit till den punkt i livet då ni aktivt försöker att bli med barn och inser att det verkar svårare än vad du hade hoppats på. Ägglossning är nyckeln till framgång. Så här tar du reda på när du har ägglossning.

Vad är ägglossning?

Ägglossningen är processen där ett eller flera ägg frigörs från äggstocken. Varje månad mognar mellan 15-20 ägg inuti en av dina äggstockar. Den största trycks ut i bukhålan och lägger sig i äggledaren.

Ägget lever endast mellan 12-24 timmar om det inte befruktas. Det finns bara ett litet fönster varje månad då du kan bli befruktad, sällan längre än cirka sex dagar. Det är under den här tiden fram till ägglossning som du är som mest fertil (detta är ditt så kallade fertila fönster).

Det är möjligt för spermier att leva inuti i dig i upp till sju dagar. Men den hälsosammaste spermien, med bästa förmågan att simma i en rak linje, är den som vinner.

De flesta befruktningarna inträffar vid samlad de två närmaste dagarna intill ägglossningen. Störst chans att bli gravid är alltså under denna period period. Ett enkelt sätt att “träffa rätt” är att ha samlag några gånger i veckan under din hela menscykel.

Kan ägglossningstest hjälpa?

Ägglossningstest kan hjälpa dig att upptäcka ditt fertilitetsfönster. Men det finns inga belägg för att de kommer att öka dina chanser att bli gravid. Det bästa sättet är fortfarande att ha regelbundet sex under din hela cykel så att du maximerar dina chanser att bli befruktad.

Du kanske vill schemalägga ditt sexliv under din fertila period om:

 • Du eller din partner arbetar borta mycket vilket gör det svårare att ha regelbundet sex.
 • Du och din partner har hektiska scheman och redan har barn. Sex kanske inte är en prioritet då och om du då ska ha sex tre gånger i veckan så kanske det känns som ett arbete det med.
 • Du har en oregelbunden menscykel, vilket gör det svårare att bli befruktad.

Det finns några olika sätt att ta reda på ditt fertilitetsfönster. Du kan dokumentera din menscykel och kartlägga dina månadscyklar och din kroppstemperatur under dessa cyklar. Du kan också studera förändringar i ditt livmoderhalssekret eller dokumentera alla dessa tre faktorer.

Det kan dock vara knepigt att upptäcka din ägglossning med hjälp av dessa metoder, speciellt om du har oregelbundna menscyklar. Det är här så kallade ägglossningstest kan vara till stor hjälp.
Ett ägglossningstest är ett snabbt, enkelt och säkert sätt att förutse din ägglossning i förväg. Det hjälper dig att upptäcka ditt fertilitetsfönster redan första gången du använder dig av testet. Testutrustningar finns tillgängliga hos Oliver & Eva och är av märket RFSU vilket borgar för kvalitet.

Hur fungerar ägglossningstest?

Urinbaserade ägglossningstest undersöker ditt urin efter ökade nivåer av luteiniserande hormon (LH). Detta inträffar mellan en till två dagar innan ägglossningen.

En liten mängd LH finns alltid närvarande i ditt blod och urin men dagarna innan ägglossning så ökar dessa nivåer upp till två till fem gånger så mycket. Under de 12-36 timmarna mellan början av LH-ökningen och tidpunkten när ägget frigörs är perioden då du är som mest fertil i din cykel. Det är under denna period det är mest sannolikt att du blir gravid under samlag.

Salivbaserade ägglossningstest låter dig undersöka din ägglossning med hjälp av ditt saliv under ett bärbart mikroskop i fickstorlek. När dina östrogennivåer stiger så ökar salthalten i ditt saliv. När saltet torkar så kristalliseras det i ett ormbunkeliknande (varav ordet engelska ordet ferning=ormbunke) mönster.

Detta inträffar oftast några dagar innan ägglossning, om du testar dig efter detta så kan du möjligen hitta ditt unika fertilitetsfönster.

Hur använder man ett ägglossningstest?

Beroende på vilket varumärke av ägglossningstest du använder dig av så kommer du antingen att samla urin genom att kissa i en kopp eller över en sticka. Färgade band kommer att synas på testkortet eller stickan som indikerar på en LH-ökning eller inte. Digitala ägglossningstest använder sig av symboler som ett leende ansikte för att visa att du är som mest fertil just nu.

Instruktioner varierar mellan olika utrustningar men vanligen så ska du försöka samla ditt urin mellan 10:00-20:00. Den optimala tiden är mellan 14:00-14:30.

Försök ta ditt urin samma tid varje dag även om det inte är helt nödvändigt. Testa inte ditt urin direkt på morgonen eftersom du då kan gå miste om din första dag då dina LH-nivåer har stigit. Försök minska mängden vätska du dricker minst två timmar innan du tar testet. För mycket vätska kommer att späda ut ditt urin vilket gör det svårare att upptäcka förhöjda LH-nivåer.

Kolla inom 10 minuter för bästa resultat. Ett positivt resultat försvinner inte, men negativa resultat kan senare visa på ett tunt sekundärt färgband. Kasta därmed testkortet direkt efter du har läst resultatet. Urinbaserade ägglossningstest ger dig oftast 5-9 dagar på dig att testa din ägglossning.

Att ta ett salivbaserat är kanske enklare eftersom allt du behöver göra är bara att placera lite saliv på ett objektivglas med hjälp av ditt finger eller genom att slicka på det.  Gör detta det första du gör på morgonen innan du äter eller dricker något. Se till att inte använda för mycket och undvik luftbubblor till all kostnad.

Vänta sedan på att saliven har torkat och använd sedan mikroskopet för att se om det finns något slags ormbunkeliknande mönster där eller inte. Jämför dina objektivglas med exemplen i instruktionerna för att se om du är i ditt fertilitetsfönster.

Båda formerna av ägglossningstest hjälper dig att ta reda på när ditt fertilitetsfönster startar. Längden är vanligen din cykel minus 17 dagar, så om du har en 28-dagarscykel så ska du ta testet på dag 11 och ta det sex dagar i rad. Använd en ägglossningskalkylator för att ta reda på när ditt fertilitetsfönster mest troligast kommer att inträffa.

Vad mer bör jag känna till?

Paracetamol och andra vanliga läkemedel påverkar inte testerna. Men läkemedel som innehåller humant koriongonadotropin (hCG) eller LH kan påverka testresultaten, och clomid kan påverka salivbaserade testresultat.

Urinbaserade LH-tester är cirka 99% rätt av alla fallen och är de bästa ägglossningstesten för hemmabruk. Men de har inte alltid rätt.

Testutrustningarna kan mäta LH-nivåer men då LH-nivåer kan öka med eller utan frigörelsen av ett ägg så kan de inte ge dig någon indikation på om du verkligen har fått ägglossning efter ett positivt resultat från testet. Falska LH-ökningar kan inträffa innan den riktiga gör det. Viktigast är att du aldrig avser att använda dessa tester som ett slags preventivmedel eftersom du fortfarande kan bli gravid 24 timmar efter en riktig ägglossning har inträffat.

Salivbaserade ägglossningstest är inte lika effektiva som LH-tester. Ormbunkeliknande mönster (eng. ferning) kan också inträffa under andra tider i din menscykel, speciellt om du tar mediciner som innehåller clomid. Det kan också vara svårt att bedöma om ferning har inträffat eller inte. Om du har dålig syn så kanske inte salivbaserade ägglossningstest är effektivast för dig.

Publicerad
Publicerad

Så väljer du rätt glidmedel

waterglide-splash

Att använda dig av glidmedel under sex är ett enkelt och billigt sätt att förhöja njutningen. Glidmedel kan göra sexet behagligare och både mer sensuellt och roligt. Pröva att utforska glidmedel med olika vuxenleksaker, för att få lite variation i dina sexvanor eller som en akut lösning om slidan är torr.

Det är viktigt att du väljer rätt glidmedel eftersom olika glidmedel kan påverka olika preventivmedel och sexleksaker. Det är viktigt att hitta ett som bäst passar dig och dina sexuella behov.

Det finns i huvudsak tre olika slags glidmedel: vattenbaserade, silikonbaserade och oljebaserade glidmedel. Vissa glidmedel kan orsaka irritation, så se till att du prövar dem innan genom att använda lite på dina inre blygdläppar för att se hur kroppen reagerar. Tvätta bort glidmedlet genast med mild tvål om du upplever en brännande sensation eller irritation och pröva ett annat glidmedel när irritationen är borta.

Här följer lite snabb information om tre olika slags glidmedel:

 • Vattenbaserade glidmedelDessa glidmedel passar alla möjliga slags sexaktiviteter och lämpar sig främst för sexleksaker och latexbaserade preventivmedel såsom kondomer, membran och svampar eftersom de inte påverkar materialet. Glidmedlet är enkelt att rengöra och är utformat att inte irritera huden. Vattenbaserade glidmedel torkar fort men lite vatten eller saliv löser snabbt det problemet. Några bra vattenbaserade glidmedel inkluderar Waterglide och Swede. Smaksatta och ätbara vattenbaserade glidmedel är också populära och roliga. Vattenbaserat glidmedel är det glidmedel du ska välja om du har en sexleksak i silikon.

Populära vattenbaserade glidmedel

 • Silikonbaserade glidmedelDetta glidmedel varar längre än vattenbaserade glidmedel. De kan dock inte användas med silikonbaserade leksaker eller preventivmedel eftersom det kan skada produkten. Du kan dock kombinera dem med latexbaserade preventivmedel och sexleksaker som inte innehåller silikon. Två populära varumärken (som också funkar som massageolja) är Pjur Woman och Body Lube. Kom ihåg att kvinnor lätt kan irriteras av silikon, så pröva alltid först. Silikonbaserade glidmedel tar också längre tid att tvätta bort från sängkläder och kläder. De är dessutom dyrare än vattenbaserade glidmedel.

Populära silikonbaserade glidmedel

 • Oljebaserade glidmedel: Vanliga oljebaserade glidmedel inkluderar vaselin och vitamin E-olja. Dessa lämpar sig bättre för onani men är inte säkra ihop med latex- eller gummibaserade produkter, eftersom oljan bryter ned materialen. De är därför populärare bland monogama par som inte använder kondomer eller andra (latexbaserade) preventivmedel. De kladdar också ner lätt och är jobbiga att tvätta bort eftersom de har en så tjock textur. Kolla dessutom med din partner innan du använder vitamin E-olja eftersom det är många som är allergiska mot det..

Nu känner du till grunderna bättre för att kunna börja experimentera på din egen hand med olika glidmedel för att hitta någon som passar bäst för dig och dina sexvanor. En liten gnutta glidmedel kan göra en stor skillnad i dina annars kanske torra sexlekar.

Publicerad
Publicerad

Sex efter förlossningen

sex-efter-forlossningen

När kan man börja ha sex igen?

Många brukar tro att de kan ha sex omedelbart efter förlossningen. Men det stämmer inte riktigt. Ni kommer att kunna ha sex igen, men tro inte att allt kommer att vara precis som vanligt.

En förlossning kan vara en mycket traumatisk upplevelse för en kvinna. Att föda ett barn genom vaginan är nästan som att ha en liten explosion som äger rum inuti henne. De känsliga vaginala vävnaderna har blivit ansträngda, sönderrivna och fått blåmärken. De kommer att ta några veckor att komma på fötterna igen.

Dessutom leder en förlossning till massiva hormonella förändringar såväl som känslomässig stress. Detta leder till att väldigt många kvinnor känner sig osexiga under en viss period direkt efter barnfödseln.

Det är därför viktigt att båda föräldrarna inser att sexet inte kommer att vara detsamma under de första sex månaderna efter barnets födsel. Så var beredd på det och viktigast av allt – ha tålamod!

Kan du engagera dig i andra sexaktiviteter innan du har samlag igen?

Ja, det kan du, och det kan vara ett bra sätt att ‘lätta på trycket’. Många par blir väldigt frustrerade när de måste vänta på att ha samlag igen.

Under tiden ni väntar så kan ni engagera er i andra sexaktiviteter.

Kan båda nå klimax?

Javisst. Det skadar ingen postnatal kvinna att få så många orgasmer hon vill.

Här är sakerna ni kan pyssla med medan ni väntar:

Smek mamman – använd gärna fingrar för att stimulera hennes klitoris. Stoppa dock inte in fingrarna i hennes vagina förrän hon har genomgått sin postnatala undersökning och fått tummen upp för detta. Så, smek och gnid utsidan av hennes könsorgan. Det är rätt säkert att leka med hennes klitoris.

Oralsex på din partner. Dock inte på den som precis blivit mamma.

Ömsesidig smekning av varandras olika kroppsdelar fungerar givetvis också.

Finns det någonting vi bör undvika?

Ja. Kom verkligen ihåg denna viktiga varning. Du märker att vi aldrig nämnde oralsex för kvinnan av mannen.

Denna sexaktivitet –även kallad cunnilingus – får ej genomföras under de första månaderna efter förlossningen.

Varför inte?

1.     Det kan infektera vaginan och livmodern.

2.     Ännu allvarligare skäl, som kan orsaka dödsfall; dessa tragedier sker när mannen har råkat blåsa in luft i vaginan. Denna luft kan mycket lätt ta sig upp i blodomloppet i den nyfödda livmodern vilket orsakar en dödlig sjukdom kallad luftemboli.

Vad händer med brösten efter förlossningen?

Är det okej att röra den nyblivna moderns bröst? Ja, det är okej, så länge hon mår bra av det. Men börja inte leka med brösten om hon utvecklar någon form av bröstsjukdom såsom sprickor i bröstvårtorna eller bölder.

Att smeka brösten kan också öka din mjölkproduktion. Detta är okej om ni båda går med på det. Men om någon av er inte tänder på detta så är det bra om ni ammar barnet innan ni har sex för att tömma brösten så mycket som möjligt.

Påverkar känslor för barnet sexlivet?

Du kommer att upptäcka att du kommer att behöva spendera mycket tid på att vårda det nyfödda barnet. De flesta nyblivna mödrar känner sig utmattade då de ofta inte tillräckligt med sömn. Detta kan pågå i månader eller till och med i några år. Under denna tid kan din partner uppleva att hen trycks undan. Hen kanske tycker att hon slösar all tid på barnet vilket kan göra hen avundsjuk eller utlämnad.

Många känner skuldkänslor över all smärta deras partner har fått genomgå och tanken att ha samlag igen kommer inte ens på fråga. Detta är vanligen en fas det med, men inte alltid. För att behålla en bra atmosfär i hemmet och i förhållandet är ömsesidig respekt och tillit det viktigaste. Båda måste kunna sätta sig in i den andres perspektiv.

Det är mycket viktigt att paret fortfarande kan göra saker tillsammans utan barnet så de känner att de fortfarande kan känna samma känslor för varandra som de hade innan dem blev föräldrar.

Vi rekommenderar nyblivna föräldrar att ta vara på alla chanser när andra erbjuder sig att sitta barnvakt, vare sig det är ifrån deras egna föräldrar, syskon eller vänner, så du och din partner kan gå ut tillsammans eller kanske få en god sömn ihop och kanske till och med lite hett sex!

Vad händer med kvinnans sexualdrift efter förlossningen?

De flesta kvinnor (undantag finns alltid) känner ingen större lust för sex under de första veckorna efter en födsel. Den enkla anledningen är utmattning.

Om förlossningen var lång eller jobbig så kan kvinnan känna sig orolig över att bli gravid igen.

Vanligen brukar kvinnorna få tillbaka sin lust efter några månader efter förlossningen.

Vad måste du göra om du vill ha samlag igen efter förlossningen?

När ni båda känner er redo att ha samlag igen efter förlossningen, så bör ni börja försiktigt. Välj gärna en dag då ni inte känner er utmattade, om det går. Försök också att hitta en tidpunkt då bebisen inte kommer att vakna, så ni kan få lite lugn och ro tillsammans.

Hormonella förändringar och oro kan få vissa kvinnor att känna sig torra vaginalt under de tre första månaderna efter förlossningen. Men du ska inte ta hormonpiller för detta, utan istället kan du köpa glidmedel. Vissa kondomer som har glidmedel utanpå kan också hjälpa till med detta.

Under de första samlagen efter förlossningen så är det smart att välja en position som låter kvinnan att få kontrollera över farten och penetrationsdjupet. Låt henne rida ovanpå eller få skeda med ansiktet mot varandra, för att hon ska känna sig bekväm.

Se till att vara försiktig och ha tålamod. Tvinga dig inte in i henne och pressa henne aldrig till att ha sex förrän hon känner sig redo.

Glöm inte heller preventivmedel. Det är mycket lätt att råka bli gravid igen tidigare än du hade tänkt dig. Om du tvekar så ska du kontakta din läkare som genomför din postnatala undersökning om preventivmedel.

Publicerad
Publicerad Lämna en kommentar

Sex under graviditeten – 7 frågor och svar

sex-under-graviditeten

1. Kan jag ha samlag under graviditeten?

Absolut! De flesta blivande föräldrarna oroar sig för detta, men om du genomgår en normal graviditet så kan du ha samlag tills vattnet går. Om du däremot har en medicinskt dokumenterad svag livmoderhals, en lågt liggande moderkaka eller blödningar, bör du rådgöra med din läkare eller barnmorska först.

Det finns inga kända missfall eller vaginala infektioner som kan kopplas till samlag i samband med en normal graviditet.

Oroa dig inte om du får en vaginal infektion. Samlaget kommer inte att påverka någon antibiotisk behandling mot sjukdomen. Faktum är att samlag under en normal graviditet har kopplats till minskad risk för en för tidig födsel, även vid infektion. Din partner rekommenderas dock att använda kondom om du har en infektion, för att undvika att smittan sprids.

Flera studier visar att det inte finns några samband mellan att ha samlag under normala graviditeter och för tidiga födslar. Forskning visar istället motsatsen att samlag under normala graviditeter kan minska risken att få för tidig födsel. Orgasmer under samlag vid normala graviditeter är också kopplat till detta.

Om du fortfarande känner dig sexig och redo så är det bra att fortsätta med samlag under graviditeten. Tillfredsställande sex under denna period, både nu och efter födseln, är nyttigt för ditt förhållande.

2. Kommer sex att vara lika skönt under graviditeten? Kommer jag kunna njuta?

Det är givetvis olika från person till person. Vissa kvinnor upplever att sex är skönare och bättre under graviditeten, medan andra inte alls känner så. Faktum är dock att ökad blodcirkulation till ditt bäckenområde under graviditeten kan fylla dina genitalier med mer blod, vilket i sin tur kan ge en starkare upplevelse. Vissa kvinnor rapporterar dock att detta ger dem en obehaglig känsla av fyllnad efter samlaget.

Vissa blivande mammor upplever att samlag är smärtsamt under graviditeten, speciellt vid djup penetrering. Du kan undvika detta genom att ha samlag i positioner där penetrationen inte är lika djup eller där du styr över den.

Under graviditeten är det många par som får ut mer njutning av förspel, oralsex och onani än samlag. Så även om du inte kan ha sex under graviditeten så betyder det inte att du ska gå omkring och känna dig mindre sexuellt tillfredsställd för det!

Pröva att behålla er intimitet så mycket ni kan under graviditeten. Det håller inte bara ert förhållande starkt utan förebygger också risken för sexuella problem efter barnet är fött

3. Kommer min partners sexlust att förändras nu när jag är gravid?

Den kan det. Det är inte ovanligt att man tappar sin sexuella attraktion för sin partner något några månader in i graviditeten och på så sätt blir mindre intresserad. Detta innebär dock inte att hen inte finner dig attraktiv längre.

Vanliga skäl för bristande sexlust för blivande föräldrar inkluderar:

 • rädsla att sex kan skada barnet
 • oro över mammans och barnets hälsa
 • oroande känslor inför att bli en förälder för första gången och vad det kommer att innebära
 • osäker under samlag med tanke på ditt ofödda barn

Att prata med din partner öppet om hens rädslor och berätta att sex inte är skadligt under graviditeten kan hjälpa.

4. Jag är inte intresserad av sex under min graviditet. Är detta normalt?

Ja! De stora förändringarna i din kropp kan förändra ditt sexliv. Vissa kvinnor känner sig sexigare än någonsin när de är gravida, just av anledning att de inte behöve oroa sig för att bli gravida. Andra känner sig trötta hela tiden och orkar helt enkelt inte ha samlag, speciellt under de första tre månaderna. Hormonerna din kropp producerar under graviditeten är vanligen skälet till din plötsligt bristande sexlust.

Din attityd är en annan faktor. Om du känner dig positiv inför din graviditet och dina kroppsförändringar, kan du känna dig mer sexuell. Men om du inte är nöjd under graviditeten, känner dig osäker över din växande mage eller något annat, så kanske du inte känner dig lika sexig och därmed inte lika sugen som du annars kanske är.

Kvinnor som lider av relationsproblem eller depression, löper större risk att deras sexliv förstörs totalt efter att de ha blivit med barn.

Många studier visar att det är mellan månad 3-6 som de flesta kvinnor känner som störst sexbegär.
Sexlusten försvinner oftast i tredje trimestern då födseln, jobbet och din mage blir alldeles för stora ansvar. Många blivande mammor känner inte heller sig tillräckligt sexiga nu och/eller oroar sig om deras partner är sexuellt tillfredsställda.

Hur man reagerar under en graviditet är väldigt olika, vissa kvinnor sexiga hela tiden, andra bara ibland och vissa aldrig. Variationer är helt naturliga och normala och inget att haka upp sig på.

5. Kan samlaget skada mitt barn?

Ditt barn kommer inte att skadas under samlaget, även om din partner är ovanpå dig. Den tjocka slemproppen tätar till livmoderhalsen och fostersäcken och de starka musklerna inuti livmodern skyddar dig från infektioner samt fungerar som ett skydd för fostret.

Vid orgasm kan du uppleva att ditt barn rör mer på sig. Detta är då på grund av dina ökade hjärtslag, inte för att hon eller han förstår vad som pågår eller känner sig obekväm.

Din barnmorska eller läkare kan avråda dig från samlag om du har upplevt:

 • blödningar
 • buksmärtor eller kramper
 • vatten som gått
 • mediciniskt dokumenterad svag livmoderhals
 • en lågt liggande moderkaka (placenta praevia), speciellt om du har blött.

Du kan också avrådas från samlag under din graviditet om din partner har genital herpes. Om du får genital herpes under din graviditet finns det en liten risk att det påverkar ditt barns utveckling.

6. Är oralsex säkert under graviditeten?

Ja, vanligt oralsex skadar varken dig eller ditt barn. Faktum är att det kan bara en bra lösning när samlag inte riktigt lockar.

Det enda du måste se till är att din partner undviker att blåsa in i din vagina. Att blåsa in luft kan orsaka att ett blodkärl blockeras p.g.a. luftbubbla, s.k. emboli, vilket kan vara livshotande för både dig och ditt barn.

Det är säkrare om han håller sig till att kyssa och slicka din klitoris och dina blygdläppar, istället för att stoppa in sin tunga inuti din vagina.

7. Vilka sexpositioner är skönast under graviditeten?

I takt med din graviditet så kommer du att upptäcka att missionären inte är lika bekväm längre. Pröva då istället följande:

 • Du ovanpå. Denna position har visat sig att vara associerad till högre sexuell tillfredsställelse bland gravida kvinnor. Den lägger ingen vikt på din mage och du kan själv välja hur djupt du vill penetreras.
 • Ligg på sidan. Detta låter din partner hålla undan en stor del av sin vikt från din livmoder.
 • Använd sängen som ett verktyg. Ligg på rygg på sängkanten med knäna böjda och rumpan och fötterna liggandes högst upp vid kanten av madrassen. Din partner kan antingen stå på knä eller stå framför dig.
 • Ligg på sidan i skedposition. Detta ger dig endast ytlig penetration. Djup penetration kan dock bli obekvämt ju fler månader som går.
 • Stå på händer och knän i doggystyle-position. Detta är en bra position senare i graviditeten när det känns skönt att få bort tyngden från bäckenet. Penetrationen kan bli ganska djup i denna position. Om du tycker att det är obehagligt, be din partner att gå mindre djupt. Låt hen hålla en kudde mellan din rumpa och hens nedre mage så hen inte kommer för långt in i dig.
 • Ha samlag sittandes. Detta är en annan position som inte heller lägger någon vikt på din livmoder. Försök att sätta dig på din partners knän när hen sitter på en stadig stol. Du kan kontrollera farten och penetrationsdjupet genom att stå upp mer eller huka dig mer.

Du kan få ett mycket tillfredsställande sexliv under graviditeten så länge du vågar att experimentera lite! Med lite experimentering så kommer du att upptäcka vad både du och din partner gillar bäst. Fortsätt att prata under tiden. Med kommunikation och öppenhet så kommer ni att kunna förbättra ert sexliv och förhållande under graviditeten.

Publicerad Lämna en kommentar
Publicerad

5 tips på hur du blir gravid

tips-for-att-bli-gravid

1. Lista ut när du har din ägglossning

Den största hemligheten bakom att bli gravid är att känna till när du har din ägglossning (dvs., när ett ägg frigörs från din äggstock). Se ägget som en tavla du försöker träffa med spermien, som är en pil. En av “pilarna” måste träffa tavlan mitt i prick för att du ska bli gravid.

Det finns flera olika metoder du kan använda dig av för att lista ut när du har din ägglossning. De flesta kvinnor frigör ett ägg per menscykel och det finns bara några dagar per cykel där oskyddat sex leder till graviditet. Att känna till exakt när detta är för just dig, är att träffa tavlan mitt i prick med pilen, istället för att skjuta flera pilar helt ovetandes i mörkret helt i onödan.

Om du märker att du har oregelbunden mens under flera månader, kan det vara svårt att veta när du har ägglossning. Be i sådana fall en läkare om hjälp.

2. Sätt igång vid rätt tidpunkt

När du vet när du får din ägglossning, kan du planera ditt sex under dina mest fertila dagar, dvs. tre dagar innan ägglossning till och med dagen under ägglossningen. Att börja tidigare skadar dock inte, vissa kvinnor har blivit gravida sex dagar innan sin ägglossning.

Du har ett antal dagar att arbeta på, då spermier kan överleva mellan fem till sex dagar I din kropp (ditt ägg överlever dock bara en dag). Detta innebär att om du har sex på måndag, så kan spermierna överleva i din äggledare till och med torsdag, i hopp om att ett ägg ska passera förbi. Har du tur så kan de överleva ända tills söndag.

Om du är osäker på när du är fertil, så finns det en enkel tumregel – ha sex varannan dag. När du har sex så här ofta så har du alltid hälsosamma spermier väntandes i dina äggledare, som är redo att att göra sitt när ett ägg väl passerar.

Om du vill ha sex ännu oftare så är det okej det också. Det kommer dock inte att hjälpa dig, men det skadar inte heller.

Extratips: Om du och din partner väntar med att ha sex tills du är som mest fertil, så bör du se till att han går för länge utan att ejakulera. Se till att han har fått utlösning minst en dag innan dina fertila dagar. Om inte kan döda spermier hänga kvar vilket kan förhindra en graviditet.

3. Ligg ned

Länge visste ingen riktigt om att ryggliggande under sex, för att förhindra spermier från att läcka, kunde öka chanserna att en spermie kunde nå och befrukta ett ägg.

Idag finns det dock stöd för att missionären är den ledande sexpositionen för graviditet. Under 2009 fann ett forskarlag i Amsterdam att kvinnor som ligger på rygg i minst 15 minuter efter provrörsbefruktning, hade 50% större sannolikhet att bli gravida än kvinnor som klev upp direkt efter proceduren.

Även om vi inte kan säga att samma sak gäller för samlag, så pekar dock denna studie på att du ska ligga ned ett tag efter sexet för att hjälpa din partners spermier på vägen. Det skadar i alla fall inte att pröva.

4. Njut

Om du har bråttom med att bli gravid så kanske du känner stress och ångest. Detta är helt normalt, men du har större chans att bli gravid om du inte känner dig pressad. Hypotalamus, körteln i hjärnan som reglerar hormonerna under ägglossning, fungerar inte optimalt när du känner dig stressad. Detta innebär att du kan få försenad ägglossning, eller ingen alls, under den specifika cykeln.

5. Förbered din kropp

Du har större chans att bli gravid om din kropp är redo för det. Du kan ta reda på om du är i form för att skaffa barn, och lära dig vad som krävs för det, genom att boka ett möte med en läkare eller barnmorska. Du kanske inte hinner få ett möte omgående, eller lösa dina hälsoproblem direkt, men genom att ta dessa steg så ökar du, i långa loppet, dina chanser att bli gravid.

Publicerad
Publicerad

Onanitips för kvinnor

onanitips-for-kvinnor

Steg 1: Hamna i rätt sinnesstämning

Det krävs mer än bara fem sekunders slickande av en partner för att hamna på rätt humör. Samma sak är sant om du ska tillfredsställa dig själv på egen hand. För att tända din libido så bör du skapa en atmosfär där du kan bli upphetsad – en fristad där du kan be hämningar att lämna dig för ett tag. Lås dörren så att ingen kan komma in. Stäng av din mobiltelefon och surfplatta. Tänd några stearinljus och slå igång långsam, sensuell musik. Därefter måste du hamna i rätt sinnesstämning. Om du tittar på kvällsnyheterna samtidigt som du onanerar kanske det kommer att ta ett tag. För att maximera din njutning så måste du först slappna av och fokusera. Om det krävs ett glas vin för att slippa tänka på din chef eller jobbet, gör det då. När du känner dig helt fri från distraktioner, kan du börja fylla det med sexuella tankar istället.

Steg 2: Utforska dina sydliga delar

En av de bästa ställena där du kan väcka dina sinnen är i badkaret. Gör i ordning ett bubbelbad för att komma igång. När du kliver i och sjunker långsamt ner i det varma vattnet så kan du känna hur dina muskelspänningar börjar släppa. Du kommer att svara bättre på kroppslig beröring när du är avslappnad. Koppla av ännu mer genom att börja massera dina inre lår och föra dina händer upp mot din mage och över dina bröst. Fingra i cirklar runt dina bröstvårtor och dra sedan försiktigt i dem. Börja nu utforska andra ställen på din kropp som får dig att gå igång och ta i lite mer. Fingrar är utmärkta verktyg för att lära oss hur vi ska trycka, hur snabbt, och hur vi ska smeka oss själva för bästa resultat. Låt dina fingrar vandra söderut tills du når dina känsliga veck i dina inre blygdläppar. Lek runt och rita alfabetet med ditt lillfinger, eller pröva att massera din klitoris med ett finger för att se hur det påverkar din upphetsning. När du gör allt detta, så ska du lägga märke till vilka områden som tillfredsställer dig mest när du tar på dem. Slutklämmen är att: du vet själv bäst vad du gillar, så du får pröva dig fram och upptäcka vad du går igång på. Experimentera och låt dig överraskas av vilka sexuella sensationer du kan väcka fram i dig själv.

Steg 3: Pröva olika tekniker

För att kunna nå klimax så måste du intensifiera den vanliga beröringen. Det finns ingen enkel metod som funkar för alla, men vissa smekningsstilar är att föredra. Det finns en som kallas för “åttan” där du använder en eller fler fingrar för att glida upp, över och runt din klitoris i formen av siffran åtta. Du täcker klitoris och de inre blygdläpparna – ett område med massor av nervändar som många kvinnor finner ännu mer upphetsande än klitoris. En annan favorit är Kompassen, vilket är när du för två utsträckta fingrar åt vardera sida där de löper från norr till syd, och ost till väst, på bredden så du täcker hela njutningsområdet. En mer avancerad metod kallas för Trefingersrysningen. Använd ditt pekfinger och dina ringfingrar för att öppna dina blygdläppar. Detta ger dig möjlighet att massera med toppen av din klitoris med ditt mittenfinger. I slutändan vet du vad som funkar för dig när du börjar känna en varm och forsande känsla att spola igenom hela din kropp.

Steg 4: Känn vibrationerna

Intimleksaker kan vara kittlande. Vibratorer är en av de starkaste och bästa formerna av stimulans. Lägg till surrfaktorn så är du redo för njutning som troligast kommer att leda till orgasm. Men du måste då veta hur du framkallar dessa sensationer. Börja med att arbeta med din vibrator över din klitoris med hjälp av samma tekniker beskrivet ovan. Reta sedan dig själv med olika hastigheter så din upphetsning byggs upp efter han. Kom ihåg att variera i din rutin. Ett varningens ord också: för mycket brummande kan också göra att du inte känner lika mycket i dina nervändar (de blir okänsliga). Använd denna njutningspinne varsamt och låt dina fingrar få göra grovjobbet när du är ledig. Nu när du vet vad som får din kropp att tända till, så är det dags att dela med dig av dina stimulerande hemligheter med någon som du älskar… eller åtminstone suktar efter.

Populära klitorisvibratorer

 

Publicerad